Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2009 - Anul XIV, nr. 265 (4251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vremuri grele

Peste 5.500 de şomeri în două luni, câteva mii, aşteptaţi în sezonul rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şomajul se transformă din coşmar în realitate pentru un număr din ce în ce mai mare de suceveni, ultimele luni consemnând o creştere îngrijorătoare a ratei şomajului. Marea problemă este lipsa alternativelor pentru cei rămaşi fără serviciu, locurile de muncă fiind extrem de puţine şi în doar câteva domenii de activitate.

Conform datelor contabilizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în luna septembrie, în judeţul Suceava au fost înregistraţi 2.748 de şomeri nou înscrişi, după ce în august se contabilizaseră 2.804 şomeri, cifră care a reprezentat vârful înregistrat în acest an. Prin comparaţie, în iulie se înregistraseră 2.039 de noi şomeri, în iunie, 1.505, în mai, 1807, în aprilie, 1643. În ceea ce priveşte primul trimestru al anului, numărul de persoane intrate în şomaj, lunar, a fost de aproximativ 2.200, aceasta şi pe fondul unor disponibilizări sezoniere, fără totuşi a se apropia de cifrele din august şi septembrie.

 

Cât de mult a crescut şomajul în doar un an de zile

„Această creştere din cele două luni se datorează în principal tinerilor care au absolvit o formă de învăţământ în acest an, şi care, din păcate, nu şi-au găsit un loc de muncă, fiind nevoiţi să intre în şomaj”, a explicat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Veniţi de pe băncile şcolii, dar şi din mai toate domeniile din câmpul muncii, şomerii din judeţ au ajuns, la finele lunii trecute, la un total de 18.537, rata şomajului fiind de 7,27%.
Anul trecut, în aceeaşi lună, când criza economică era în perioada de debut, în judeţul Suceava se înregistra o rată a şomajului de doar 4,29%, de unde rezultă o creştere cu aproape 3 puncte procentuale.
Cei mai afectaţi de criza de locuri de muncă şi disponibilizări sunt bărbaţii, din numărul total de şomeri din judeţ, 57% fiind de sex masculin.

 

Şomerii noi, de patru-cinci ori mai mulţi decât cei angajaţi

Dacă numărul şomerilor care îngroaşă lunar evidenţele AJOFM Suceava este de ordinul miilor, cei care îşi găsesc un loc de muncă sunt de ordinul sutelor. De exemplu, în septembrie, au intrat în şomaj 2.748 de persoane şi doar 551 de şomeri s-au angajat, în timp ce în lunile precedente numărul încadrărilor în muncă abia a depăşit cifra 400. În aceste condiţii, în acest an, de la lună de lună, şomerii noi au fost de patru-cinci ori mai mulţi decât cei încadraţi în muncă.
Din analizele personalului specializat de la AJOFM Suceava reiese că în ultima perioadă cele mai multe angajări s-au făcut sectorul alimentaţie publică, în servicii, în domeniile prelucrare lemn şi confecţionare produse textile, posibilităţile pentru angajaţi fiind foarte reduse.

 

Urmează disponibilizările sezoniere

Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, perioada octombrie-februarie va aduce o serie de disponibilizări masive de la societăţi care îşi restrâng ori chiar îşi încetează activitatea în perioada sezonului rece, fiind vorba, în mare măsură, de sectorul construcţii.
În domeniul construcţiilor, firmele de profil au anunţat 105 disponibilizări în noiembrie, 376 în decembrie, 219 în ianuarie anul viitor şi 63 în februarie, alte aproape 200 de disponibilizări colective fiind anunţate în cazul lucrătorilor din domeniul lucrări de geniu civil. Nu lipsesc disponibilizări anunţate nici din alte domenii, extracţie minereuri metalifere, fabricarea băuturilor, fabricare încălţămintei sau hoteluri şi alte domenii de cazare.
„Până în momentul de faţă agenţii economici ne-au trimis notificări privind disponibilizări colective în cazul a 1.213 angajaţi, însă este de aşteptat să mai primim încă multe alte informări de acest gen”, a explicat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Disponibilizările colective presupun concedierea a cel puţin zece din angajaţii unei firme, care să reprezinte minimum 10% din totalul personalului.
După disponibilizările de iarna trecută, mulţi dintre angajaţii daţi afară nu şi-au mai reînceput reactivitatea în primăvară, o situaţie similară fiind preconizată şi acum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 5.500 de şomeri în două luni, câteva mii, aşteptaţi în sezonul rece .
 Vizualizări articol: 946 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 5.500 de şomeri în două luni, câteva mii, aşteptaţi în sezonul rece5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei