Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aventură montană

Călugăr rătăcit, plimbat aiurea pe munte de instrucţiuni contradictorii ale salvatorilor

Un călugăr de la o mănăstire din judeţul Neamţ, Robert Ş., în vârstă de 41 ani, a trăit joi o adevărată aventură montană. Acesta a plecat din Câmpulung Moldovenesc şi voia să treacă Rarăul, spre un alt aşezământ monahal. Pe traseu, probabil din cauza zăpezii şi a faptului că era “un pic încălzit”, a avut impresia că s-a rătăcit, deşi era foarte aproape de traseul firesc. După ce a mers, conform afirmaţiilor sale, vreo 4 ore, a sunat la numărul de urgenţă 112, să ceară ajutor.

Apelul a ajuns la poliţie şi abia apoi, pe la ora 12.24, la jandarmi.

 

Indicaţii contradictorii

Aceştia, potrivit unui comunicat oficial remis vineri dimineaţă, au mobilizat structurile montane din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi “au efectuat căutări pe versanţii muntelui împreună cu lucrători din cadrul Salvamont”. Salvamontiştii suceveni spun însă că ei au fost anunţaţi de jandarmi abia în jurul orei 14,30, după ce îl căutaseră ceilalţi zadarnic şi haotic.

Au fost mobilizaţi şi salvamontiştii din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi persoana rătăcită a fost iniţial îndrumată prin telefon de salvamontiştii porniţi spre el, pe un traseu uşor de parcurs, de unde putea ajunge repede în zonă locuită. Paradoxal, bărbatul a fost însă sunat apoi din nou, de altcineva, de la jandarmi, şi trimis pe alt drum, înapoi pe urmele sale, iar apoi l-au sunat din nou alţi “salvatori” şi l-au dezorientat complet cu alte indicaţii contradictorii. Între timp telefonul i s-a descărcat şi nu mai putea fi contactat, dar a fost găsit în final şi adus în siguranţă, în doar 30 de minute, în jurul orei 16, de salvamontiştii câmpulungeni, la locul de întâlnire cu jandarmii, de unde a fost dus la gară, în Câmpulung Moldovenesc.

 

Salvamontiştii, anunţaţi ultimii

Lipsa de comunicare între forţele de salvare implicate a continuat şi ulterior, aşa că jandarmii, care nu au fost de faţă la recuperarea călugărului din traseu,  au comunicat oficial că a fost găsit  “în zona împădurită numită de localnici Colbu, situată în apropierea localităţii Zugreni, la aproximativ 12 km de localitatea Vatra Dornei, fiind puternic panicat, însă într-o stare fizică bună”, în timp ce şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, unul dintre cei care l-au localizat, salvat şi transportat pe călugăr, ne-a spus că acesta era la 1,5 km de intersecţia drumurilor spre Rarău, în zona Chiril şi că, în afara faptului că era doar “un pic dezorientat şi uşor încălzit de alcool, nu era „panicat, şocat sau afectat de hipotermie”.

 

Acuzaţiile şi nemulţumirile şefului de la Salvamont

Salvamontiştii suceveni spun că acest caz, unul banal pentru salvatorii profesionişti, dacă sunt lăsaţi să îşi facă meseria, s-a terminat cu bine, dar lipsa de comunicare putea fi fatală în altă situaţie, dacă era vorba de un om bolnav, accidentat sau rătăcit cu adevărat.

“Din clipa în care am plecat după el, l-am localizat prompt şi l-am recuperat în 30 de minute. Am fost la fel de operativi şi în alte situaţii, dar numai când am fost anunţaţi la timp. Problema este că în acest caz noi am fost anunţaţi ultimii, după ce şi-au făcut numărul alţii şi au fost mobilizate inutil şi ineficient forţe care puteau fi de folos în altă parte. În plus, omul nu a fost lăsat să urmeze indicaţiile noastre telefonice şi a fost plimbat degeaba, pentru că s-au trezit prea mulţi dornici să îi dea instrucţiuni după cum i-a dus inspiraţia. Omul a fost zăpăcit de tot şi putea să se termine prost. O operaţiune de salvare montană nu lasă loc de joacă şi experimente, trebuie să acţioneze imediat cei care se pricep. Mă surprinde că, deşi există un protocol cu cei de la 112, nici măcar Dispeceratul Naţional Salvamont nu l-au anunţat, cum se cerea prin protocol. Le-am cerut explicaţii şi s-au scuzat că au greşit. Din păcate, greşelile şi lipsa de comunicare în unele situaţii pot costa vieţi”, ne-a mai spus şeful salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia.

 

Jandarmeria: „Noi considerăm că nu ne aflăm într-o competiţie între instituţii”

Jandarmii, acuzaţi de şeful Serviciului Salvamont Suceava că nu au fost de ajutor în acest caz, şi-au spus punctul de vedere prin vocea maiorului Iulian Şveduneac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

„Nu înţelegem atitudinea domnului Raia, noi nu considerăm că ne aflăm într-o competiţie între instituţii ci doar că am avut un scop comun, salvarea vieţii unui om, ceea ce s-a şi reuşit din fericire în acest caz”, a declarat maiorul. El a precizat că în condiţiile în care zona unde trebuiau făcute căutări era mare, au fost mobilizate efective numeroase, atât de la unităţile de jandarmi din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei cât şi de la Salvamont Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, şi nu înţelege de ce a deranjat acest lucru.

„Până acum cooperarea cu cei de la Salvamont a fost foarte bună şi ne exprimăm regretul că s-a ajuns fără temei la asemenea acuzaţii”, a mai precizat maiorul Şveduneac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călugăr rătăcit, plimbat aiurea pe munte de instrucţiuni contradictorii ale salvatorilor.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Călugăr rătăcit, plimbat aiurea pe munte de instrucţiuni contradictorii ale salvatorilor3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa se baga jandarmii aiurea unde nu estetreabalor trimis de
(14 mar 2010, 08:33:38
Asa se baga jandarmii in rahat, degeaba, fara nicio treaba, ca sa demonstreze sefii lor incompetenti ca fara ei nu se poate trai. Si nu este prima data cand o fac, aiurea.Aici era treaba salvamontistilor, in principal, iar daca tot vroiau jandarmii sa ajute, trebuia sa o faca in mod eficient,la coordonarea salvamontistilor, nu sa dea ordine aiurea, ca sa moara un om din cauza unor incompetenti, plini de tupeu. De fapt, in Romania de astazi, jandarmii sunt niste trantori care consuma banii nostri, ai cetatenilor, degeaba. Nu fac absolut nimic, iar cand fac ceva, se dovedeste ca sunt incompetenti, dar iau niste salarii foarte mari, de te doare capul, pe stat degeaba. Politia lucreaza, dar jandarmii mor de lene si de plictiseala. Ar trebui o reducere si pe la ei, ca nu ar strica, i-ar face mai eficienti. Toti incompetentii sunt angajati la jandarmi. Daca nu ar lucra la Jandarmeria Romana, nu i-ar angaja nimeni, de lenesi ce sunt.In Romania se dau bani multi pentru stat degeaba si lenevit!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei