Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 nov 2009 - Anul XIV, nr. 274 (4260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La alegerile de duminică

Vor exista suceveni care nu vor putea vota

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 600.000 de suceveni sunt aşteptaţi să participe, duminică, 22 noiembrie a.c., la alegerile pentru preşedintele României şi la referendumul naţional pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari.
Cu toate acestea, potrivit noilor prevederi legate de modul de desfăşurare a alegerilor, vor exista suceveni care nu îşi vor putea exercita dreptul de vot. Asta în condiţiile în care la aceste alegeri a fost modificată modalitatea de utilizare a urnelor mobile.
În această situaţie se vor afla persoanele nedeplasabile internate în spitale sau alte aşezăminte sociale şi care au domiciliul trecut în cartea de identitate sau în buletin în alte localităţi decât în cele în care se află aceste unităţi.
Noile prevederi stabilesc faptul că cererile pentru urna mobilă, soluţia de până în prezent pentru cei care se aflau în astfel de aşezăminte, se depun în preziua votării, sâmbătă 21 noiembrie a.c., între orele 18:00 – 20:00, la preşedintele biroului electoral al secţiei de votare la care este arondată persoana respectivă.
În acelaşi timp, potrivit noilor prevederi, persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului pot să voteze doar în secţiile speciale.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi să luăm cazul unei persoane din altă localitate decât Suceava, internată la Spitalul Judeţean Suceava şi care nu se poate deplasa, aceasta va fi în imposibilitatea de a-şi exercita votul. Aceasta deoarece, dacă nu poate ajunge singură până la o secţie specială, cea mai apropiată fiind cea de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, nu va avea posibilitatea să solicite urna mobilă şi în cele din urmă nu va putea vota.
Practic, în aceste condiţii, vor putea să voteze doar persoanele internate care se pot deplasa singure până la una dintre secţiile speciale.
Teoretic, ar putea să voteze doar persoanele internate, nedeplasabile, care au domiciliul în localitatea în care se află spitalul, în situaţia în care un intermediar a depus o cerere pentru urna mobilă la secţia de votare la care este arondată persoana respectivă. Potrivit preşedintelui BEJ Suceava, Ştefania Fulga, personalul medical şi administrativ din spitale nu poate centraliza şi/sau depune cereri de votare prin intermediul urnei mobile.
Alta este situaţia în cazul persoanelor deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi a persoanelor reţinute în arestul Poliţiei. Aceste persoane au posibilitatea să facă cereri pentru urna mobilă, care vor fi depuse la directorii locurilor de deţinere. Aceştia vor depune cererile pentru urna mobilă la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere respectiv.


Alegerile se vor desfăşura între orele 7:00 şi 21:00

În ziua alegerilor, secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00, procesul electoral desfăşurându-se până la ora 21:00. În judeţul Suceava au fost amenajate 654 de secţii de votare, dintre care 116 sunt secţii speciale, amenajate doar pentru alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate, iar după verificarea acestuia, preşedintele secţiei de votare sau membrul desemnat al acestuia va întreba alegătorul dacă doreşte să-şi exercite dreptul de vot atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, sau numai pentru unul dintre aceste scrutine.
Alegătorul care doreşte să-şi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una din cele două întrebări.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă după care, în funcţie de opţiunea exprimată, alegătorul va semna în listă sau în tabel la poziţia destinată acestuia, atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, sau numai pentru unul dintre aceste scrutine.

 

Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea special amenajată nu anulează votul

În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral şi va semna, după caz, fie în rubrica destinată semnăturii pentru exprimarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României, fie în rubrica destinată semnăturii pentru exercitarea dreptului de vot la referendumul naţional, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, acea rubrică de semnătură rămasă neutilizată.
În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, pentru alegerea Preşedintelui României, alegătorul va primi un singur buletin de vot, respectiv buletinul de vot destinat alegerii Preşedintelui României; în situaţia în care alegătorul semnează în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, numai pentru referendum, va primi cele două buletine de vot conţinând cele două probleme supuse consultării, iar în cazul în care alegătorul semnează în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, atât pentru alegerea Preşedintelui României, cât şi pentru referendum, va primi cele trei buletine de vot.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea special destinată nu atrage nulitatea acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vor exista suceveni care nu vor putea vota.
 Vizualizări articol: 1631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vor exista suceveni care nu vor putea vota5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei