Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2009 - Anul XIV, nr. 200 (4186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Eficienţă

Mălini a scos lipitorile bugetare şi urcă spre staţiune turistică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria şi Consiliul Local Mălini se pregătesc să depună documentaţia pentru a obţine statutul de staţiune turistică. Comuna se laudă cu cele mai bune drumuri din judeţ, o pârtie cu teleschi şi nocturnă, 120 de locuri de cazare la pensiuni, printre care zece la o pensiune a Consiliului Local, munţi mai împăduriţi ca în Bucovina, infracţionalitate scăzută şi curăţenie lună.
Primarul Petru Nistor, care a câştigat al doilea mandat cu un procent de 89 la sută din voturi, nu vorbeşte prea mult despre ce intenţionează să facă, dar ne arată ce a făcut de când a preluat primăria şi ce proiecte sunt deja începute. Nu neapărat în ordinea importanţei pentru comună, primul pe listă este spitalul. Fosta „Bolniţă” a mănăstirii Slatina construită în 1864, situată chiar lângă primărie, a funcţionat o bună bucată de timp ca spital, apoi în anul 2000 a fost închisă. În primul mandat al lui Nistor, început în 2004, Primăria l-a renovat, l-a reamenajat, l-a dotat după ultimele standarde pentru unităţi medico-sociale, inclusiv cu ecograf şi EKG, televizoare şi frigider pentru pacienţi, bucătărie ca o farmacie. Un medic generalist tânăr, de 33 de ani, a venit aici, iar în câteva zile dr. Cristian Radu îşi va obţine şi competenţe pentru ecograf. Iniţial, primarul din Mălini a propus primarilor din comunele din jur să participe şi ei la cheltuielile de renovare şi dotare a spitalului, dar pentru că au refuzat, de unitate pot beneficia doar mălinenii.
Dr. Radu spune că majoritatea pacienţilor sunt oameni în vârstă, cu boli cronice sau profesionale, iar unii dintre ei sunt cazuri sociale. De exemplu, o bătrână stă în spital de doi ani. Cele 20 de paturi sunt permanent ocupate, anul trecut aici au fost internate 645 de persoane. Pentru a mai economisi din cele circa 4 miliarde de lei vechi pe care le consumă anual spitalul, primarul a depus un proiect pe programul „Casa Verde” la Ministerul Mediului. Astfel, apa caldă necesară ar fi încălzită cu panouri solare şi doar încălzirea ar rămâne la centrala termică montată în urmă cu trei ani. Spitalul este dotat şi cu o ambulanţă Mercedes.

 

Pârtia cu teleschi şi nocturnă a costat 240.000 de euro

După spital, a fost renovată complet şi extinsă primăria, a fost amenajat serviciul de prevenire şi stingere a incendiilor, dotat cu două autospeciale Mercedes şi toate cele necesare acestei activităţi, au fost achiziţionate maşini agricole care sunt închiriate sătenilor la preţuri mai mici decât ale pieţei, s-au amenajat parcuri peste tot şi un stadion comunal.
Una dintre investiţiile de care mălinenii sunt foarte mândri este pârtia de schi cu nocturnă. Cu 240.000 de euro din venituri proprii, Primăria a achiziţionat o instalaţie de teleschi care astă iarnă a adus în Mălini mii de turişti. Tot din bugetul local, la baza pârtiei a fost ridicată o cabană de trei margarete, a cărei construcţie şi dotare până la ultima lingură a costat circa 100.000 de euro şi care acum aduce Consiliului Local aproximativ 6.000 de euro pe an. Tot la baza pârtiei, cu bani de la Fondul Naţional de Mediu, primăriei i-a fost aprobat un proiect de amenajare a unui parc cu suprafaţa de 1 hectar. Cu fonduri europene, din subvenţii, au fost amenajate patru din cele zece stâne ale Consiliului Local şi s-au curăţat păşunile şi islazurile comunale, iar cu bani de la bugetul local s-au construit peste 250 de metri de apărări de maluri pe cursul râului Moldova, într-o zonă în care viiturile produceau mereu necazuri oamenilor.
Toate acestea şi multe altele s-au realizat dintr-un buget anual deloc generos, de 5-6 miliarde de lei vechi din încasări şi alte 6 miliarde de lei vechi din alocările de la Consiliul Judeţean. Secretul îl desluşeşte tot primarul: lucrările sunt efectuate cu firme locale, fără subcontractori, subantreprize şi firme de consultanţă, achiziţiile se fac fără intermediari, contractele sunt ferme şi controlabile, tranzacţiile sunt transparente şi nu are frisoane electorale să dea amenzi, când consideră că este cazul. Localnicii sunt implicaţi în masă în activităţile comunităţii, astfel că fiecare familie vede unde se duc banii pe care îi plăteşte ca taxe şi impozite.

 

Primarul Petru Nistor refuză fotografiatul: „Mălinenii nu-mi vor faţa pe afişe şi prin ziare, vor să vadă ce am făcut”

La primărie n-a fost nevoie de disponibilizările de criză deoarece faţă de cei 21 de angajaţi prevăzuţi în proiect pentru o comună ca Mălini, aici sunt demult doar 19. „De atâţia am nevoie, de ce să ţin mai mulţi? Datorită drumului care leagă comuna cu Suceava şi Fălticeni şi datorită pârtiei de schi acum se construieşte în Mălini la greu. Drumul a deschis comuna, foarte mult tineret a venit înapoi pentru că acum are ce face şi acasă. Încep oamenii să-şi facă aici case de vacanţă, sunt medici din Suceava care vin în vacanţă sau în weekend la Mălini. Din 2004 s-au construit 12 case de vacanţă. Sper ca într-un an, doi să obţinem statut de staţiune”, spune primarul Petru Nistor.
Pe lângă eficienţa cu care gestionează bugetul şi dezvoltă comuna, primarul din Mălini mai are o caracteristică: refuză să se lase fotografiat şi să oficieze cununii civile. Spune râzând că, pe lângă faptul că nu-i place să se îmbrace cu costum şi cravată, înainte de a fi primar se distra pe seama celor care „făceau frumos” în poze ca să-i laude şefii şi şi-a promis că nu va cădea nicicând în acest păcat. „Mălinenii nu-mi vor faţa pe afişe şi prin ziare, vor să vadă ce am făcut”, spune primarul. În campania alegerilor din 2004 nu a avut fotografie pe postere, iar în 2008 a renunţat şi la afişe. A câştigat cu 89 la sută. „Am fost de zeci, sute de ori în staţiunile din Austria şi Germania. Indicatoarele în comună le-am făcut după modelul de acolo şi am încercat să realizăm mai mult decât indicatoare. Dacă mălinenii consideră că am făcut bine, îmi arată la alegeri. Nu trebuie să le cumpăr votul”, a mai spus primarul Nistor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mălini a scos lipitorile bugetare şi urcă spre staţiune turistică.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.41/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 17 voturi
Mălini a scos lipitorile bugetare şi urcă spre staţiune turistică4.4517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(27 aug 2009, 12:31:22
Se intampla in Romania? Parca nu-mi vine sa cred... Poate e adevarat...

Poate asta lipseste romanilor - unitatea, solidaritatea, pentru ca daca oamenii sunt gospodari dar si uniti se pot face multe. Oamenii cu initiativa si cinstiti trebuie adusi in fata nu toate lipitorile politice.

Nu m-as mira sa vina altcineva sa-si asume merite.

2.   CHEIA trimis de
(27 aug 2009, 23:45:58
CHEIA SUCCESULUI CRED CA REPREZINTA PRELUAREA SI APLICAREA UNOR SOLUTII DE BUSINESS DE LA MICILE STATIUNI TURISTICE DIN EUROPA, UNDE SE REMARCA UN AFLUX MARE DE TURISTI. ACESTA AR FI AL DOILEA PAS INSA.

PRIMUL PAS AR FI CA CEI ALESI SA RENUNTE LA IDEEA DE INAVUTIRE PERSONALA, SI SA CASTIGE CINSTIT BANUL, FARA AJUTORUL UNEI FUNCTII PUBLICE.

CRED CA MAI E DRUM LUNG PANA A SE AJUNGE LA ASTA, CEI 50 DE ANI DE COMUNISM NE-AU STRICAT RAU...

FELICITARI PRIMARULUI PENTRU IDEILE APLICATE SI MULT SUCCES IN CONTINUARE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei