Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2009 - Anul XIV, nr. 77 (4063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Documentare

EGGER dezamorsează „bomba chimică” din mintea rădăuţenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nemulţumirile mocnite în rândul unor locuitori din zona Rădăuţi în legătură cu apariţia unei fabrici de adezivi la Dorneşti au determinat investitorul austriac, firma EGGER, să invite consilierii locali din Rădăuţi, Satu Mare şi Dorneşti, împreună cu presa locală, să viziteze o fabrică similară în nordul Germaniei, la Wismar.

În delegaţia care a plecat în Germania au fost, din CL Rădăuţi, cinci consilieri PSD, şase PD-L şi câte unul de la PNŢCD şi PNL, de la Dorneşti a fost primarul Gheorghe Luţă, iar de la Satu Mare primarul Ştefan Cramarciuc. A participat, de asemenea, consilierul judeţean PD-L Petru Carcalete.

Timp de două zile, reprezentanţii firmei EGGER din Germania şi Austria au stat la dispoziţia aleşilor locali şi a presei sucevene pentru a răspunde la toate întrebările legate de procesul tehnologic al producţiei de adezivi pe bază de formaldehidă şi a impactului asupra mediului şi a stării de sănătate a muncitorilor şi populaţiei.

Consilierii suceveni au avut ocazia să se întâlnească şi cu primăriţa din Wismar, Rosemarie Wilcken, de profesie medic pediatru, aflată în funcţie de 19 ani şi aleasă la ultimul mandat cu 78 la sută din voturi.

Modelul fabricii din Wismar este cel după care va fi construită şi instalaţia de adezivi de la Dorneşti-Rădăuţi. EGGER a început investiţia din acest oraş, care are aproape 50.000 de locuitori, în urmă cu zece ani. Astăzi, peste 800 de oameni lucrează numai în fabrica EGGER, parte a celei mai mari platforme industriale de prelucrare a lemnului din Europa.

Firma produce adezivi de 20 de ani, conform directorului EGGER din Wismar, Paul Stockl, în fabrici din Germania, Austria şi Marea Britanie. În toată această perioadă, nu a fost implicată în nici un fel de incidente de mediu, iar în ceea ce priveşte investiţia de la Rădăuţi, singura, de altfel, pe care grupul austriac o are în România, trebuie spus că din luna septembrie a anului trecut este singura unitate din România şi din Europa de Est care deţine o autorizaţie integrată de mediu IPPC.

 

Imisiile, de 400 de ori mai reduse decât limitele impuse de OMS

Fabrica de adezivi din Wismar, vizitată de suceveni, este situată pe malul Mării Baltice, „gard în gard” cu o zonă maritimă protejată şi la mai puţin de trei km de o insulă protejată, habitat natural al unor păsări ocrotite, pe care nu au acces decât ornitologii. Cea mai apropiată locuinţă este la 300 de metri.

Andreas Geyer, responsabilul „Centrului de competenţă chimie” al grupului şi coordonatorul instalaţiei care se va construi la Rădăuţi, a arătat că fabrica de adezivi va fi independentă de celelalte instalaţii ale unităţii, va fi complet automatizată şi securizată.

„Apa de spălare a aerului de formaldehidă reintră în procesul tehnologic, iar procentul de aer care rămâne merge în instalaţia de ardere. Această fabrică nu generează ape uzate. Emisiile de formaldehidă în aer sunt sub 20 mg/mc”, a explicat Geyer.

Acesta a mai spus că aerul rezidual este epurat în instalaţii performante, iar în ceea ce priveşte posibilitatea de oprire a unor filtre din motive de economie, chimistul austriac a arătat că este imposibil. Procesul de fabricaţie începe cu pornirea filtrelor, altfel instalaţia nu funcţionează.

„Politica grupului EGGER vizavi de mediul înconjurător este ca nu numai să se încadreze în limitele legale, ci să şi reducă emisiile şi imisiile cât mai mult”, a precizat Martin Steinwender, responsabilul cu politica de mediu.

Referitor la investiţia din Rădăuţi, din cele 40 de milioane de euro alocate fabricii de adezivi, opt milioane de euro reprezintă suma pentru protecţia mediului şi eficientizarea energetică.

„Pe o rază de trei km în jurul fabricii, valorile imisiilor vor fi de maxim 0,025 micrograme/mc, ceea ce înseamnă că sunt de 400 de ori mai mici decât limita impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Instalaţia este etanşă în timpul procesului de producţie, deci putem exclude în mod cert o expunere durabilă negativă. EGGER manifestă multă grijă faţă de asemenea aspecte”, a precizat Martin Steinwender. În urma întrebărilor noastre legate de bolile profesionale ale angajaţilor şi ale populaţiei din zonă, medicul de medicina muncii Robert Leibold ne-a certificat în mod oficial, în scris, că problemele medicale pot să apară doar în cazul în care nu se respectă regulile de protecţia muncii.

 

Centrul istoric din Wismar, în patrimoniul UNESCO şi la mai puţin de doi km de fabrica de adezivi

Acelaşi lucru l-a precizat şi primăriţa din Wismar, Rosemarie Wilcken, care a avut o întrevedere de două ore cu delegaţia din Suceava. Rosemarie Wilcken a arătat că, deşi conduce un oraş al cărui centru istoric face parte din patrimoniul UNESCO, nu turismul este principala activitate economică, ci industria.

Ea a spus că, în 1990, după ieşirea din comunism, în Wismar infrastructura era deficitară, cu străzi proaste, iar rata şomajului ajunsese la 26 la sută, în urma reducerii activităţii portuare. Retragerea bazelor militare sovietice a lăsat terenuri libere, ceea ce a determinat-o să caute parteneri pentru activităţi industriale.

„Când ruşii au părăsit zona, totul era o ruină, au lăsat în urmă două tone de muniţie şi 5.500 mc de kerosen, ceea ce ne-a ridicat probleme de decontaminare. În Germania standardele de mediu sunt foarte severe şi există un dublu control: autorităţile oraşului şi Protecţia Mediului. EGGER este singurul investitor căruia i-am acordat întreaga mea încredere şi ce a promis a dus la îndeplinire şi a făcut chiar mai mult decât a promis. Şi-a respectat obligaţiile financiare şi a creat circa 800 de locuri de muncă. În toată industria lemnului din Wismar sunt 2.000 de locuri de muncă, fără aceste investiţii tinerii noştri ar fi trebuit să-şi caute de lucru în altă parte. Dezvoltarea economică este pentru noi o prioritate şi, dacă EGGER mai doreşte să facă o fabrică, îi dăm până la ultimul loc liber. Avem nevoie de locuri de muncă. Este de zece ani aici şi n-am avut nici un fel de probleme. Suntem responsabili să le asigurăm cetăţenilor noştri un aer proaspăt şi normele de mediu sunt strict respectate”, a declarat Rosemarie Wilcken.

Ea recunoaşte că la început „coşurile înalte cu aburi” care se ridicau la marginea oraşului au provocat îngrijorare şi teamă în rândul locuitorilor, dar prezentarea parametrilor tehnici, discuţiile cu delegaţiile cetăţenilor şi faptul că toţi cei care au dorit să vadă ce se produce acolo au fost primiţi a liniştit lucrurile. Oamenii de pe stradă şi marinarii pe care i-am întrebat ce părere au despre fabricile din apropierea lor s-au arătat extrem de mulţumiţi că platforma industrială a rezolvat acuta problemă a locurilor de muncă şi au afirmat că nu se tem de poluare.

„În Germania nimeni nu-şi permite să încalce legile de mediu”, ne-a spus căpitanul unui vapor turistic.

 

Încasările la buget au crescut de la trei la 19 milioane euro

Cu un oraş cu toate clădirile de patrimoniu restaurate, cu hoteluri şi pensiuni la tot pasul şi o curăţenie impecabilă, pentru municipalitatea din Wismar activitatea din turism aduce 10-12 la sută din buget. Wilcken a afirmat că în oraşul ei se practică aşa-zisul turism urban, în care oamenii nu rămân peste noapte decât cel mult în weekend şi asta nu pentru că ar fi speriaţi de fabricile de la marginea oraşului.

„Turiştii vin să vadă monumentele UNESCO şi pleacă. Nu avem prea multă industrie, ci prea puţine hoteluri. Pentru ca turismul să fie activitatea economică principală trebuie mult mai mult. În 1993, la bugetul local încasam trei milioane de euro. Anul acesta, din taxe şi impozite am avut 19 milioane de euro şi cel mai mare plătitor e EGGER”, a spus primăriţa.

În cadrul bugetului din Wismar, taxele şi impozitele înseamnă un procent de 20 la sută. Din acest buget, 8-9 milioane de euro se cheltuiesc pentru cei aproximativ 3.000 de asistaţi social pe care îi are în grijă primăria la această oră. Administraţia locală este îngrijorată că numărul lor va creşte, având în vedere că „din decembrie şomajul creşte pe o pantă puternică”.

Rosemarie Wilcken a mai spus că în bună măsură înţelege neîncrederea autorităţilor sucevene în investiţii industriale, dar a arătat că legislaţia românească, la fel ca şi cea germană, este extrem de severă, iar în privinţa autorizărilor procesul este mai laborios decât în Germania, similar cu cel din Marea Britanie.

 

Consilierii locali şi-au învins reţinerile legate de fabrica de adezivi din Rădăuţi

În ceea ce priveşte efectul acestei vizite de documentare, se pare că a fost cel scontat. Liderul consilierilor PSD din Rădăuţi, Iulian Băncescu, a afirmat că, dacă la început a fost extrem de circumspect, pe parcursul celor două zile petrecute la Wismar i-au fost eliminate temerile „în cea mai mare parte”.

„Se pare că cea mai mare problemă e comunicarea intenţiilor firmei EGGER către cetăţenii din Rădăuţi. O să încercăm să facilităm acest lucru, în felul în care putem noi. Sunt deranjat că cei de la care trebuia să aflăm mai multe informaţii, adică instituţiile statului român, nu există, din punctul meu de vedere. Se pare că este necesar ca fiecare să studieze problema, lucru dificil şi imperfect. Eu sunt pentru locuri de muncă şi pentru industrializare în Rădăuţi, evident, cu respectarea normelor de mediu, mai ales că turismul este un element nesemnificativ pentru oraşul nostru”, a declarat Băncescu.

El a mai precizat că industrializarea Rădăuţiului aduce în discuţie şi un parteneriat între administraţie şi firmele private pentru o strategie de protejare a mediului.

Şeful grupului PD-L, Petru Carcalete, a declarat, la rândul său, că „dacă ceea ce am văzut aici corespunde realităţii- pentru că practic nu am avut cum verifica- atunci este în regulă”.

„Mă gândesc că legislaţia de mediu de aici este extrem de restrictivă în protecţia mediului, deci fabrica din Wismar nu poluează şi nu face rău mediului ambiant. Singura problemă care m-a deranjat este că s-a spus iniţial că la Rădăuţi se va produce adeziv doar pentru uz intern, însă din capacitatea de producţie şi consumul anual reiese că va produce şi pentru alte fabrici, deşi EGGER a negat, spunând că în realitate vor să mai deschidă două linii de producţie, din care una de OSB, unde se va consuma foarte mult adeziv. Dar fără discuţie, sunt pentru realizarea investiţiei”, a spus Carcalete.

Aceleaşi puncte de vedere le-au avut şi viceprimarul PNL din Rădăuţi, Constantin Galan, consilierul PNŢCD Dorin Vatamanu şi primarii din Dorneşti şi Satu Mare.

Mai trebuie spus că nici CL Rădăuţi, nici cel din Dorneşti sau Satu Mare nu au atribuţii în eliberarea vreunei autorizaţii pentru fabrica de adezivi. Fiind pe teritoriul mai multor unităţi administrative, această responsabilitate revine Consiliului Judeţean. Consilierii şi primarii care au fost la Wismar nu au nici măcar rol consultativ, scopul vizitei fiind doar cel de a-i informa pe cei care le-au dat votul despre cum funcţionează în realitate o fabrică de adezivi EGGER şi despre impactul asupra populaţiei şi mediului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EGGER dezamorsează „bomba chimică” din mintea rădăuţenilor.
 Vizualizări articol: 4431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.9 din 9 voturi
EGGER dezamorsează „bomba chimică” din mintea rădăuţenilor1.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Deci sa inteleg trimis de
( 3 apr 2009, 11:20:29
ca decizia finala ii apartine lui Fluturas.Nu prea mi se pare corect.Il doare pe el la basca de zona radauti-satu mare.Cei din zona trebuie sa decida.

Sa nu fiu inteles gresit, in vremurile astea orice investitie e bine venita.Insa nu cu pretul sanatatii celor din jur.
2.   Nu Flutur decide ! trimis de
( 3 apr 2009, 16:08:28
tineti minte nu Flutur decide . va fi un referendum , degeaba luati banutii patronilor de la Egger , bag mana in foc ca referendumul va fi impotriva construirii acestei fabrici de adezivi . cetatenii nu pot fi manipulati pentru ca nu stiu ce firma care a cumparat primari , consilieri doreste sa intoxice un oras pentru a le prospera afacerile !populatia este impotriva construirii acestei fabrici , sa nu uite Flutur !sa ii faca fabrica de adezivi lui flutur langa casa parintilor sai !nu uitati sanatatea nu are pret !
2.1  RE: Nu Flutur decide ! trimis de
( 3 apr 2009, 17:27:55
nU fii asa sigur. asa cum radautenii l-au ales pe primar tot asa o sa voteze si referendumul. ca de, asa sunt radautenii , mai ingusti la...........
3.   Alo tovarasi ! trimis de
( 3 apr 2009, 16:18:42
nu traim in Germania , totusi traim in Romania , unde toti isi permit sa incalce legislatia privind mediul si unde nimeni nu repecta normele si regulile de protectie a muncii !cu ce se aleg cu o amenda mica, ii doare in cot de mediu !

4.   Pentru Carcalete trimis de
( 3 apr 2009, 17:25:47
Dom-le inspector, cat ai luat pentru ca sa apara numele tau in articol, in afara de excursia platita de austrieci.cica au mers consilierii sa vada fabrica.... dar ce competente au consilierii in materie de adezivi si poluare. Probabil in afara de faptul ca e " foarte frumos" ce au mai putut sa spuna?
5.   Ptr d-na reporter trimis de
( 3 apr 2009, 17:29:40
Sursele acestui articol sunt tot alea cu cele din articolul despre rromii din Voitinel?!
6.   Abureala trimis de
( 3 apr 2009, 21:58:12
au stat umflatii aia 3 zile in germania, au mancat ciolane de porc si au baut tone de bere, dupa care au venit bucurosi acasa sa ne spuna ca totul e OK !

bai iulica, tu esti baiat istet, te-au cumparat aia cu un ciolan de porc?
7.   Pentru schweppes trimis de
( 3 apr 2009, 22:55:47
cu bani multi in Romania cumperi tot ce vrei , primari , consilieri , politicieni , tot . eggerul are bani , a tot fost muls de bani de cand a venit in Romania , dar a si castigat ! problema este ca referendumul nu mai poate fi cumparat cu bani , campanii de imagine , parcuri de joaca pentru copii , alte bunuri sau facilitati , sanatatea nu are pret , banuiesc ca referendumul va arata ce zic eu , 90 % din voturi vor fi impotriva construirii fabricii de adezivi . pot sa se dea peste cap austriecii sa dea spaga cui vor ei, sa plimbe delegatii prin germania , austria pe banii lor dar fabrica nu se va construi . sa va intre bine in cap acest lucru !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei