Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2009 - Anul XIV, nr. 60 (4046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea

La cercul de Muzică populară învăţăm să păstrăm valorile tradiţionale din Bucovina

Specificul cercului de Muzică populară este acela al păstrării valorilor tradiţionale din zona Bucovina şi pelerinajul folcloric prin alte zone dialectale din ţară. De la coordonatorul cercului, profesor  Daniel Aneculăesei, am aflat că “în ultima perioada asistăm la o disoluţie a folclorului, fapt ce survine datorită neadecvării adevărurilor sale la un sistem construit pe alte valori, lucru care face ca obiectivul nostru principal să fie o călătorie cât mai sinceră printre tradiţiile româneşti. Cu alte cuvinte, încercăm să ne situăm cât mai aproape de manifestarea artistică survenită funcţional în special pentru cântecul dar şi pentru jocul tradiţional”. Scopul activităţii este formarea la elevi a unei culturi muzicale care să cuprindă atât muzica clasică, românească şi universală, cât mai ales cunoaşterea folclorului românesc- a adăugat prof. Daniel Aniculăesei.

Cei mai talentaţi copii au participat la concursuri şi festivaluri, dintre care amintim Festivalul Naţional “Doină, doină cântec dulce”, unde Nichifor Andra a obţinut premiul al II-lea, iar Bartoi Andrada  a luat menţiune. La “Concursul judeţean de Folclor” grupul vocal a obţinut  premiul I şi tot premiul I Nichifor Andra iar premiul al II-lea a revenit Adradei  Bartoi. La Concursul Naţional de interpretare muzicală ,,Voinicelul “ la faza locală au obţinut premiul I Morosan Roxana, Daniliuc Anca, Buculei Teodora, iar la faza finală premiul I a fost acordat Teodorei Buculei şi premiul al II-lea  Biancăi Daniliuc Tot de la coordonatorul cercului am aflat că la acest cerc vin elevi care simt o oarecare deschidere pentru folclorul românesc, elevi deosebiţi care aleg pentru două ore pe săptămână “să stea în apropierea unor incontestabile valori naţionale”. Elevii se pregătesc pentru o serie de concursuri cum ar fi  Festivalul Naţional al Ansamblurilor folclorice de la Praga - Republica Cehă, Festivalul Naţional de folclor şi Festivalul “Arcanul”. La acest cerc vin mulţi copii talentaţi printre care domnul profesor Aniculăesei a amintit pe Gemanariu Raluca, Ţibichi Claudia, Bucevschi Ioana, Munteanu Florina, Cureluşă Cătălina, Abutnăriţii Roxana, Papuc Roxana, Nechifor Andra, Bartoi Andrada, Daniliuc  Bianca şi Buculei Teodora.

Membrii cercului presă scrisă, radio-TV

 

Expoziţie

Pe 9 martie, am fost martorii unui eveniment deosebit. La intrarea în Consiliul Judeţean Suceava  a fost  deschisă o expoziţie a doamnei Cristina Hreamătă Macoveiciuc, profesor coordonator al cercului de Artă textilă..

La vernisaj, doamna Cristina, l-a citat pe Renoir, spunând că ”Totul trebuie să fie vesel şi frumos. În lume există prea multă monstruozitate ca să mai fabricăm şi noi lucruri urâte. Din păcate lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici astăzi. De aceea am încercat să ascund în fiecare tablou un zâmbet, un strop de bucurie, o rază de soare. Sper ca cei care privesc aceste tablouri să le găsească şi să se bucure”- spus prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc.   

Printre lucrările expuse am descoperit flori, nuduri, care  sunt imaginea femeii pure, a idealului pur feminin dar şi natură statică. Din pliantul de prezentare pe care autoarea expoziţiei l-a pregătit pentru invitaţi  am aflat că este laureată a Saloanelor Anuale ale artiştilor, organizate de Direcţia pentru Cultură Suceava, în anii 1994, 1996 2003 şi 2004, multe din lucrările doamnei Cristina  fiind în colecţii particulare din ţară şi străinătate (Canada, Germania, Elveţia, Franţa, Israel, Olanda). Tot la vernisaj am aflat că tablourile doamnei Cristina Hreamătă Macoveiciuc, sunt realizate prin tehnica cuţitului de paletă, abordare rar întâlnită în domneniul picturii în ulei.

Începând din anul 1992 talentul său nativ o impune pe autoare ca o certitudine în peisajul picturii din Suceava, fiind o prezenţă permanentă la manifestările de gen.

Suntem mândri că avem astfel de profesori!

 

Membrii cercului presă scrisă, radio, TV

 

Ce trebuie să ştii pentru a fi taxatoare de bilete în oraş? 

Stam în autobuz, participând la o grandioasă călătorie spre Obcini, când... mijlocul de transport pare a se opri  pentru o clipă de meditaţie în faţa Metro-ului… Iar această clipă de meditaţie dură, dura şi durea prelungindu-se, până când nervii intrinseci au biruit până şi al meu complex social; astfel, străpunsă de puternice tensiuni către violenţă şi de cotul inginerului agronom ce se balansa fără grijă pe umărul meu, mi-am întors capul către controloarea de bilete şi mă exprimai didactic :

- Nu vă supăraţi… da’ .. pentru ce?!

Ea mă privi ciudat, moment în care conştientizasem faptul că m-am adresat ei, controloarei, şi nu soartei… În concluzie, rectific întrebarea:

- Pentru ce stăm atâta aici?

- Pentru că aşteptăm un grup de muncitori de la Metro, de aia stăm…

Simultan, tot nordul autobuzului conştientiză faptul că au şi ei dreptul la o cursă normală, cu opriri în limita bunului simţ. Înconjurată de această „deşteptare” a conştiinţei naţionale, continui:

- Dar… totuşi cu ce drept opriţi autobuzul timp de jumătate de oră, când acesta nu este o cursă specială, când mai sunt trei zeci de oameni care şi-au imaginat că ajung acasă într-un timp firesc?! Totuşi… este transport în comun!

- Transport în comun, ai? Replică suspicios şi cu zâmbet, demiurga numărul XX, taxatoare de bilete în felul ei artistic. A fost, e drept, un moment difuz: “cum Dumnmezeu… adică tocmai dânsa , care vorba aia .. e omu cu bilete… dânsa, nu ştie că acesta e transport în comun!?”. În orice caz, pentru ca tabloul să fie complet, glasu-i demiurgic continua către şoferul pe care îl suspectam ca fiind din acelaşi altoi de suferinţă:

- Auzi Costele… cică ăsta e transport în comun! Şi replica se termină într-un rânjet bivalent.

Plângeţi!

Baltaru Roxana-Diana, Cercul presă scrisă, radio-TV

 

 

 

În cadrul parteneriatului pe care Palatul Copiilor Suceava îl are încheiat cu Palatul Copiilor Botoşani, pe  6 martie, a avut loc o intâlnire la care au participat părţile implicate. Acordul de parteneriat este realizat între prof. Maxim Cristina- coordonator cerc navomodele Suceava şi prof.Victoria Damian- coordonator cerc de Prelucrarea lemnului Palatul Copiilor Botoşani precum şi între prof.Maftean Liviu- coordonator cerc electronică Palatul Copiilor Suceava şi prof. Hăilă Dănuţ - cerc electrotehnică de la Palatul Copiilor Botoşani. La întâlnirea de proiect au participat şi câţiva elevi de la cercurile între care este încheiat parteneriatul.

 

De la cercul de navomodele de la Palatul Copiilor Suceava au participat Buhu Vlad, Boroleanu Bogdan, Maxim Mara, Hriţac Alexandru, Blanariu Florin, Gorcea Antonică, Găitan Erica, Găitan David, Bertea Răzvan, Bârsan Eduard. De la cercul de electronică au fost la Botoşani, elevii Neamţu Daniel, Fuior Robert, Chihaia Sorin, Boca Alexandru, Grosu Paul, Solomon Andrei, Polocoşeriu Beneamin, Bălan Cătălin, Rusu Sergiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.
 Vizualizări articol: 846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei