Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 sep 2009 - Anul XIV, nr. 228 (4214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atitudine

Medicii de familie suceveni boicotează depistarea precoce a cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un medic de familie din municipiul Suceava nu s-a înscris în programul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, care începe în luna octombrie, iar din judeţ s-au înscris doar trei doctori.
Pentru demararea programului, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a solicitat medicilor de familie, medicilor specialişti obstetrică-ginecologie şi medicilor specialişti anatomo-patologi să-şi depună dosarele pentru selectarea în program până cel târziu la data de 30 septembrie a.c., termenul limită dat de Ministerul Sănătăţii, dar nu au răspuns acestui apel decât ginecologii şi anatomo-patologii. Asta nu ajută, însă, demararea programului, deoarece femeile nu se pot prezenta la specialişti în absenţa unui formular pe care îl completează numai medicul de familie.
Din informaţiile noastre, principalul motiv pentru care doctorii de familie nu şi-au depus dosarele la DSP este suma mică, de numai 5 lei, pe care o primesc de la minister pentru fiecare formular completat, comparând cu 150 de lei, cât primeşte ginecologul, împreună cu anatomo-patologul.
Deosebirea este că, în timp ce primul are de completat un formular şi de consiliat, teoretic, pacienta asupra importanţei depistării precoce a bolii, în cadrul unui program de lucru separat de consultaţii, cei doi specialişti recoltează probele şi le lucrează efectiv, punând diagnosticul.
Coordonatorul programului din cadrul DSP, dr. Marinela Grădinaru, a încercat să ne explice că şi munca medicilor de familie este destul de laborioasă, că au de făcut inventarierea pacientelor care intră în program, numai că acest aspect ar trebui să fie destul de simplu de rezolvat, având în vedere că Guvernul liberal a dat gratuit laptopuri medicilor de familie şi până la această oră ar trebui să aibă o bază de date informatizată a pacienţilor.

 

Dr. Buimistriuc: “Vom face muncă patriotică”

De cealaltă parte, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, dr. Draga Buimistriuc, a dezminţit că ar fi vorba despre un boicot asupra programului şi a declarat că este doar “lipsă de comunicare” - “colegii nu au putut fi anunţaţi în timp util”. Dr. Buimistriuc dă asigurări că în cele două zile, câte au mai rămas până la expirarea termenului de înscriere, doctorii de familie din municipiu şi judeţ vor intra în program. “Vom face muncă patriotică pentru că este în interesul pacientului. Suma care ni se dă este derizorie, este o desconsiderare totală a muncii noastre şi cred că o s-o şi refuzăm, dar vom face ceea ce trebuie. Screening-ul este foarte important şi ar trebui să fie obligatoriu, nu numai în program”, a spus dr. Draga Buimistriuc.
Aceasta a mai explicat că medicii suceveni au crezut o bună perioadă de timp că ministerul va renunţa la program, iar acum este sfârşit de lună, sunt foarte ocupaţi, şi acesta ar fi un alt motiv pentru care nici un doctor de familie din municipiul Suceava nu are dosarul la DSP pentru programul de screening.
Reamintim că atât pacientele asigurate, cât şi cele neasigurate au dreptul de a fi incluse în mod gratuit în acest program de prevenţie.

 

Dosarele pentru intrarea în program se depun la DSP

Printre cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii de servicii medicale în acest program (medici de familie, ginecologi şi anatomo-patologi) se numără înregistrarea în Registrul unic al cabinetelor medicale; autorizaţie sanitară de funcţionare sau, după caz, raportul de inspecţie eliberat de autoritatea de sănătate publică, prin care se confirmă îndeplinirea condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de lege; cont deschis la Trezoreria Statului sau la bancă; dovada de evaluare a furnizorului; dovada asigurării de răspundere civilă în domeniul medical atât pentru furnizor, cât şi pentru personalul medico-sanitar angajat, valabilă la data încheierii contractului, cu obligaţia furnizorului de a o reînnoi pe toată perioada derulării contractului, pentru toţi furnizorii care derulează subprogramul; documente care fac dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în normele metodologice, corespunzătoare fiecărui tip de furnizor de servicii medicale; autorizaţie pentru prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sănătate emisă, în condiţiile legii, de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Pentru detalii suplimentare furnizorii de servicii medicale se pot adresa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava la tel. 0230 514557, int.140.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie suceveni boicotează depistarea precoce a cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Medicii de familie suceveni boicotează depistarea precoce a cancerului de col uterin2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei