Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 apr 2009 - Anul XIV, nr. 88 (4074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La limita suportabilului

Viaţa, un calvar de neimaginat pentru sute de familii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Pentru sute de familii din judeţ viaţa este un adevărat calvar, sărăcia îmbinându-se în mod dramatic cu boli cumplite sau accidente care le-au luat oamenilor şi puţinul pe care îl aveau. Nu puţine sunt situaţiile în care toate necazurile din lume par să se fi adunat pe umerii unor persoane, iar situaţia lor pare fără ieşire.

În aceste condiţii, oamenii  se agaţă de orice speranţă care le-ar mai putea îndulci amarul, măcar pentru o scurtă perioadă de timp.

 

Ajutoarele pentru urgenţe medicale, cele mai dese

Personalul specializat de la Direcţia de Muncă şi Incluziune Socială Suceava are de-a face aproape în fiecare zi cu astfel de cazuri disperate. Oameni din tot judeţul vin şi solicită ajutoare financiare din partea statului, susţinând că se află în situaţii disperate, din care nu pot ieşi. Se fac verificări  şi anchete sociale la domiciliile acestora, şi, dacă oamenii sunt într-adevăr în situaţii grave, se întocmesc dosare stufoase care sunt trimise la Ministerul Muncii, spre aprobare.

Pe parcursul anului trecut, 176 de familii au beneficiat de ajutoare financiare sau ajutoare de urgenţă din partea statului. Sumele în contul sprijinului de la stat au plecat de la 300-500 de lei, şi au ajuns până la 15.000 de lei.
Prima categorie de sprijin din partea statului, ajutorul financiar, a ajuns la 147 de persoane sau familii aflate în situaţii foarte dificile. În cele mai multe cazuri a fost vorba de bani pentru urgenţe medicale. Oameni bolnavi au primit ajutoare pentru operaţii, proteze, dispozitive medicale, tratamente costisitoare, toate sumele fiind acordate în completarea banilor care se dau prin sistemul naţional de sănătate.

„Dosarele aprobate sunt doar ale persoanelor care au o problemă gravă de sănătate şi care nu au posibilităţi financiare pentru a încerca să se trateze. Se face o anchetă socială riguroasă, şi doar în cazurile în care se dovedeşte că familia bolnavului nu are nici o posibilitate de a face rost de bani se acordă acest ajutor”, explică Gabriela Duţuc, de la Direcţia de Muncă Suceava.

 

Soţi divorţaţi pe drumuri, pensionari săraci cu nepoţi în îngrijire, oameni rămaşi fără case

În afara urgenţelor medicale, ajutoare financiare au mai fost acordate pentru câţiva soţi divorţaţi şi pentru vârstnici care au în îngrijire nepoţi. În cazul primilor, banii au ajuns la persoane care nu aveau loc de muncă şi în urma separării rămăseseră şi fără locuinţă, în timp ce bunicii ajutaţi financiar trebuiau să-şi crească nepoţii cu pensii foarte mici, după ce micuţii fuseseră părăsiţi de părinţi.

Pe lângă cele 147 de familii care au primit ajutoare financiare, 29 au fost beneficiare de ajutore de urgenţă, a doua categorie de sprijin financiar acordată de statul român. În această categorie intră familii rămase fără case după incendii sau explozii, ori persoane grav rănite după accidente rutiere. Şi în cazul acestor ajutoare, ţin să precizeze angajaţii Direcţiei de Muncă, banii s-au acordat doar unor familii fără venituri sau alte posibilităţi de redresare.

Alte sute de dosare au trecut de ancheta socială şi au fost trimise, ori urmează să ajungă, la Ministerul Muncii, unde vor face obiectul unei şedinţe de Guvern, în care urmează să fie supuse aprobării, laolaltă cu cele adunate din toată ţara. Suma propusă de la Suceava drept ajutor poate fi şi diminuată, în funcţie de aprecierile comisiei guvernamentale.

 

Cazuri cutremurătoare

Fiecare dintre sutele de familii care cer ajutor justificat prin această instituţie are mari probleme. Unele cazuri ajung însă la un dramatism extrem.

Printre acestea, personalul de la Direcţia de Muncă Suceava aminteşte de cazul unei femei din municipiul Suceava, Lucica Bursuc. Suferindă de ciroză hepatică într-o stare avansată, femeia trebuie să-şi îngrijească fiul de 24 de ani, rămas paralizat după un accident rutier. Familia, care a fost ajutată o perioadă de o fundaţie care se ocupă de îngrijirea la domiciliu, a primit anul trecut un ajutor financiar de 4.000 de lei prin Direcţia de Muncă, însă situaţia celor doi este în continuare disperată.  

O altă femeie din municipiul Suceava, Mărioara Grămadă, are un copil bolnav de leucemie acută, iar posibilităţile ei financiare se apropie de zero. Şi aceasta a primit un ajutor financiar de aceeaşi valoare, 4.000 de lei.

Printre alte cazuri disperate se află şi cel al unui bărbat din Dumbrăveni, Mihăiţă Birău, care are în îngrijire patru copii minori, după ce soţia sa a murit din cauza unor complicaţii apărute la o sarcină, precum şi o familie din Dărmăneşti a cărei fiică a rămas paralizată după ce a sărit din tren. Fata, studentă la Iaşi, se întorcea spre casă, şi a sărit din vagon după ce a uitat să coboare în staţie.

 

Ajutoare cerute nejustificat

Personalul de la Direcţia de Muncă Suceava spune că primeşte şi solicitări din partea unor persoane care nu sunt în situaţii disperate.

„Sunt persoane care solicită ajutor, dar în urma anchetei sociale se constată că au venituri suficiente pentru a-şi rezolva problemele pe care le au. Au proprietăţi sau alte bunuri care pot fi suport pentru a ieşi din impas. În unele cazuri, care nu sunt foarte grave, alegem varianta unei alte prestaţii sociale, de regulă ajutorul social, de care pot dispune lunar dacă au venituri mici. În afară acestora, mai avem şi beneficiari care au mai luat astfel de ajutoare financiare şi nu le mai pot primi”, spune Gabriela Duţuc, care precizează totuşi că puţine sunt persoanele care cer ajutor fără a fi în situaţii disperate.

 

Veşti proaste pentru acest an  

Dacă anul trecut au fost acordate ajutoare în 176 de cazuri (plus alte câteva mii pentru sinistraţii inundaţiilor din vara anului trecut, însă acestea au avut un regim special), pentru 2009 veştile nu sunt deloc bune, bugetul acordat la nivel naţional pentru ajutoare financiare şi ajutoare de urgenţă fiind redus. Acest lucru va duce la acordarea de ajutoare cu valori mai mici, pentru a se reuşi încadrarea în bugetul de austeritate care va fi aprobat.

În acest condiţii, persoanele care bat zilnic pe la uşile instituţiei în speranţa că dosarul lor a fost aprobat la Bucureşti au şanse mici de mai primi ajutoare la valoarea pe care o aşteaptă.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa, un calvar de neimaginat pentru sute de familii .
 Vizualizări articol: 2710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 9 voturi
Viaţa, un calvar de neimaginat pentru sute de familii3.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Viata,viata trimis de
(16 apr 2009, 14:48:06
da-ti-ne un cont sa donam niste bani ! faceti putina publicitate si se aduna ceva bani . sucevenii sunt milosi si buni .da ati auzit bine! sucevenii. ca lungu si flutur care nu sunt suceveni pun oua in centru si cheltuie banii de-a-n p.u.l.e.a., banii nostrii, si nici nu-i intereseaza de cei necajiti. mai nou acu lungu face piste pentru biciclete. asta-i culmea culmilor ! mai cheltuie vopsea ca sa astupe gropile. nesimtitilor ! cine v-au votat ar trebui sa sufere nu niste amariti !vai de ei !
2.   Cata dreptate ai! trimis de
(17 apr 2009, 10:30:08
Se scuipau si se injurau in alegeri de ziceai ca-s dusmani de moarte.Acuma s prieteni buni,colegi la furat! Ba romanilor treziti-va ! Nu vedeti ca jigodiile astea ce ne conduc nu se gandesc decat la propriul buzunar si-i doare-n p... de voi? Va da cizme de guma si mancare o data la 4 ani si va mai pacaleste inca o data! Chiar atata minte nu aveti sa nu-i mai votati? Mai bine votati orice independent necunoscut decat partidele astea de 2 lei cu Geoana si Basescu in frunte !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei