Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2010 - Anul XV, nr. 3 (4294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Piaţa imobiliară

Vânzările de apartamente nu mai sunt condiţionate de certificatul energetic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai mari ameninţări pentru piaţa imobiliară din Suceava, obligativitatea prezentării certificatului energetic al clădirii la încheierea oricărui act de vânzare-cumpărare, ba chiar şi la cele de închiriere, o adevărată bombă cu ceas, care ameninţa să explodeze anul acesta, când ar fi blocat orice tranzacţie imobiliară, a fost dezamorsată, dar numai temporar.
Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor acestei legii, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea certificatului energetic.
„Prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu 1 ianuarie 2011“, se arată în actul normativ aprobat de Guvern.
Prin acest certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie (exprimat în kWh/mp arie utilă), respectiv prin consumul anual de căldură specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi prin eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută).

 

Nici un bloc din Suceava nu are certificat energetic

În Suceava, obligativitatea prezentării acestui certificat energetic la încheierea contractelor imobiliare este cu adevărat o problemă, în condiţiile în care nici unul dintre blocurile şi casele existente nu are un asemenea act care să ateste eficienţa sa energetică, iar numărul evaluatorilor autorizaţi este extrem de scăzut. Primele blocuri care vor avea un astfel de certificat energetic, fără ca proprietarii să plătească ceva în plus pentru asta, sunt cele 16 care au fost reabilitate termic la finele anului 2009.
Deşi în cadrul primăriilor şi al instituţiilor precum Inspectoratul de Stat în Construcţii există persoane care au urmat cursurile necesare îndeplinirii acestei activităţi, aceştia nu se pot implica, din cauza restricţiilor impuse funcţionarilor publici. Cu speranţa că noua lege a salarizării, care trebuia să fie dată încă de anul trecut, le va permite să desfăşoare şi alte activităţi, care nu au legătură cu funcţia lor, puţinii auditori energetici autorizaţi din judeţ nu au acum nici o comandă primită.
Unul dintre motivele pentru care certificatele de performanţă sunt greu de obţinut ţine de faptul că legea nu prevede evaluarea unui singur apartament, ci a întregii clădiri, chiar dacă un singur proprietar doreşte să vândă locuinţa sa.
În aceste condiţii, acesta ar trebui să scoată din buzunar sume deloc neglijabile, doar pentru a face auditul energetic al clădirii, pentru care se percep minim 2-3 euro pe metru pătrat de suprafaţă desfăşurată.
Practic, un locatar ar trebui să scoată din buzunar o sumă cuprinsă între 1000 şi 1500 de euro pentru a obţine certificatul energetic al unui bloc cu patru nivele, cum sunt majoritatea celor din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânzările de apartamente nu mai sunt condiţionate de certificatul energetic.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vânzările de apartamente nu mai sunt condiţionate de certificatul energetic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei