Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2010 - Anul XV, nr. 16 (4307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Revenire

Creştere de numai 2% la preţul de producere a gigacaloriei la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Creşterea preţului de producere a gigacaloriei cu 9,9% în municipiul Suceava a fost evitată, în urma discuţiilor purtate la ANRE de primarul Ion Lungu şi directorul Termica, Constantin Plăcintă, care au cerut o recalculare a acestuia.
“Am făcut o analiză amănunţită a costurilor şi Termica a trimis o fundamentare corectă. Pe de o parte au scăzut costurile la combustibil cu 40% faţă de anul trecut, dar, în acelaşi timp, s-au dublat cheltuielile financiare, ceea ce a dus la un cost mărit. În cele din urmă, am convenit să facem o solicitare de reducere a costului de producere a gigacaloriei, un element al preţului final, aprobat de ANRE, de la 223,18 lei pe gigacalorie, la 207 lei pe gigacalorie, astfel încât creşterea să fie de numai 2%, în loc de 9,8%”, a explicat primarul Ion Lungu.
Solicitarea acestora va fi discutată în Consiliul Director al celor de la ANRE, care va emite o nouă dispoziţie, până la finele lunii.
Drept urmare, costul total, de producere, transport şi distribuţie a gigacaloriei la Suceava nu ar mai creşte cu 6,6%, cât a fost anunţat iniţial, ci doar cu 1,5%.

 

Cea mai mare parte a subvenţiei, trecută drept pierderi la Termica

„Asta nu rezolvă problema de fond. La majorarea de 9,9% trebuia să suportăm 141,7 lei pe gigacalorie, comparativ cu 117,7 lei cât plătim astăzi. În măsura în care se va face diminuarea preţului, Consiliul Local ar trebui să suporte 122,65, lei o sumă destul de mare, imposibil de achitat. Aşteptăm decizia ANRE şi voi cere în Consiliul Local să aprobăm o subvenţie de 10% la primărie, iar diferenţa să fie suportată pe pierderi de către Termica. Singura soluţie este o centrală pe biomasă, având în vedere potenţialul foarte mare de masă lemnoasă din judeţul Suceava”, a adăugat Lungu, care a solicitat conducerii Termica să vină cât mai rapid cu o strategie clară pentru realizarea noii centrale termice, dimensionată la necesităţile locuitorilor municipiului Suceava.

 

Cota de curent alocată Sucevei, redusă cu 60.000 de MW

O altă problemă abordată la ANRE a fost cea a cotei de curent electric furnizat în sistemul naţional de Termica Suceava, care a scăzut anul acesta cu peste 60.000 de MW.
“Din păcate, această problemă, care produce mari pierderi financiare societăţii de termoficare, nu a putut fi rezolvată, deoarece energia electrică produsă în cogenerare cu cea termică este considerată mult mai scumpă decât cea nucleară sau cea produsă de hidrocentrale, încât singura soluţie este ca surplusul de energie produsă să fie vândut pe piaţa liberă, atunci când cererea este mare”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştere de numai 2% la preţul de producere a gigacaloriei la Suceava.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Creştere de numai 2% la preţul de producere a gigacaloriei la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ?????? trimis de
(21 ian 2010, 15:51:36
eu n-am inteles nimic din articolul asta, dar stiu ca platesc 178 lei pe gigacalorie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei