Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2010 - Anul XV, nr. 11 (4302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport ITM 2009

Peste 500 de persoane depistate că muncesc la negru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul 2009, inspectorii de muncă au identificat în judeţul Suceava peste 500 de persoane care lucrau fără forme legale la diverse societăţi comerciale.
Munca la negru este una dintre problemele preponderente identificate în cadrul controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă în 2009, iar directorul instituţiei, Gabriel Harja, a spus că „multe societăţi au avut probleme financiare, au concediat oamenii, iar apoi i-ar rechemat la serviciu, fără a le mai face contract de muncă. În multe cazuri chiar, unii au fost identificaţi că beneficiază şi de şomaj, pentru că nu lucrau cu forme legale şi de salariu”.
În fiecare lună a anului trecut au fost identificate muncind la negru zeci de persoane din judeţ, luna record fiind septembrie, când 80 de persoane au fost descoperite că muncesc fără forme legale.
396 de agenţi economici au fost sancţionaţi pentru că aveau personal care muncea la negru. Până la jumătatea lunii decembrie amenda pentru identificarea unei persoane care munceşte la negru era de 1.500 de lei. După această dată, amenda a fost majorată şi este cuprinsă acum între 3.000 şi 4.000 de lei.
ITM a efectuat anul trecut 4.935 de controale, dintre care 2948 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.987 în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Controalele s-au finalizat cu aplicarea a 613 sancţiuni contravenţionale în domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de aproximativ 1,34 milioane de lei, şi a 3.138 de avertismente.

 

Zece accidente de muncă mortale în 2009

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM au aplicat 1.250 de amenzi contravenţionale. Valoarea acestora este de peste un milion de lei.
Activitatea a 28 de unităţi economice a fost sistată în 2009 din cauza neregulilor depistate legate de relaţiile de muncă şi sănătatea în muncă. Totodată, a mai fost sistată şi activitatea a aproape 400 de instalaţii din cauza unor deficienţe ce puneau în pericol viaţa şi sănătatea angajaţilor.
În anul 2009 au fost înregistrate 49 de accidente de muncă, zece dintre acestea fiind mortale. „Cele mai multe accidente de muncă s-au produs în domeniile exploatare forestieră şi tăierea şi rindeluirea lemnului. O pondere însemnată o au şi accidentele de traseu produse în timpul deplasării lucrătorilor de la locul de muncă la domiciliu şi invers”, a mai spus şeful ITM, Gabriel Harja.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de persoane depistate că muncesc la negru.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Peste 500 de persoane depistate că muncesc la negru3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(15 ian 2010, 14:11:16
Foarte bine ca ITM-ul sanctioneaza pe cei ce tin oameni la negru

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei