Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 mar 2010 - Anul XV, nr. 50 (4341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Scandal

Războiul nervilor între vecini pentru înlocuirea unui acoperiş găurit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Schimbarea unei şarpante găurite cu un acoperiş nou, prin care ploaia să nu se mai infiltreze în pereţi, a dus la ani de procese între un locatar şi asociaţia de proprietari nr. 71 din municipiul Suceava.

Gheorghe Isaic locuieşte la ultimul etaj al blocului H7 de pe strada Oituz. Din documentele şi fotografiile pe care ni le-a prezentat, reiese că din anul 2004 acoperişul de ţiglă al blocului s-a deteriorat şi au început să apară infiltraţii de apă în pod, pe pereţii faţadei şi în locuinţa sa şi a vecinilor de pe acelaşi nivel. În 2006, aceste fenomene s-au accentuat, aşa că a discutat cu vecinii, îndeosebi cu cei de la etajul patru şi, în septembrie 2006, au decis să înlocuiască acoperişul de ţiglă cu tablă zincată.

Gheorghe Isaic şi colegii săi de suferinţă au solicitat şi celorlalţi locatari, de la etajele inferioare, să contribuie cu bani la schimbarea acoperişului, însă aceştia nu s-au arătat interesaţi, pentru că lor nu li se infiltra apa în casă. Cei de la ultimul etaj au apelat atunci la asociaţia de proprietari, dar nici asta nu a avut rezultatele scontate. Mai mult, Gheorghe Isaic afirmă că preşedintele asociaţiei de la acea vreme nu numai că nu l-a sprijinit, dar a mai şi sfătuit restul proprietarilor să nu fie de acord cu lucrările, pe motiv că vor trebui să plătească suplimentar. Fără acordul vecinilor, autorizaţia de construcţie nu a putut fi obţinută de la primărie, iar lucrările au fost făcute ilegal, din acest punct de vedere.

La dosar există o constatare tehnică din august 2006, semnată de doi experţi autorizaţi, din care reiese clar că ţigla din acoperiş trebuie înlocuită şi că operaţiunea reclamă urgenţă, precum şi un proces verbal de inspecţie din decembrie 2007, la finalizarea lucrărilor, în care nu se semnalează vreo problemă de ordin tehnic.

Odată lucrarea terminată, Gheorghe Isaic a încercat să-şi recupereze prin instanţă de la vecinii săi o parte din cei aproape 18.000 de lei cheltuiţi pentru reparaţii, dar s-a lovit de o problemă: fără autorizaţie de construcţii, lucrarea este ilegală şi locatarii nu pot fi puşi la plată. A solicitat Primăriei Suceava intrarea în legalitate, dar pentru asta avea nevoie de o decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari.

 

Asociaţia de proprietari supune la vot respectarea unei hotărâri judecătoreşti

Preşedintele acestui comitet i-a dat o decizie, care a fost contestată de ceilalţi membri pe motiv că întrunirea comitetului nu a fost statutară. Gheorghe Isaic s-a adresat din nou instanţei de judecată, care în aprilie 2009 a decis că locatarul are dreptate. Instanţa a reţinut că Gheorghe Isaic a solicitat în mai multe rânduri asociaţiei să îndeplinească formalităţile pentru obţinerea autorizaţiei pentru acoperiş şi a condamnat „atitudinea pasivă” a asociaţiei şi a locatarilor de la etajele inferioare, majoritari, neafectaţi direct de scurgerile de apă.

„O asemenea atitudine nu poate fi tolerată, fiind un vădit abuz de drept, întrucât în baza principiului că majoritatea decide nu trebuie afectat dreptul minoritarilor într-o măsură disproporţionată faţă de interesul urmărit de aceştia, mai ales că interesul majorităţii, după cum se poate decide din inacţiunea lor, este să nu suporte contravaloarea ce le revine din lucrările de înlocuire a învelitorii blocului”, se arată în hotărârea instanţei, care a obligat asociaţia să emită o decizie către Primăria Suceava în vederea eliberării autorizaţiei de construcţii.

În plus, asociaţia mai trebuie să achite reclamantului penalităţi de 50 de lei/zi cu titlu de daune dacă nu execută ce au decis judecătorii. Hotărârea a fost consfinţită şi de Tribunalul Suceava şi a devenit executorie.

Nici în aceste condiţii, asociaţia de proprietari nu a eliberat decizia necesară pentru autorizare, ba chiar adunarea generală a asociaţiei întrunită în data de 2 februarie a.c. a supus la vot dacă să respecte sau nu hotărârea judecătorească de emitere a dispoziţiei pentru autorizare. Şi cum majoritatea celor prezenţi, adică 24 din cei 28 de locatari prezenţi, conform procesului verbal pus la dispoziţie de Gheorghe Isaic, a votat împotriva eliberării acestei decizii, şarpanta lui Isaic nu a intrat nici acum în legalitate.

Cazul de pe strada Oituz nu este singular, un caz aproape similar fiindu-ne reclamat de Tiberiu Iakobovszky, de pe strada Nicolae Iorga nr.14, care spune că toate demersurile pe care le-a făcut pentru a repara şarpanta blocului cu mijloace proprii, cu recuperarea investiţiei de la asociaţie, s-au soldat cu răspuns negativ.

„Vă atrag atenţia că şarpanta acoperită cu ţiglă s-a degradat şi prezintă pericol de accidente prin căderea ţiglei şi a elementelor de scândură degradată în perimetrul trotuarului şi casa scării. Ca reclamant mă absolv de orice vină în cazul unui accident soldat cu victime omeneşti”, mai precizează Tiberiu Iakobovszky.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Războiul nervilor între vecini pentru înlocuirea unui acoperiş găurit.
 Vizualizări articol: 3776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Războiul nervilor între vecini pentru înlocuirea unui acoperiş găurit3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei