Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 sep 2009 - Anul XIV, nr. 208 (4194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape la unison

De luni, lacăt pe sălile de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rând pe rând, instanţele din judeţ îşi închid porţile pentru justiţiabili. Ieri, nu s-au mai judecat procese la alte două instanţe, iar de luni protestul magistraţilor se va extinde în tot judeţul. Excepţie face Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, dar şi acolo orele până când sălile de judecată vor rămâne închise sunt numărate.

 

După Judecătoria Suceava, care a fost prima unde s-au suspendat procesele încă de joi, ieri alte două instanţe şi-au închis uşile. Este vorba de Tribunalul Suceava şi Judecătoria Fălticeni. Tot ieri, Adunările Generale ale Judecătoriilor Vatra Dornei, Rădăuţi şi Gura Humorului au decis să se ralieze acţiunilor de protest începând de luni, zi în care nu se vor mai judeca decât cauzele urgente şi la Curtea de Apel Suceava. Singura instanţă care nu a luat nici o hotărâre este Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, dar motivul este unul tehnic. Mai exact, pentru că mai mulţi magistraţi erau în concedii medicale sau în concedii de odihnă, Adunarea Generală nu s-a putut ţine din cauza lipsei de cvorum. Aşa se face că luni doar la Câmpulung Moldovenesc vor avea loc şedinţe de judecată, dar cel mai probabil va fi ultima zi normală de lucru.

 

Se judecă doar cauzele urgente

Solicitările magistraţilor suceveni sunt similare celor ale colegilor de la instanţele din ţară şi vizează legea unică de salarizare.
„Dorim respectarea puterii judecătoreşti prin plasarea alături de celelalte două puteri ale statului sub aspectul salarizării prin legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice,
respectarea hotărârilor judecătoreşti irevocabile referitoare la plata drepturilor salariale restante şi acordarea de către Ministerul Justiţiei a tuturor sporurilor pentru judecători, prevăzute de lege şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti”, au declarat judecătorii suceveni.
Ca urmare a acestui protest, magistraţii vor judeca doar cauzele în materie penală privind măsurile procesuale preventive, cauzele de plasament de copii şi răpire internaţională de copii. Cu alte cuvinte, este vorba de cauze care nu suferă amânare. În celelalte dosare se vor acorda termene pentru săptămânile următoare, ceea ce înseamnă de fapt o îngheţare a activităţii judecătoreşti.

 

Cât câştigă cu judecător sucevean

În acest moment, judecătorii suceveni ridică între 2.200 de lei şi 6.000 de lei, în funcţie de vechime şi gradul de jurisdicţie (adică locul unde activează fiecare magistrat). Pentru un magistrat de Judecătorie, salariul pleacă de la 2.200 de lei şi ajunge la aproximativ 4.000 de lei, în timp ce la Tribunalul Suceava salariile sunt între 3.500 şi 5.000 de lei. La instanţa cea mai înaltă din judeţ, Curtea de Apel Suceava, judecătorii câştigă între 5.000 şi 6.000 de lei.
După noua grilă de salarizare, drepturile băneşti vor scădea cu aproximativ 40%, iar judecătorii consideră că această măsură nu face decât să crească nemulţumirile deja existente şi care mai vizează încărcătura de dosare pe cap de magistrat şi lipsurile materiale cu care se confruntă instanţele din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De luni, lacăt pe sălile de judecată.
 Vizualizări articol: 1705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De luni, lacăt pe sălile de judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vine toamna! trimis de
( 6 sep 2009, 11:43:19
Asteptam cu drag aceasta hotarare si asteptam la rand sa se inchida si usile politiei,ISU, spitalul,scolile si celelalte institutii ale statului care au ajuns bataia de joc a guvernantilor si a "gloatei" de HOTI de pe langa Cotroceni si Victoria.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei