Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2009 - Anul XIV, nr. 202 (4188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promovare

În dialog cu pictorul Cătălin Chifan

În perioada 1 august – 30 decembrie, Bucovina va fi promovată internaţional pe unde radio, în cadrul unui proiect iniţiat de Radio România Internaţional (RRI). Pentru ascultătorii emisiunilor în limba ucraineană, a fost lansat un concurs cu întrebări despre Bucovina.
La finalul concursului „De 15 ani împreună”, vor fi aleşi patru finalişti, care vor beneficia de un sejur de şapte zile, la pensiunea Passiflora din Bucovina.
Partener media în acest proiect de promovare a Bucovinei, iniţiat de Radio România Internaţional (RRI), este cotidianul Monitorul de Suceava, care va publica în paginile ziarului reportaje de pe meleagurile Bucovinei, realizate de redactorii RRI.
Invitatul redactorului RRI Daniel Onea, în cel de-al patrulea material pe care îl publicăm în paginile Monitorului, a fost pictorul Cătălin Chifan.

 

„Creaţia plastică, în general, este o aventură”

Printr-o nouă incursiune în lumea culturală a Sucevei, în cadrul concursului „De 15 ani împreună”, redactorul Daniel Onea a intrat în dialog cu cel mai tânăr membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Suceava, pictorul Cătălin Chifan.
Artistul s-a impus printr-un stil unic pe care şi l-a creat în perioada studenţiei. „Pe parcursul creaţiei, cel puţin de când eram student, nu am avut o predilecţie pentru o anumită temă. Am încercat să abordez mai multe teme. Tema aceasta de astăzi, care include copacul, mâinile şi femeia, m-a preocupat încă din anii studenţiei. Am trecut la un moment dat printr-o perioadă foarte grea deoarece ajunsesem într-un impas. Nu ştiam ce ar trebui să fac. Am lucrat iniţial copii după marii maeştri, după Bruegel, după Leonardo da Vinci, după Rafael. Acestea m-au ajutat să gândesc şi să privesc altfel. Am ajuns în stadiul care se vede astăzi. Creaţia plastică, în general, este o aventură. Poţi picta azi un copac, mâine te poţi opri la soare, sau la orice subiect apropiat sufletului tău. Poţi să faci dintr-un lucru mărunt şi banal o lucrare care să fie înţeleasă de publicul amator de artă sau care să exprime pur şi simplu o stare de moment”, le-a povestit ascultătorilor RRI pictorul sucevean.
Cătălin Chifan a expus la multe saloane naţionale. La Buzău, la saloanele Moldovei de la Bacău, câţiva ani la rând, la Bucureşti, la Salonul Naţional de la Palatul Parlamentului şi, bineînţeles, peste hotare. „Am expus în străinătate şi expun şi în continuare. Am expus în Spania şi în Bulgaria, în 2004. Acolo a fost un salon care s-a numit <Miturile şi legendele poporului meu>. Am participat cu două lucrări. Au fost de mare succes. M-am bucurat că au rămas acolo, la Stara Zagora. Le-am donat şi mă bucur că sunt într-o expoziţie permanentă. În 2006, am expus în Spania, în cadrul unei expoziţii de arte. Acolo am avut tot două lucrări. Apoi succesul a continuat pentru că au fost lansate noi invitaţii. Am mai avut o expoziţie în 2008 în Spania. Am reuşit să expun şi în Statele Unite ale Americii. Chiar anul acesta am primit o invitaţie din partea unei asociaţii la Chicago, Passion of Art, o asociaţie de artă internaţională realizată de românii stabiliţi acolo”, a mai spus Cătălin Chifan.
Chiar în acest an, artistul va participa, în cadrul unei tabere internaţionale, la un festival de artă în Tunisia. Acolo au fost invitaţi artişti din toată lumea, iar toate lucrările, care vor fi realizate pe parcursul festivalului, vor fi expuse în cadrul unui muzeu, artiştii beneficiind de promovare mondială.
Sun light (Lumină solară), The journey to the Sun (Călătorie spre Soare) şi Love (Îndrăgostiţi) sunt trei lucrări cu care tânărul artist participă la un alt concurs internaţional de artă. Câştigătorii acestui concurs vor fi publicaţi într-o revistă internaţională care va avea titlul „Zeitgeist United Creators” şi vor fi mediatizaţi în întreaga lume.
„În această perioadă, se desfăşoară, online, o expoziţie internaţională în trei oraşe importante din lume: New York, Frankfurt şi Istanbul. În prezent, particip cu trei tablouri. Unul dintre ele se numeşte Îndrăgostiţi. Primul ales în această competiţie pentru a fi expus în aceste trei locaţii. Lucrările sunt prezentate pe ecrane digitale, în cele trei locaţii, simultan. Până acum a avut loc prima preselecţie. Mulţumesc cu această ocazie tuturor celor care m-au votat. Subliniez că acest concurs este online şi se bazează tot pe voturi. www.unitedcreatorsawards.com, aceasta este adresa unde pot vedea lucrările mele. La vârsta de 29 de ani nu este uşor să pătrunzi într-o astfel de competiţie. Din acest punct de vedere mă simt norocos, fericit”, a mai completat pictorul.
Unul dintre tablourile pictorului sucevean Cătălin Chifan poate ajunge la dumneavoastră, dacă participaţi la concursul lansat de Radio România Internaţional „De 15 ani împreună”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În dialog cu pictorul Cătălin Chifan.
 Vizualizări articol: 907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
În dialog cu pictorul Cătălin Chifan5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei