Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2009 - Anul XIV, nr. 94 (4080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

Citeşte! Cititul nu dăunează sănătăţii!- campanie de promovare a lecturii

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” au organizat în perioada 22-24 aprilie faza naţională a Concursului naţional de proiecte “O carte pentru şcoala mea”. La această competiţie au participat elevi şi profesori din judeţele Neamţ, Botoşani, Prahova, Cluj, Tulcea, Gorj, Bistriţa şi Galaţi.     

Festivitatea de deschidere a avut loc, joi 23 aprilie, ora 9.00, în Aula Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, iar premierea câştigătorilor s-a desfăşurat vineri, 24 aprilie, la Librăria Cărtureşti, Iulius Mall. Între activităţile programului au fost cuprinse prezentarea proiectelor derulate de unităţile şcolare înscrise în concurs, diseminarea exemplelor de bună practică ale unor şcoli din judeţul Suceava implicate în proiect (Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Şcoala „Bogdan Vodă” Rădăuţi, Şcoala Suceviţa şi Clubul Copiilor Rădăuţi), o campanie de promovare a lecturii, prin care s-a  marcat „Ziua mondială a cărţii”, în colaborare cu Librăria Cărtureşti şi Editura Humanitas – „Citeşte! Cititul nu dăunează sănătăţii!”şi cu implicarea voluntarilor, membri ai Consiliului Judeţean al Elevilor.

Preşedintele de onoare al concursului a fost prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, iar din comisia naţională au făcut parte prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc (preşedinte), scriitoarea Angela Furtună, inspector şcolar prof. Tatiana Vîntur (vicepreşedinţi), inspectorii de specilitate prof. Eleonora Bulboacă, prof. Antonia Manciu şi prof. metodist Daniela Argatu (evaluatori).

Pe 23 aprilie de Ziua mondială a cărţii, la librăria Cărtureşti, a avut loc un moment deosebit - o discuţie  la o cană cu ceai, după care voluntarii au împărţit  celor cărora le-au vorbit despre carte şi despre utilitatea ei în viaţă, flori şi cărţi puse la dispoziţie de Editura Humanitas. Vineri, 24 aprilie a avut premierea iar juriul a decis acordarea următoarelor premii:

La secţiunea gimnaziu:

Premiul I
Şcoala “Miron Costin” Suceava

Premiul al II-lea
Şcoala “Bogdan Vodă” Rădăuţi
Şcoala “Nichita Stănescu”, Ceptura –jud. Prahova

Premiul al III-lea
Şcoala “Nifon Bălăşescu”, Tulcea

La secţiunea liceu:

Premiul I
Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc

Premiul al II-lea
Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Suceava
Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, Galaţi

Premiul al III-lea
Grupul Şcolar “Dimitrie Negreanu”, Botoşani

Menţiune
Colegiul Naţional “Roman  Vodă”, Roman, jud. Neamţ

Au fost acordate şi două premii speciale din partea Parlamentului României prin doamna deputat Sanda Maria Ardeleanu - Premiu special pentru creativitate, spot promovare lectură, Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Suceava şi Premiu special pentru creativitate, voluntariat, afişe, broşură, flyere, Oxanei Raluca Vîntur de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava. Organizarea acestei manifestări a fost sprijinită de Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal “Bucovina”, Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, Iulius Mall şi ProCredit Bank.

Membrii Cercului presă scrisă, radio-TV



“Ritm-Dans” de la Palatul Copiilor Suceava – una dintre cele mai bune trupe de dans din ţară

Mărturie sunt multiplele premii obţinute la concursurile de gen atât pe plan naţional cât şi internaţional.Trupa de dans modern, Ritm-Dans” de la Palatul Copiilor Suceava, pregătită de prof. Mihaela Schiotis, a primit şi în acest an invitaţie la Festivalul Internaţional al Tineretului ce va avea loc în Antalya - Turcia, organizat de Ministerul Tineretului, Direcţia Generală de Sport pentru Tineret şi ONG - FOMGED. Grupul format din 17 fete şi un băiat va pleca în Turcia însoţit de coordonatoarea grupului, prof. Mihaela Schiotis şi directorul Palatului Copiilor, prof. Victor Şutac şi  va participa în perioada 13-23 mai, la mai multe spectacole organizate în pieţele publice din Antalya.

“Avem nevoie de mulţi bani pentru această deplasare, numai transportul ne costă în jur de 6000 de euro. Am pregătit un repertoriu bogat, pregătim costumele, însă cu banii stăm mai puţin bine. În perioada şederii noastre acolo, se serbează şi Ziua Tineretului, iar noi vom participa la o demonstraţie la care iau parte toate trupele de dans care sunt prezente la Festivalul Tineretului.  Ne-am bucura dacă s-ar găsi oameni de bine care să  ne sprijine în această deplasare . Oricum noi reprezentăm Suceava şi implicit România”. Am aflat de la doamna Schiotis că se află în lucru şi un pliant de prezentare al trupei, din care cei interesaţi vor cunoaşte mai bine succesele obţinute de fetele nostre. Având în vedere activităţile desfăşurate de Cercul de dans modern în cadrul proiectelor  iniţiate de Palatul Copiilor în parteneriat cu 11 şcoli din mediul rural, parteneriatul desfăşurat cu Iulius Mall şi multe spectacole prezentate cu diverse ocazii, credem că ele  vor primi sprijin pentru a se putea deplasa în Antalya unde ne vor reprezenta cu cinste, aşa cum au făcut-o şi până acum.

Membrii Cercului presă scrisă, radio-TV
 
Cercul de Muzică Folk

Muzica folk... O muzică care mi-a plăcut dintotdeauna. Am vrut să aflu mai multe lucruri despre un profesor deosebit, care cultivă copiilor gustul pentru o astfel de muzică, de aceea m-am adresat domnului prof.Valentin Ianoş, de la Palatul Copiilor Suceava.

Reporter(R): De la ce vârstă aţi început să cântaţi instrumental şi vocal?

Profesor(P): De pe la 14-15 ani cam aşa ….dacă vrei să ştii, am învăţat singur….pur şi simplu furam dintr-o parte şi din alta.

R: De ce aţi ales chitara ? acest instrument…

P: Eu cântam la multe instrumente : vioară, ţambal, pian, violoncel. Chiar de la 6 ani am studiat puţin tobele şi ţambalul. Tatăl meu era instrumentist, mai bine spus toată casa era plină de instrumente. La un moment dat mă întrebam ce caută ele acolo, şi am început să le studiez.

R: De ce aţi ales această muncă grea de profesor?

P: Imi plac copiii, Nu predau doar aici la Palat, ci predau şi la Liceul de Artă, pianul.

R: Pe ce se bazează activitatea de la acest cerc?

P: Activitatea de la acest cerc se concentrează asupra dobândirii de abilităţi cum ar fi acompaniamentul la chitară, folosirea unor termeni specifici domeniului muzical, cunoaşterea instrumentului, a poziţiei corecte de cântat la chitară. In acelaşi timp, ne interesează ca elevul cursant să intre într-o competiţie cu ceilalţi colegi de grupă.

R: Aveţi concursuri în următoarea perioadă?

P: In toată ţara, am avut spectacole. Cel mai apropiat ca dată este pe 30 mai, la Siret, când va fi organizată faza judeţeană a concursului de muzică folk. La Palatul Copiilor sunt constituite şi două trupe „Junior” şi „Simbol”, dar sunt şi solişti vocali şi duete.

Tot de la domnul Valentin Ianoş am aflat şi numele celor care s-au remarcat la acest cerc - Mihai Boicu, Eugen Toboş, Oxana Şametchin, Vlad Ianoş, Ida Moisii, Vasile Nosec.

Acestea au fost doar câteva răspunsuri ale domnului profesor la întrebările care mă frământau mai de demult. După ce am aflat despre începuturile unei vieţi artistice şi contiunuarea prin copiii pe care îi îndrumă cu atâta dăruire,  am plecat acasă mulţumită, cu zâmbetul pe buze.

Magda Cimbru, Cercul presă scrisă, radio - TV

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 2735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei