Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mar 2010 - Anul XV, nr. 57 (4348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barometrul sărăciei

Trei din patru părinţi iau indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Veniturile scăzute din judeţul Suceava şi implicit nivelul de trai precar reies foarte limpede şi din statisticile privind familiile care au copii sub doi ani şi beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea acestora. Mai bine de trei sferturi dintre părinţi încasează suma minimă oferită de stat, puţini fiind cei care, pe baza veniturilor obţinute anterior naşterii copilului, primesc un ajutor financiar mai mare.

 

Conform actualelor prevederi legale, indemnizaţia pentru creşterea copilului are o valoare cuprinsă între 600 şi 4.000 de lei. Părinţii au două variante. Fie optează pentru suma minimă, fie solicită ca indemnizaţia să reprezinte 85% din media veniturilor nete realizate de părintele care creşte copilul în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.

Puţini sunt însă cei care au ajuns la o sumă de peste 600 de lei după acest calcul, astfel că au fost nevoiţi să se mulţumească cu indemnizaţia minimă. Din statisticile Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Suceava rezultă că, în momentul de faţă, în judeţ sunt 5.950 de părinţi care primesc ajutor financiar pentru creşterea copilului, iar dintre aceştia 4.512 beneficiază de indemnizaţie de 600 de lei, şi doar 1.438 de sume mai mari, cuprinse între 700 şi 4.000 de lei. Aşadar trei din patru părinţi nu au avut venituri nete care să le permită să primească mai mult de 600 de lei, deşi, conform legii, pot să solicite calculul veniturilor realizate mama ori tatăl copilului. Trebuie amintit şi faptul că multe persoane nu au înregistrate legal toate veniturile realizate, astfel că la capitolul indemnizaţiei pentru creşterea copilului pierd foarte mult.    

 

Indemnizaţiile mari, puţine

Nici cei care primesc mai mult de 600 de lei nu sunt foarte departe de această sumă, statisticile Agenţiei de Prestaţii Sociale Suceava arătând că majoritatea abia încasează câteva sute de lei în plus.

„Cei care beneficiază de indemnizaţii cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei sunt foarte puţini, de exemplu peste 3.000 de lei încasează mai puţin de zece persoane”, a precizat Mirela Florea, directorul AJPS Suceava, care spune că deocamdată în judeţ nu există semnale privind adeverinţe de venit falsificate de beneficiari pentru a încasa mai mulţi bani, aşa cum s-au înregistrat cazuri în ţară.

 

Părinţii care renunţă la indemnizaţie pentru a se angaja, foarte puţini 

Conform legii, părinţii care renunţă la indemnizaţie mai devreme de doi ani, pentru a reveni la muncă, primesc un stimulent pentru creşterea copilului în valoare de 100 de lei, această măsură vizând persoanele care obţin venituri consistente la serviciu.

În judeţ aceste cazuri sunt rarităţi, la finele anului trecut în plată fiind doar 231 de femei şi 102 bărbaţi care au renunţat la indemnizaţie şi au revenit la muncă mai repede de doi ani.    

Din numărul total de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, 27% sunt bărbaţi, iar restul femei.         

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei din patru părinţi iau indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei din patru părinţi iau indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :) trimis de
(10 mar 2010, 13:33:02
Cei care beneficiaza de indemnizatii cuprinse �ntre 2.000 si 4.000 de lei sunt foarte putini, de exemplu peste 3.000 de lei �ncaseaza mai putin de zece persoane" oare care sunt acele persoane ce beneficiaza de astfel de indemnizatii? se stie ca daca nu esti ruda sau un foarte bun prieten(a) cu un cineva de acolo....degeaba

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei