Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 aug 2009 - Anul XIV, nr. 187 (4173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Priveghere

Trupul preotului Constantin Mihoc va ajunge, mâine, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trupul preotului Constantin Mihoc va ajunge, mâine, la Suceava. După ce a stat două zile, ieri şi astăzi, în Capela Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Berlin, sicriul cu corpul neînsufleţit va fi adus, în această seară, cu avionul, la Bucureşti.
Astăzi, la capela unde a fost paroh preotul Mihoc, Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, va oficia o slujbă de pomenire. După terminarea ceremoniei, trupul preotului va fi transportat cu o aeronavă în România, urmând să ajungă la Aeroportul Internaţional Bucureşti - Otopeni în jurul orei 21:30.

 

Slujbă de pomenire, la Biserica Sf. Vineri

În jurul orelor 22:00-23:00, trupul părintelui Constantin Mihoc va fi dus la Biserica Sfânta Vineri din cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, la cererea preotului paroh Nicolae Burlan şi a comunităţii de credincioşi ai acestei biserici, în care părintele Mihoc obişnuia să slujească în timpul vizitelor sale în Bucureşti. Aici va avea loc o slujbă de pomenire. Alături de credincioşii acestei parohii, vor participa la slujbă şi colegii profesori şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi o parte dintre membrii familiei.
Având în vedere că Patriarhul României, Preafericitul Daniel, l-a cunoscut bine pe preotul lector dr. Constantin Mihoc, pe care l-a vizitat în mai multe rânduri în Germania, este posibil ca şi Sfinţia Sa să se numere printre credincioşii prezenţi, în această seară, la slujba de priveghere.

 

150 de membri ai familiei Mihoc, prezenţi la funeralii

Sicriul preotului Constantin Mihoc va ajunge la Suceava, mâine dimineaţă, adus cu o maşină specială, de către familie.
ÎPS Pimen va oficia, împreună cu un sobor de preoţi, în jurul orei 7:00, o slujbă de pomenire (slujba Parastasului) la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, acolo unde va fi depus prima dată sicriul cu trupul preotului Mihoc.
O altă slujbă de câteva zeci de minute se va ţine în casa pe care şi-a construit-o preotul Constantin în Suceava (Sf. Ilie), slujbă la care va participa o mare parte din familia Mihoc.
Înainte de orele amiezii, sicriul va fi depus în Capela Buna Vestire, unde va sta până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea. În fiecare seară se va face slujba de Priveghere şi se va citi Psaltirea.
Mii de credincioşi din toată ţara vor veni în aceste zile la capelă, să aprindă o lumânare în memoria părintelui Constantin.
Preotul Viorel Mihoc, unul dintre fraţii preotului decedat, ne-a spus că durerea i-a unit pe aproape toţi membrii familie. „Din cei 180 de membrii, cred că 150 vor fi cu siguranţă la funeraliile de sâmbătă. Deja au venit mulţi nepoţi, rude din străinătate, dar şi din ţară. Unii nu vor putea fi sâmbătă la înmormântare, pentru că şi ei au obligaţii de serviciu, acolo, departe, unde s-au stabilit”, ne-a spus părintele Viorel.
Familia a obţinut toate aprobările, atât de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cât şi din partea Primăriei Şcheia, ca părintele Constantin să fie îngropat lângă Capela Buna Vestire de la intrarea în Suceava dinspre Şcheia.

 

Cel puţin doi mitropoliţi vor veni la Suceava

La funeraliile părintelui Constantin Mihoc sunt aşteptaţi peste o mie de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate. Nu vor lipsi înalte feţe bisericeşti, mitropoliţi (ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), arhierei (ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor), preoţi, profesori, colegi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Preotul Viorel Mihoc ne-a mai spus că înmormântarea va fi conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române. Se va ţine cont şi de tradiţia din Bucovina, astfel că, de sufletul celui răposat, vor fi date de pomană participanţilor la funeralii prosoape ţesute tradiţional şi colaci.



Îngropat în pământ românesc

Funeraliile vor avea loc sâmbătă, 15 august, la ora 16:00. Părintele Constantin, unul dintre cei zece copii ai familiei Mihoc, va fi înmormântat cu două zile înainte de data la care urma să-şi serbeze, în familie, nunta de argint.
Preotul Viorel Mihoc ne-a mai spus că în Capela Buna Vestire preoţii vor oficia mai întâi Sfânta Liturghie, sâmbătă fiind praznicul Adormirii Maicii Domnului, după care se vor citi rugăciuni specifice înmormântării unui preot.
Între orele 12:00-16:00, se vor prezenta condoleanţele către familie şi cei prezenţi (preoţi, profesori, membri ai familiei) vor rosti cuvinte de omagiere a părintelui Constantin Mihoc.
Slujba propriu-zisă de înmormântare pentru preoţi, la care sunt aşteptaţi mitropoliţi, arhierei, sute de preoţi, va dura peste două ore, în intervalul 16:00 – 18:30.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al preotului Constantin Mihoc va fi dus spre mormântul săpat în curtea Capelei Buna Vestire, la care slujeşte fratele său Dimitrie Mihoc, de mai mulţi preoţi.

 

 

 

Sfârşit tragic

Părintele Constantin Mihoc, în vârstă de 49 de ani, a murit în seara de 4 august, în jurul orei 19:00, la Berlin, în timpul unor lucrări de demolare a unei clădiri, parţial transformată în capelă, pe locul căreia urma să ridice o biserică nouă. Surparea unui zid l-a surprins pe părinte, împreună cu un enoriaş, tot român, pe nume Nicolae, îngropându-i sub dărâmături.
Sute de enoriaşi ai parohiei din Berlin, la care a slujit zece ani, îndureraţi de plecarea prematură din mijlocul lor a îndrumătorului spiritual, se roagă, aprinzând lumânări, pentru veşnica lui odihnă. Prezenţa credincioşilor la capelă, după ce părintele Constantin nu mai este printre ei, este şi o formă de alinare pentru familia preotului, dar şi pentru familia celuilalt român decedat în urma accidentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupul preotului Constantin Mihoc va ajunge, mâine, la Suceava.
 Vizualizări articol: 942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Trupul preotului Constantin Mihoc va ajunge, mâine, la Suceava3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa-l odihneasca! trimis de
(14 aug 2009, 10:49:52
Inca un suflet plecat prea devreme dintre noi...De ce oare persoanele care ne sunt cele mai dragi noua trebuie sa ne paraseasca??Poate pentru ca Domnul nostru are nevoie de ei acolo sus...Condoleante familiei si putere de la Bunul Dumnezeu ca sa-i ajute sa treaca peste aceasta mare pierdere...Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!Condoleante din partea unei foste colege de clasa a Ceciliei(fiica preotului).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei