Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 dec 2009 - Anul XIV, nr. 304 (4290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Sucevenii au depăşit toate recordurile la construit vile, în plină criză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În plin an de criză economică, cu societăţi de construcţii care şi-au restrâns activitatea ori chiar s-au închis, construcţia de vile a continuat în ritm alert în judeţ. Totuşi, trebuie remarcat că este vorba de locuinţe terminate, a căror ridicare a fost începută, în numeroase cazuri, în anii precedenţi, 2009 aducând o scădere a numărului de autorizaţii pentru demararea de noi construcţii.

 

Conform celor mai recente analize ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în primele nouă luni ale acestui an, în judeţ a fost finalizată construcţia a 2.384 de locuinţe rezidenţiale, 559 fiind terminate în primul trimestru, 762 în al doilea şi 1.063 în al treilea trimestru al anului. Prin comparaţie, anul trecut, în nouă luni, au fost terminate 2.033 de case, asta în condiţiile în care 2008 a fost un an de vârf din punct de vedere al numărului de construcţii. În 2007, de exemplu, tot în nouă luni, se înregistraseră doar 1.611 locuinţe noi.
Analiza statistică este realizată şi pe surse de finanţare, reliefând faptul că peste 80% din case au fost realizate din fondurile proprii ale persoanelor fizice, pentru locuinţe executate în regie proprie, în timp ce restul au fost construite din fonduri publice.
Practic, dacă sectorul de construcţii de ansambluri rezidenţiale de către firmele private a fost în picaj în 2009, persoanele fizice au continuat să-şi ridice casele, fără a fi afectate prea mult de recesiune.

 

Autorizaţiile pentru noi construcţii, în scădere

Totuşi, nu se poate spune că efectele crizei economice nu s-au cunoscut. Cifrele statistice arată că apetitul pentru noi construcţii este în scădere, ceea ce înseamnă că în anii viitori numărul locuinţelor noi ar putea scădea semnificativ.
În ultimele luni, numărul de autorizaţii de construcţii emise în judeţ este cu câteva procente sub nivelul celor înregistrate în anii precedenţi. Asta nu a făcut însă ca Suceava să iasă din topul judeţelor în care sunt emise cele mai multe autorizaţii de construire, ceea ce arată că această scădere nu face decât să se încadreze în tendinţele actuale de la nivel naţional.
Conform celor mai recente date statistice referitoare la acest capitol, în luna octombrie a acestui au fost eliberate 252 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, judeţul Suceava deţinând locul doi la nivel naţional, după judeţul Ilfov, şi adunând 6,1% din totalul autorizaţiilor din România. Comparativ cu situaţia din celelalte judeţe ale Moldovei, judeţul Suceava deţine supremaţia absolută, aproape 30% din numărul autorizaţiilor fiind solicitate de cetăţeni ai Sucevei.

 

Case din BCA, în majoritate cu cinci camere

De altfel, creşterea numărului de case noi se poate vedea cu ochiul liber de ani de zile în judeţul Suceava, zone care în urmă cu câţiva ani erau terenuri agricole fiind astăzi cartiere de vile ori prelungiri ale localităţilor lângă care se află.
Din punct de vedere al structurii noilor locuinţe, marea majoritate sunt ridicate din BCA, având de regulă mai mult de patru camere, cea mai mare pondere înregistrându-se în rândul celor cu cinci camere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au depăşit toate recordurile la construit vile, în plină criză.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 12 voturi
Sucevenii au depăşit toate recordurile la construit vile, în plină criză4.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Treziti-va ca nu mai tine ! trimis de
(29 dec 2009, 14:02:45
In scurt timp vom citi "Sucevenii au depasit toate recordurile la vandut vile". Ce dreaqu in criza banul se aduna si se tine, iar ei il blocheaza. nu-i nimic, vor vinde la 30% din cat au bagat, ca in pipera

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei