Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2009 - Anul XIV, nr. 147 (4133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Catedrală

Patru cruci aurite, sfinţite ieri de ÎPS Pimen

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Catedrala „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, au fost sfinţite ieri, de către ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, împreună cu un sobor de preoţi, patru cruci aurite. Acestea au fost înălţate pe turlele laterale, pe turla de deasupra altarului şi pe turla de la intrarea în biserică.
În prezenţa unui grup restrâns de credincioşi, dar şi a oficialităţilor locale, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, Arhiepiscopul Sucevei, împreună că fraţii Argatu, preotul paroh Petru Argatu, pr. Gavril Argatu, pr. Ştefan Argatu, slujitori ai Catedralei cu hramul „Naşterea Domnului” Suceava, preotul Ioan Argatu, de la catedrala din Fălticeni, dar şi tatăl lor, preotul pensionar Vasile Argatu, alături de Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei, şi preot protopop de Suceava Minu Mititelu, a oficiat o scurtă slujbă de sfinţire şi a stropit cu agheasmă crucile aurite.

 

Şapte cruci, galvanizate cu aur de 24 de karate

Pe turlele Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava vor fi montate şapte cruci, confecţionate din inox aurit, la o firmă din Arad. „Artiştii” acestor cruci sunt soţii Gheorghe şi Monica Lazăr, din Arad, care, în opinia preotului Petru Argatu, „realizează adevărate opere de artă”.
Preotul paroh Petru Argatu a explicat că la confecţionarea crucilor se folosesc foi de aur de 24 de karate, pe o suprafaţă totală de cel puţin 60 de metri pătraţi, procedeul de aurire a crucilor presupunând o tehnologie specială, de ultimă generaţie, adusă din SUA.

 

Tehnologie americană

Cinci cruci aurite vor fi ridicate pe fiecare turlă, iar celelalte două cruci vor fi făcute pentru cupolele de la intrarea în catedrală, situate deasupra spaţiilor unde vor fi magazinele cu obiecte bisericeşti.
„Firma din Arad ne-a dat soluţia cea mai bună pentru a putea pune lampă de balizaj şi paratrăsnet şi tot la această firmă au fost executate primele patru cruci, mai întâi pe un suport metalic, placate apoi cu tablă de inox aurit, după o tehnologie performantă, ce conferă o durabilitate mai mare a lucrării”, a declarat preotul Petru Argatu. Fiecare din aceste cruci aurite are circa patru metri înălţime şi cântăreşte aproximativ 800 de kilograme.
Părintele estimează că la sfârşitul lunii august va fi gata şi crucea pentru turla cea mai înaltă de pe catedrală, cruce care va avea aproximativ 6 metri şi va cântări circa 1,3 tone.

 

Plata în rate

Această dorinţă a părintelui Petru Argatu se poate realiza şi în funcţie de posibilităţile financiare, mai ales că nu au fost achitate, încă, nici primele patru cruci aurite, care pot fi admirate deja pe catedrala suceveană, una dintre cele mai înalte din ţară.
„Cei mai mulţi bani s-au adunat de la credincioşi, dar încă nu am achitat crucile. Ni s-a permis să plătim în rate. Ne mai trebuie fonduri băneşti şi materiale pentru a definitiva turla centrală, dar şi pentru a acoperi turlele laterale”, a mai spus preotul paroh Argatu.

 

Municipalitatea caută soluţii pentru finalizarea catedralei

ÎPS Pimen le-a explicat credincioşilor că semnul sfintei cruci ne îndepărtează de gânduri rele. „Toate faptele cele bune pe care le facem se adaugă... Suntem răsplătiţi şi pentru un bănuţ pe care l-am dat pentru ridicarea acestor cruci. Faptele cele bune îndreptate către cei săraci şi către locaşurile de cult sunt singurele care contează, pentru că nimic nu luăm cu noi după moarte”, a detaliat Arhiepiscopul Sucevei.
Gheorghe Flutur a declarat că această catedrală devine pe zi ce trece o capodoperă, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, a dat asigurări că va face eforturi în continuare, „pentru a găsi soluţii de a duce mai departe lucrările la această catedrală”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru cruci aurite, sfinţite ieri de ÎPS Pimen.
 Vizualizări articol: 4315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Patru cruci aurite, sfinţite ieri de ÎPS Pimen3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pimp my ride trimis de
(26 iun 2009, 12:11:47
Dumnezeu sa ma ierte, insa asta NU e credinta, asta nu e ortodoxie. Cum sa pui cruci aurite (despre care am citit ca au costat zeci de mii de euro) pe biserica? La ce ajuta? Ai semnal mai bun cand vorbesti cu Cel de Sus? Am mai citit ca acum vreo luna si-a pus un proprietar de biserica din Iasi ACOPERIS aurit. Zici ca e o competitie. Ce urmeaza? Sa spunem ca inteleg poate icoanele aurite, dar crucile, acoperisul bisericii aurit... ma depasesc. Scrie undeva in Biblie? Este vreo directiva de la Patriarhie? Se dau premii?
2.   Cocalari trimis de
(26 iun 2009, 13:47:46
Tara nu are bani de educatie si de sanatate si voi va puneti cruci aurite pe biserici.

Regret ca nu exista un iad in care sa va ispasiti pacatele cocalari nesimtiti ce sunteti. Va credeti buricul pamantului si ii amenintati pe toti cu pedepse divine in timp ce voi o faceti pe-a dreptcredinciosii. Si in tot timpul asta poporul asta de gogomani va ridica in slavi si va considera cea mai demna de incredere institutie. Poate partea buna e media de varsta ridicata a enoriasilor vostri si faptul ca tinerii nu prea va mai mananca gogosile...in vreo cativa ani se va alege praful de voi si de ipocrizia voastra.
3.   MODESTIE trimis de
(26 iun 2009, 22:11:13
NU CREDETI OAMENI BUNI CA BISERICA TREBUIE SA FIE MAI MODESTA

EA NE INVATA CA NU TREBUIE SA FACEM " AVERI PE PAMANT "

NU E PROBLEMA MEA CA VOR PLATI IN RATE DAR DAR NU CU BANI ADUNATI DE LA LUME CA E DESTUL DE NECAJITA SI NU ARE ROST SA INTRAM IN AMANUNTE

PT. CONSTRUIREA UNOR BISERICI SI INTRETINEREA LOR BISERICA AR TREBUI SA O FACA DIN BUZUNARUL EI CA DETIN FOARTE MULTE TERENURI SI PADURI ( " AVERI " )

DECI AR FI CU CE

SI MAI VREAU SA VA INTREB DE CE LA UN MOMENT ATAT DE IMPORTANT NU AU FOST INVITATI SI OAMENI DE RAND ( SUNT APOLITIC ) SI AU FACUT CA ACEI PREZENTI SA FIE DIN LUMEA POLITICA

DE CAND SE FACE LA BISERICA LUCRUL ASTA ?

CARE SUNT ADEVARATELE INTERESE ?

CAND O SA TERMINE SI BISERICA CU " CERSITUL " ?

CRED CA ..................COMPLETATI VOI OAMENI BUNI SPATIUL LIBER VA ROG

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei