Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2009 - Anul XIV, nr. 249 (4235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape de colaps

Doar patru primării sucevene mai au bani de salarii şi utilităţi până la sfârşitul anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia financiară a primăriilor din judeţul Suceava este în prag de colaps. O centralizare a necesarului de fonduri pentru buna funcţionare a administraţiilor publice locale, până la sfârşitul anului, arată că doar patru unităţi administrative, din cele 114 existente, nu au nevoie de bani suplimentari: Cajvana, Calafindeşti, Ostra şi Slatina.
Pentru celelalte 110 primării, Prefectura Suceava a solicitat Guvernului 43,5 milioane de lei, adică peste zece milioane de euro. Din această sumă, 1,9 milioane de lei sunt restanţe din trimestrele anterioare la cheltuieli de personal, 4,5 milioane de lei sunt cheltuielile de personal pentru trimestrul IV, 19,3 milioane de lei sunt restanţele din primele trei trimestre la cheltuielile pentru bunuri şi servicii, iar 17,69 milioane de lei sunt banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii din trimestrul IV.
Dintre municipii, cel mai mare necesar îl are Primăria Suceava, de 16,65 milioane lei, iar la oraşe cel mai rău stau Vicov de Sus şi Siret, cu un necesar de 739 de mii lei, respectiv 690 mii lei.
În mediul rural, de foarte mulţi bani au nevoie administraţii care aveau imaginea unor comune bogate: Vama cere 1,9 milioane lei, Marginea - 1,04 milioane de lei, Şaru Dornei - 904 mii lei, Dumbrăveni - 528 mii lei, Straja - 513 mii lei sau Bălcăuţi - 338 mii lei.
Primarul de Straja, Vasile Juravle, ne-a declarat că administraţia are restanţe foarte mari la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, iar ajutoarele sociale acordate în baza legii venitului minim garantat nu sunt plătite din luna august a anului 2008 şi nu mai are bani pentru plata salariaţilor primăriei. La energie, telefonie şi celelalte utilităţi încearcă să se încadreze în limita abonamentelor. „Am redus cheltuielile cu 99 la sută, dar tot nu ne descurcăm”, ne-a spus primarul din Straja.

 

Primării fără un leu în cont

La Marginea, primarul Dumitru Lungu se plânge că nu sunt bani pentru plata salariilor cadrelor didactice în trimestrul IV şi că se poate descurca fără ajutor doar pentru plata utilităţilor, pe care le poate achita din ceea ce se încasează lunar la primărie. La un grad de colectare a veniturilor de 68 la sută, el spune că la plata utilităţilor face faţă, dar numai atât.
La Bălcăuţi situaţia este de-a dreptul dramatică. Vistieria este goală, administraţia nu mai are nici un leu pentru salarii şi utilităţi. Primarul Vasile Ursachi ne-a spus că gradul de colectare a veniturilor proprii este destul de redus, de circa 50 la sută, şi a reuşit luna trecută să achite doar salariile angajaţilor primăriei, fără a mai vira şi contribuţia socială la bugetul de stat aferentă salariilor.
„Pentru ultimele două luni nu mai avem nici o şansă să dăm salariile la primărie. Cu profesorii ne descurcăm, însă combustibilul la şcoli l-am luat pe datorie şi mai avem datorii la Electrica”, a afirmat primarul.
Anul acesta, comuna Bălcăuţi nu a avut parte de nici o rectificare bugetară, doar bugetul care i-a fost alocat la începutul anului.
Dintre oraşe, situaţie financiară proastă are Siretul, care în fiecare lună are un deficit de un miliard de lei vechi la cheltuielile de funcţionare şi mai are de plătit câte două miliarde de lei vechi lunar dobânzi bancare.
„Din veniturile pe care le mai avem de încasat putem asigura salariile în proporţie de 90 la sută, însă totul este la limită, facturile la energie electrică şi telefonie le plătim cu întârzieri mari, mă mir că nu ne-au deconectat. Din sumele pentru echilibrarea bugetului, anul acesta am primit la rectificare de zece ori mai puţin faţă de anul trecut”, a arătat primarul.
O lovitură a primit administraţia locală şi la vânzarea fabricii companiei Ikea, la începutul anului. Pe vremea fostului proprietar, firma avea 500 de salariaţi, iar acum are mai puţin de 100. Aceasta, împreună cu falimentul altor firme mai mici, au făcut ca sumele încasate de Primăria Siret din impozitul pe salarii să fie de cinci ori mai scăzute faţă de anul trecut.
Situaţia economică, împreună cu criza politică îi fac pe cei mai mulţi dintre primari să nu privească deloc cu încredere spre viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar patru primării sucevene mai au bani de salarii şi utilităţi până la sfârşitul anului.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar patru primării sucevene mai au bani de salarii şi utilităţi până la sfârşitul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Haha trimis de
(23 oct 2009, 11:08:11
las ca vine fluturele din bucuresti si va face o minune: va ceda 10 din campania lui base si astfel vor fi bani in primarii, cat sa ajunga si pentru mancare la caluti. parerea mea
2.   STRAJA????? trimis de
(23 oct 2009, 14:44:22
Primarul de la Straja sa nu se mai planga.... toti smecherii beneficiaza de ajutor de incalzire si toti lenesii de ajutor social. Chiar nimeni din primarie nu face anchete sociale? Multi muncesc in strainatate si iau diverse ajutoare. Cat despre reduceri de 99%...iertare! Veniti duminica sa vedeti ce actiune sponsorizata de primarie are loc la straja in aceasta grea perioada...de criza!S-avem pardon! Mai verificati ce scrieti, ca bateti campii!nu suntem toti prosti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei