Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2010 - Anul XV, nr. 16 (4307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În acest an

Mai puţini bani de la stat pentru copiii daţi în asistenţă maternală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statul va da mai puţini bani în acest an pentru îngrijirea copiilor de către asistenţi maternali, dar şi pentru minorii instituţionalizaţi în centre de plasament. Dacă anul trecut, statul a cheltuit, lunar, pentru un copil aflat într-un centru de plasament sau în asistenţă maternală, aproximativ 2.000 de lei, mai exact 1.922, în acest an, Guvernul a hotărât standarde de cost mai scăzute. În procente, din cei 1.922 lei cost mediu pe copil în anul 2009, 62 % s-au dus pe cheltuieli cu personalul, 25 % pe materiale (îmbrăcăminte, mâncare) şi 13% pe cheltuieli administrative.

 

Costuri standard

Executivul a stabilit sumele necesare îngrijirii copiilor, persoanelor cu handicap şi persoanelor vârstnice din evidenţele Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, urmând să fie publicate şi normativele, până la sfârşitul acestei luni. Standardele de cost reprezintă absolut tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu cazarea, îmbrăcăminte, mâncare, plata personalului. Îngrijirea unui copil aflat în plasament va costa 20.896 lei pe an, adică 1.741 de lei lunar.

 

Copiii nu vor avea de suferit

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil.
Pentru copiii cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost stabilite de stat sunt de 28.467 lei anual pentru un copil. Pentru centrele maternale, standardele de cost sunt ceva mai mari, astfel că statul va cheltui 31.756 lei pe an pentru un copil.
Directorul adjunct administrativ al Protecţiei Copilului Suceava, Mona Săndulescu, ne-a declarat că indiferent de costurile stabilite pentru îngrijirea fiecare copil aflat în asistenţă maternală sau în centre de plasament, „copiilor nu li se va tăia din raţia de mâncare, nu vor sta în frig, nu vor avea de suferit. Vom face economie în altă parte. Aşteptăm aprobarea bugetului şi după aceea vom putea vorbi exact care sunt efectele acestor standarde de cost publicate de executiv în această lună”.

 

Orfani, abuzaţi de părinţi, săraci

În judeţul Suceava, peste 1.700 de copii şi tineri se află în prezent în grija statului. Unii provin din familii sărace, alţii au fost abuzaţi de cei care trebuiau să aibă grijă de ei, de părinţii, alţii sunt orfani. Cu toţii şi-au găsit protecţie în centrele de plasament, casele de tip familial sau alte servicii de care dispune Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Cei mai mulţi copii şi tineri sunt internaţi în Centrul de plasament „Laurenţia Ulici” Gura Humorului, 102 beneficiari, care se confruntă şi cu grave probleme de sănătate. Alţi 36 de minori sunt internaţi la Centrul de plasament „Mihail şi Gavril” Solca. La Centrul de tip rezidenţial „Visătorii” Fundu Moldovei sunt internaţi 25 de copii, câte trei-patru fraţi dintr-o familie.

 

Aproape 700 de copii, în asistenţă maternală

La Complexul de servicii de protecţie pentru copiii aflaţi în dificultate Suceava sunt instituţionalizaţi 88 de minori, 72 la Centrul de plasament „Speranţa” şi 16 la Centrul de plasament de tip familial „Colţ Alb”.
Din totalul de minori aflaţi în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava, 695 se află în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 358 în plasament la familii lărgită şi 88 la persoane fără grad de rudenie. Instituţia de protecţie a copilului mai dispune de trei centre de zi, unde sunt asistaţi 75 de copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai puţini bani de la stat pentru copiii daţi în asistenţă maternală.
 Vizualizări articol: 1535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mai puţini bani de la stat pentru copiii daţi în asistenţă maternală5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei