Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Delicvenţă juvenilă

De la absenţe şi teribilism, la furturi şi violenţă, traseul elevilor problemă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Scandalurile, bătăile, indisciplina în timpul orelor, cuvintele jignitoare adresate profesorilor sunt realităţi care se petrec adesea în şcoli, în ultima perioadă din ce în ce mai des. Analizele poliţiei arată că statutul de „băieţaş” al unui elev în cadrul unei şcoli este adesea doar pasul spre comiterea de infracţiuni, de cele mai multe ori tinerii în cauză ajungând la fapte grave fără măcar a realiza ce fac.

Dacă o parte dintre directorii de şcoli nu vor să accepte realităţile din jurul lor, minimalizând de fiecare dată problema elevilor delicvenţi, trei dintre conducătorii de unităţi de învăţământ din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, care au probleme deosebite cu comportamentul unor minori, au acceptat să colaboreze cu poliţia, demarând împreună un proiect pentru prevenirea delicvenţei juvenile.
Proiectul, intitulat „Adolescenţă fără delicvenţă” a fost lansat, ieri, la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, şi se va derula pe tot parcursul acestui an şcolar.

 

60 de elevi problemă, la un singur liceu

Conform datelor adunate pentru demararea acestui proiect, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, (fostul Liceu Industrial numărul 1, cum este cunoscut de toată lumea), a înregistrat multe probleme cu elevii pe parcursul anului şcolar trecut.
Nu mai puţin de 60 dintre aceştia au ajuns în atenţia consiliilor profesorale, pentru încălcarea regulamentului de ordine interioară al şcolii. Agresivitatea verbală care a determinat izbucnirea de conflicte, bătăile izbucnite între elevi, de obicei în afara porţilor şcolii, indisciplina acestora în timpul orelor şi conflicte verbale cu vecinii de la domiciliile lor sunt cele patru probleme principale identificate în urma discuţiilor dintre conducerea unităţii de învăţământ, psihologul din şcoală şi cadrele Secţiei de Poliţie Burdujeni.

 

Chiulangii şi consumatori de alcool

În cele mai multe astfel de cazuri au fost implicaţi elevi cu note scăzute la purtare pentru numărul mare de absenţe, pe parcursul anului şcolar trecut aceştia fiind foarte mulţi: 73 de clasa a IX-a, 36 de clasa a X-a, 37 cu un an mai mari, şi 32 în ultimul an de liceu.
Analizele făcute arată că foarte mulţi elevi consumă alcool.
„În perioada anului şcolar trecut a fost semnalată o evoluţie crescută a consumului de alcool în rândul elevilor. Conform consilierului psihologic al unităţii, cei mai mulţi dintre aceştia provin din familii dezorganizate, cu părinţii plecaţi în străinătate şi din familii care au asemenea preocupări”, se precizează în analiza poliţiei cu privire la elevii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Violenţă şi la şcoala generală

O altă unitate de învăţământ în care s-a făcut o astfel de analiză este Şcoala Generală Nr. 10 din Burdujeni. Deşi la vârste mult mai fragede, şi aici elevii creează probleme. Pe parcursul anului şcolar trecut, trei băieţi au manifestat un comportament violent, în timp ce alţi doi băieţi şi cinci fete au adunat foarte multe absenţe.
După cum a punctat şi Dumitru Chiuariu, directorul acestei unităţi de învăţământ, fete care nici măcar nu au 14 ani manifestă o atitudine îngrijorătoare, fiind agresive unele faţă de altele şi gata să intre oricând în conflicte verbale
O a treia unitate de învăţământ în care s-a făcut o astfel de analiză este Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava, Şcoala Specială, cum este mai cunoscută unitatea de învăţământ în municipiu.
Aici, având în vedere profilul unităţii, problemele nu pot fi comparate cu cele cu care se confruntă celelalte unităţi de învăţământ, mulţi elevi având un comportament foarte agresiv, fiind foarte greu de ţinut în frâu şi ajungând adesea la poliţie, pentru diferite delicte comise.

 

Părinţii şi profesorii pot interveni eficient la primele semnale

Cadrele de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei implicate în acest proiect de prevenire a delicvenţei juvenile au ţinut să precizeze că aceste trei unităţi de învăţământ nu sunt în nici un caz exemplele negative la nivelul judeţului, în proporţii mai mici sau mai mari tineri problemă fiind în fiecare şcoală.
Din contră, cei trei directori ai unităţilor de învăţământ (Domnica Josan, la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Ionel Dumistrăcel, la Şcoala Specială, şi Dumitru Chiurariu, la Şcoala Generală Nr. 10) sunt printre puţinii care şi-au dat seama că fenomenul delicvenţei juvenile ia amploare şi încearcă să facă ceva pentru a-l diminua, au subliniat poliţiştii prezenţi ieri la lansarea proiectului.
Statisticile poliţiei arată că mulţi dintre minorii care ajung să comită infracţiuni sunt din rândul celor care au un comportament inadecvat în şcoli, condiţii în care este esenţial ca părinţii şi profesorii să facă eforturi susţinute pentru ca tinerii să fie îndreptaţi, odată intraţi în mediul infracţional aceştia fiind foarte greu de adus pe calea ce bună.

 

Ce îşi propune proiectul

Proiectul de diminuare a delicvenţei juvenile demarat ieri de poliţie îşi propune să organizeze acţiuni susţinute de informare a elevilor din cele trei şcoli cu privire la riscurile asociate consumului de alcool şi comportamentelor infracţionale, să-i implice pe aceştia în cât mai multe acţiuni recreative, şi, în final, să-i ţină departe de fenomenul delicvenţei.
Scopul final al acestui proiect este de diminuare cu cel puţin 2% a delictelor în care sunt implicaţi elevi (autori şi victime) în unităţile de învăţământ şi proximitatea acestora.

 

Ce infracţiuni comit minorii

După cum a precizat comisarul Ovidiu Sluşariuc, şeful Secţiei de Poliţie Burdujeni, minorii care fac probleme poliţiei, majoritatea în abandon şcolar ori la limita acestuia, comit infracţiuni de lovire, vătămări corporale, tâlhării sau furturi, de obicei de telefoane mobile.
La multe structuri de poliţie din judeţ, infracţiunile comise de minori reprezintă şi mai bine de 50% din totalul acestora, exemple în acest sens fiind Poliţia municipiului Suceava ori Poliţia municipiului Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la absenţe şi teribilism, la furturi şi violenţă, traseul elevilor problemă.
 Vizualizări articol: 2487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De la absenţe şi teribilism, la furturi şi violenţă, traseul elevilor problemă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei