Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2009 - Anul XIV, nr. 147 (4133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La ofertă

Între 1.500 şi 2.000 de euro, pentru fiecare sucevean transformat în cărăuş de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cei cinci tineri din municipiul Suceava acuzaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism că au racolat mai mulţi suceveni pentru a deveni cărăuşi de heroină şi cocaină în cadrul unor reţele internaţionale de trafic de droguri rămân în continuare în spatele gratiilor, după ce, ieri, magistraţii Curţii de Apel Suceava le-au respins recursurile şi cererile de înlocuire a măsurii de arestare preventivă.
George Ionuţ Bleancă, Constantin Mitică Jardă, Bogdan Iovu, Mihai Marian Piroşnicu şi Decebal Lucian Ignătescu au fost aduşi, sub escortă şi cu cătuşe la mâini, în faţa magistraţilor suceveni, în jurul orei 9:00.
În faţa completului de judecată, avocaţii celor cinci tineri învinuiţi că au racolat cel puţin 11 cărăuşi, care, ulterior, au fost arestaţi în diferite ţări din Europa şi America de Sud, după ce s-au găsit asupra lor circa 13 kilograme de cocaină şi 4 kilograme de heroină, au încercat să obţină clemenţă pentru clienţii lor.
Potrivit reprezentantului DIICOT Suceava prezent în sala de judecată, pentru fiecare cărăuş racolat, intermediarii, adică cei cinci tineri încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, primeau în jur de 1.500-2.000 de euro.

 

Cărăuşi suceveni arestaţi în Uruguay, Olanda, Norvegia, Irlanda şi Brazilia

Liderul grupului era Mihai Marian Piroşnicu, cel care, de altfel, împreună cu Constantin Mitică Jardă, nepotul său, a racolat de la începutul acestui an şase persoane din municipiul Suceava, cinci dintre cărăuşi fiind arestaţi de autorităţile statelor pe teritoriul cărora au fost prinşi cu drogurile asupra lor.
E cazul, de exemplu, al lui Nicolae Motriuc, care a fost racolat la Suceava de Jardă şi unchiul său, Piroşnicu, şi trimis în Brazilia, de unde, cu cazare la hotel asigurată şi bilet de avion plătit de traficanţi, a transportat circa 3,5 kg de heroină până în Amsterdam (Olanda), unde a fost prins (n.r.-19 aprilie a.c.) şi arestat.
Alţi doi cărăuşi, Constantin Seserman şi Marius Achiţoaie, se află în prezent în închisori din Uruguay, după ce au fost prinşi pe aeroportul Montevideo cu câte două kilograme de cocaină fiecare.
Ştefan Flutur, un alt nume pe lista sucevenilor racolaţi drept cărăuşi de Piroşnicu şi Jardă, se află în prezent într-o închisoare din Norvegia.
După ce a transportat circa 3 kg de heroină, pe relaţia Turcia-Suedia-Norvegia, drumul tânărului sucevean s-a oprit la Oslo.
Exemplele pot continua cu cazul lui Victor Alexandru Hostiuc, prins pe 17 mai a.c., cu circa 2 kg de cocaină, pe aeroportul internaţional Augusto Severo din Brazilia.
Interesantă a fost pledoaria avocatului lui Piroşnicu, care a încercat să-i înduplece pe judecători invocând faptul că tânărul, considerat capul grupării, „este o victimă naivă a societăţii” şi le-a cerut judecătorilor să-i lase clientul în libertate, că „şi aşa România se depopulează”.
Acelaşi avocat l-a reprezentat şi pe Constantin Mitică Jardă, pe care l-a caracterizat drept o „marionetă” în toată această poveste.

 

I-au furat drogurile cărăuşului

În timpul şedinţei de judecată a recursurilor celor cinci învinuiţi s-a vorbit şi despre cele aproape două kilograme de heroină confiscate de poliţiştii Antidrog, pe 12 iunie a.c., în parcarea de la Iulius Mall.
Cele 1,95 kg de heroină au fost furate de doi dintre indivizii arestaţi în acea cauză, Ovidiu Petriceac, zis „Mârlanu”, Lucian Lupu, alias „Lucas”, de la un anume Ştefăniţă Cojocaru, tot din municipiul Suceava, singurul cercetat în stare de libertate, având, însă, interdicţia de a părăsi localitatea.
Ştefăniţă Cojocaru era şi el cărăuş, iar anchetatorii au stabilit că acesta s-a deplasat pe ruta Turcia - Grecia - Insulele Canare.

 

Legături cu cetăţeni străini, membri ai aceleiaşi reţele

În timpul judecării recursurilor celor cinci tineri arestaţi preventiv, reprezentantul DIICOT Suceava a vorbit şi despre legăturile pe care unii membri ai grupării le aveau cu cetăţeni străini, membri ai aceleiaşi reţele.
De exemplu, Mihai Marian Piroşnicu ţinea legătura, prin telefon şi sms-uri, cu un cetăţean nigerian, stabilit în Turcia, pe care-l poreclea „Cioara”.
Rolul acestuia era de a-i prelua pe cărăuşi şi de a le asigura tot ce le trebuie, cazare, bani de cheltuială, bilet de avion.
George Ionuţ Bleancă este considerat de anchetatori ca având şi el o poziţie importantă în grupul de racolatori de cărăuşi.
Tânărul a convins nu mai puţin de nouă tineri suceveni să accepte să transporte cantităţi de droguri dintr-o ţară în alta.
Printre aceştia şi un anume Ilie Alin Cârjă, prins în timp ce livra un kilogram de heroină în Dublin (Irlanda).

 

A cerut să fie lăsat în libertate, pentru că are examen de licenţă

Singurul care a vrut să le vorbească direct judecătorilor a fost Bogdan Iovu, care a declarat, ajutat de câteva rânduri scrise pe o foaie de hârtie, că e nevinovat şi că singura lui vină e că a avut un anturaj suspect. „Nu am antecedente penale, sunt angajat, şi nu cunosc nici unul dintre numele celor despre care se spune că i-aş fi racolat”, a susţinut Iovu.
Tânărul, angajat la o firmă de pază şi protecţie, le-a spus magistraţilor că e student în ultimul an la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi i-a rugat să-l lase în libertate pentru că are licenţa peste o lună.
Procurorii susţin, însă, că există probe suficiente prin care să demonstreze că tânărul, deşi are o implicare mai mică decât a celorlalţi învinuiţi, nu e străin de povestea cărăuşilor de droguri.
Iovu, explică anchetatorii, ar fi intermediat, alături de Ignătescu, Bleancă şi un anume Alexandru Bogdan Grosu, racolarea a trei persoane pentru a transporta droguri pe relaţia Turcia-Grecia.
Unul dintre cărăuşi, Cezar Tabarcea, a fost arestat în Atena (Grecia), după ce-a fost prins cu circa 500 de grame de cocaină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Între 1.500 şi 2.000 de euro, pentru fiecare sucevean transformat în cărăuş de droguri.
 Vizualizări articol: 1333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 8 voturi
Între 1.500 şi 2.000 de euro, pentru fiecare sucevean transformat în cărăuş de droguri4.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei