Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Trimis să cerşească

Tânăr surdomut şi cu cocoaşă, la mila trecătorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un tânăr surdomut şi cu cocoaşă, care are peste 18 ani, dar arată ca un copil de 12 – 13 ani, din cauza afecţiunilor grave de sănătate, cerea ieri mila trecătorilor, în centrul Sucevei. Stând în genunchi şi aplecat în faţă, pentru a i se vedea mai bine cocoaşa, cu coatele pe o bucată de carton, tânărul nu putea să spună nimic, dar, de fapt, exprima mult mai multe prin poziţia umilă şi spatele încovoiat. Alături de el se afla un frate mai mic, în vârstă de 14 ani, care implora pe fiecare trecător cu binecunoscuta „lozincă”: „Dă un leu..., să-ţi ajute Dumnezeu, dă un leu...!” Mulţi trecători se aplecau şi le dăruiau câte un leu, impresionaţi de suferinţa lui Costel, tânărul cocoşat. Asta s-a întâmplat ieri, în apropierea parcului dintre străzile Curtea Domnească şi Nicolae Bălcescu.

 

Amendată de poliţişti

La mică distanţă de cei doi fraţi, am întâlnit-o pe cea care şi-a scos copiii în stradă la cerşit, pe Lilia Eugenia Stan, o femeie în vârstă de 39 de ani, din Pătrăuţi. Ea îl avea în preajmă pe fiul ei mai mic, în vârstă de 6 ani.
Fără să se ascundă de jurnalişti, femeia a povestit că nu este prima dată când iese cu copiii la cerşit.
„N-am ce face... Am şase copii, dar două fete sunt căsătorite. Mai sunt acasă cu patru băieţi. Cel mai mare, Costel, este surdomut şi are şi cocoaşă. Am fost pe la doctori, dar n-au ce face şi nici nu am bani de operaţie”, ne-a povestit femeia. Tot ea ne-a spus că de mai multe ori a fost amendată de poliţie, pentru că practica cerşetoria, dar nu a avut bani să plătească amenzile. Cu toate acestea, femeia se plânge că nu are cu ce să-şi crească copiii, şi, de aceea, iese cu ei în stradă.

 

La 14 ani, fără certificat de naştere

„Până anul trecut, am fost însoţitorul lui Costel, dar acum are 18 ani şi i-a rămas doar pensia lui de 260 de lei. Mai primesc alocaţii pentru doi copii, cel de 12 ani, care este la şcoală, şi cel de 6 ani, care va merge la toamnă în clasa I”, ne-a mai povestit Lilia Stan.
Am aflat cu stupoare de la ea că mai are un copil în vârstă de 14 ani, care nu are până la această vârstă nici măcar certificat de naştere. Din acest motiv, copilul nu a fost dat la şcoală, nu a beneficiat de nici un serviciu medical, de alocaţie, de nici un drept al copilului. Mama acestuia ne-a spus că abia acum Primăria Pătrăuţi face demersurile necesare pentru ca acest copil să aibă acte în regulă.

 

Se aşteaptă intervenţia autorităţilor

„Eu am terminat opt clase, şi, aşa cum am putut, l-am învăţat să scrie, să citească. A mai prins şi de la şcoală, unde l-am trimis când avea şase ani, deşi nu avea acte. Ştiu că este ruşine să cerşeşti, dar ce să fac? Am făcut un împrumut şi am făcut o căsuţă. Am tras curent electric, le-am luat un televizor, dar de mâncare în fiecare zi... Lucru cu ziua prin sat. Seara le cumpăr de mâncare. A doua zi trebuie iar să-i hrănesc pe copii. De la primărie nu am nici un ajutor social”, a completat femeia, care se plânge şi de faptul că soţul ei, cu care nu mai locuieşte împreună de mai mulţi ani, o hărţuieşte, o ameninţă cu bătaia, lucru ştiut şi de poliţia din Pătrăuţi.
Lilia Stan poate fi trasă la răspundere pentru că îşi trimite copiii la cerşit. Mai mult, se foloseşte de un tânăr cu handicap, pentru a cere mila trecătorilor. Pentru ca aceşti copii să nu mai ajungă în stradă, este nevoie ca autorităţile locale de unde aparţin, respectiv Primăria Pătrăuţi, dar şi Protecţia Copilului Suceava, să intervină cât mai urgent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr surdomut şi cu cocoaşă, la mila trecătorilor.
 Vizualizări articol: 2393 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Tânăr surdomut şi cu cocoaşă, la mila trecătorilor3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei