Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2009 - Anul XIV, nr. 138 (4124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Agricultura, la vale

Suprafaţa agricolă necultivată, aproape dublă faţă de anii precedenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza din agricultură se adânceşte de la an la an, cu mici excepţii oamenii care trăiesc din cultivarea terenurilor abia având din ce trăi. Subvenţiile vin cu întârziere, banii pentru dezvoltarea de mici afaceri sunt aproape imposibil de accesat, iar preţurile obţinute pe produse sunt din ce în ce mai mici.
În aceste condiţii, cifrele din acest an, care arată o creştere a suprafeţelor necultivate, nu reprezintă o surpriză pentru specialiştii din domeniu.

Din datele statistice ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava rezultă că din cele 111.739 de hectare de teren agricol ce ar fi putut fi însămânţate în această primăvară, 4.799, reprezentând 4,3% din total, nu au fost cultivate.
Prin comparaţie, după campania de însămânţări din primăvara anului trecut au rămas nelucrate 2.751 de hectare de teren agricol, în timp ce în anii precedenţi suprafeţele lăsate pârloagă au fost şi mai reduse.
Datele contabilizate de DADR Suceava reliefează că în cadrul campaniei de însămânţări din acest an cultura porumbului a fost cultivată pe cea mai întinsă suprafaţă, 35.629 de hectare de teren, în timp ce cartoful a fost însămânţat pe 24.829 de hectare de teren.
Plantele de nutreţ au fost însămânţate pe aproape 20.000 de hectare, în timp ce pe 12.939 de hectare de teren agricol a fost cultivat ovăz.

 

Probleme şi la marii cultivatori

Din informaţiile adunate de specialiştii DADR rezultă că în mai multe localităţi din judeţ se găsesc peste 200 de hectare de teren agricol nelucrate, în unele ajungându-se până la o suprafaţă de 300 de hectare.
„În acest an avem în jur de 250 de hectare de teren necultivate, dintr-un total de 3.300 de hectare de teren agricol pe raza comunei. Această cifră se înregistrează în condiţiile în care avem în localitate doi cultivatori puternici, care au arendat suprafeţe însemnate”, a declarat Mihai Chiriac, secretarul Primăriei Dumbrăveni, subliniind că în lipsa acestora situaţia ar fi fost şi mai gravă.
Şi la unele asociaţii agricole situaţia este mai grea ca niciodată.
„Anul trecut a fost unul foarte prost. Erbicidele s-au scumpit foarte mult, preţul porumbului a scăzut, cartoful nu a avut livrare, iar grâul, din cauza ploilor, a încolţit şi nu a fost de calitate, astfel că posibilităţile financiare din acest an au fost foarte reduse. Avem doar 180 de hectare însămânţate şi 130 care au rămas necultivate”, a declarat Costache Sandu, preşedinte la Societatea Agricolă Plopeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suprafaţa agricolă necultivată, aproape dublă faţă de anii precedenţi .
 Vizualizări articol: 1253 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Suprafaţa agricolă necultivată, aproape dublă faţă de anii precedenţi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei