Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 dec 2009 - Anul XIV, nr. 301 (4287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenţie

Direcţia de Sănătate Publică recomandă sucevenilor să nu se expună la frig

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Frigul, scăderea presiunii atmosferice, creşterea umidităţii aerului şi lumina naturală insuficientă îşi pun amprenta asupra sănătăţii, accentuând anumite suferinţe deja existente. În plus, sistemul imunitar este mai slăbit iarna, iar organismul este mai vulnerabil în faţa bolilor.
Pe de altă parte, virusurile de răceală şi gripă supravieţuiesc mai mult în condiţii de frig şi de umezeală, putând fi transmise foarte uşor, mai ales prin strănut sau prin contact direct. Cei mai expuşi sunt vârstnicii, copiii şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică şi au sistemul imunitar slăbit. De asemenea, iarna creşte şi riscul de bronşită şi de pneumonie, crizele de astm fiind şi acestea mai frecvente.
În plus, studiile arată că aproape 90% dintre persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale sesizează o intensificare a simptomelor atunci când stau în frig şi în umezeală. Atunci când temperaturile scad brusc, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte, fapt pentru care, la cei care suferă de o boală cardiovasculară, riscul de a suferi un infarct este mai mare în sezonul rece.

 

Sfaturile medicilor

Având în vedere toate aceste aspecte, pentru perioada cu temperaturi scăzute, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care deplasarea este absolut necesară se recomandă folosirea de mijloace de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc.
Alte sfaturi constau în consumarea de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, evitarea consumului de băuturi alcoolice, acordarea unei atenţii speciale copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, sunt sfătuite să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, pentru a nu crea premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a nu favoriza apariţia degerăturilor (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic), sunt alte recomandări ale specialiştilor DSP.
În sezonul rece, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Judeţean împreună cu structurile de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor au indicaţii de la Direcţia de Sănătate Publică să trateze cu maximă atenţie cazurile sociale, persoanele fără adăpost sau fără capacitate de a se apăra contra frigului. Aceste persoane nu vor fi lăsate la locul unde au fost depistate, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil de noapte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia de Sănătate Publică recomandă sucevenilor să nu se expună la frig .
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Direcţia de Sănătate Publică recomandă sucevenilor să nu se expună la frig4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei