Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2009 - Anul XIV, nr. 200 (4186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Copil minune

La 12 ani, ştie pe de rost mersul trenurilor şi e pasionat de locomotive

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un copil în vârstă de 12 ani, din Gura Humorului, ştie mai bine decât majoritatea angajaţii CFR-ului mersul trenurilor şi numărul şi tipul locomotivelor, făcând o adevărată pasiune pentru acestea.
Sergiu Pintilie, elev în clasa a V-a, poate fi angajat la orice oră la Informaţii CFR, putând să răspundă în numai câteva secunde, din memorie, la ce oră soseşte sau pleacă orice tren care circulă pe raza judeţului, ce număr şi tip de locomotivă are, de ce depou aparţine etc..
Cu Sergiu m-am întâlnit, ieri, în gara Iţcani (Suceava Nord).
Era în jurul orei 13:30, iar minorul venise într-o plimbare, până la Suceava. Bineînţeles, cu trenul.
“În Humor, nu sunt multe trenuri…”, intră direct în subiect Sergiu.
Îmi povesteşte că a început să aibă această pasiune pentru locomotive şi trenuri încă de la 4-5 anişori.
“Mergeam cu tata la Cluj, cam o dată la două luni… Plecam cu 1765 şi veneam cu 1838, sau plecam cu 1833 şi ne întorceam cu 1766….”, mă pierd printre cifrele pe care puştanul le rosteşte cu o naturaleţe ieşită din comun, de parcă ar vorbi de ultimele desene animate văzute la televizor.
Ajutat de şeful postului de poliţie al gării Iţcani, agentul şef principal Gavril Moroşan, îmi dau seama că toate acele cifre erau de fapt numerele anumitor trenuri: 1765 şi 1833 – trenurile accelerate Iaşi –Timişoara Nord, respectiv 1838 şi 1766, Timişoara Nord – Iaşi.
Sergiu îmi explică apoi că ar vrea ca toate trenurile care tranzitează judeţul să aibă locomotive din depoul Suceava Nord: “Am văzut că aveau locomotive şi de Bucureşti, de Dej… nu sunt altfel, dar eu vreau să văd locomotive de Suceava”.
Începe apoi să înşire o serie de numere formate din mai multe cifre: 4008207, 4008249, 4108296.... Le spune aşa de repede, că nu mai apuc să notez şi celelalte.
Tot şeful de post Moroşan îmi rezolvă şi această dilemă. “Sunt numere de locomotive”, îmi explică poliţistul, care pune mâna pe telefon şi sună la depoul Suceava Nord.
De cealaltă parte a firului, şeful de tură Dorel Cazacu rămâne cu gura căscată. Un copil de 12 ani ştia la perfecţie, pe de rost, numerele locomotivelor din depoul de la Iţcani.
“Văd că ştie tot, de la A la Z”, e uimit şeful de tură. Sergiu nu se lasă şi începe să-l întrebe de anumite garnituri de trenuri la care s-au făcut în ultima vreme modificări.

 

„Nu mai sună la gară, la Informaţii, sună acasă la noi”

Dacă-l întrebi ce vrea să se facă când va fi mare, Sergiu Pintilie răspunde imediat, fără să stea deloc pe gânduri: mecanic de locomotivă.
Micuţul e cunoscut de mecanicii de locomotivă, în breasla cărora – îmi mărturiseşte – are deja un prieten: nea Mitică. “Am mers acum o lună şi ceva cu nea Mitică de la Vatra Dornei la Humor. Am învăţat să cuplez goarnele la locomotivă”, e mândru Sergiu.
Majoritatea mecanicilor de locomotivă îl cunosc deja şi, atunci când îl întâlnesc prin gări, îl salută cu un fluierat.
În vacanţe, lui Sergiu îi place să vină să stea în gară şi, pur şi simplu, să se uite la trenuri.
“De 28 de ani lucrez în poliţie, la Transporturi Feroviare, da’ aşa minune de copil nu am mai văzut niciodată”, zâmbeşte Gavril Moroşan. „Eu trebuie să mă uit în <Mersul trenurilor>, nu am reuşit să reţin decât câteva, el le ştie pe toate pe de rost...”, completează poliţistul.
Sergiu Pintilie provine dintr-o familie bună, tatăl – inginer constructor, iar mama – director adjunct la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.
„De mic e pasionat de locomotive, de trenuri... Citeşte Mersul trenurilor şi revista Jurnal Feroviar exact cum ar citi alţi copii o carte de basme. Avem mulţi prieteni, cunoştinţe, care nu mai sună la gară, la Informaţii, sună acasă la noi, să afle de la Sergiu la ce oră au tren sau ce trenuri sunt, la ce ore, spre anumite destinaţii... O să încercăm să valorificăm într-un fel acest talent al lui, această pasiune frumoasă...”, ne-a declarat mama lui Sergiu, Mariana Pintilie.

 

„Pe litoral am mers cu 1852”

Ora 15:00 şi câteva minute. Pe peronul gării Iţcani, Sergiu şi poliţistul Moroşan discută despre ce altceva decât trenuri şi locomotive.
Poliţistul îi spune că pe trenurile de călători sunt multe pericole şi îl învaţă cum să se păzească, iar puştiul povesteşte că a mers doar pe distanţe scurte Gura Humorului –Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului – Frasin şi retur.
„Cu părinţii am fost la distanţe mari. Ultima oară am mers pe litoral. Cu 1852, Suceava Nord – Mangalia.... era locomotiva 4144659 de la Suceava”, îşi aminteşte perfect Sergiu.
Mai sunt câteva minute şi Sergiu trebuie să se întoarcă acasă cu personalul Suceava - Ilva Mică.
Ne luăm rămas bun, nu înainte de a-l mai testa încă o dată. „Ce număr are trenul cu care pleci?”
„18703...Vrei să-ţi spun şi locomotiva?!”, zâmbeşte copilul.
Nu ne despărţim înainte de a-mi face o ultimă mărturisire: „Ştii, la fotbal, eu ţin cu CFR Cluj”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 12 ani, ştie pe de rost mersul trenurilor şi e pasionat de locomotive.
 Vizualizări articol: 4974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 16 voturi
La 12 ani, ştie pe de rost mersul trenurilor şi e pasionat de locomotive4.4516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei