Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 feb 2009 - Anul XIV, nr. 34 (4020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din arest

Poliţistul acuzat că a luat şpagă a fost trimis în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Poliţistul arestat preventiv în urmă cu trei săptămâni, sub acuzaţia că a cerut şi primit 1200 de euro pentru a-l scăpa de dosar penal pe un individ prins beat la volan, a fost trimis, zilele trecute, în judecată.

Potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, agentul principal Constantin Ivan (32 de ani), din cadrul Poliţiei Salcea, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru patru infracţiuni: sustragere de înscrisuri, fals intelectual, uz de fals şi luare de mită.

Acuzaţiile aduse de procurori subofiţerului Ivan sunt cât se poate de grave şi pornesc de la un eveniment rutier petrecut pe data de 1 aprilie 2008. În acea zi, Poliţia Salcea fost sesizată prin 112 despre faptul că, pe DN 29, pe raza satului Plopeni, şoferul unui autoturism VW, Viorel Melinte, un individ din Vereşti, a provocat un accident rutier soldat doar cu pagube materiale.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, din care făcea parte şi agentul principal Constantin Ivan. Poliţiştii au constatat că şoferul de la volanul autoturismului VW „emana vapori de alcool şi era în vădită stare de ebrietate”.

După ce i s-au recoltat probe biologice, respectivul a fost găsit cu o alcoolemie mult peste limita legală (în jur de 2 la mie), motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal, care a fost instrumentat de poliţistul Ivan.

Surpriza avea să apară după câteva luni, atunci când subofiţerul Constantin Ivan avea să închidă dosarul penal în cauză, cu soluţie de scoatere de sub urmărire penală a şoferului cu pricina, pe motiv că, în urma unei recalculări a alcoolemiei făcute la Institutul de Medicină Legală Iaşi, bărbatul din Vereşti avea în sânge o alcoolemie de 0,70 -0,80 la mie în momentul producerii evenimentului rutier.

Din nefericire pentru poliţist, „tratamentul anti-mahmureală” care l-a scăpat pe şoferul din Vereşti a atras atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care, alături de ofiţeri din cadrul compartimentul Inspecţie Internă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului şi cadre ale Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava, au demarat o anchetă în acest caz.

Ulterior, atât şoferul din Vereşti, soţia acestuia, cât şi un alt bărbat au dat în vileag mânărelile poliţistului.

„În declaraţiile lor au denunţat faptul că inculpatul Ivan Constantin, în perioada iunie – august 2008, a solicitat şi primit suma de 1200 euro, pentru a-l ajuta pe conducătorul auto să recalculeze alcoolemia şi pentru a nu răspunde penal, motivând că va influenţa decizia procurorului şi concluziile funcţionarilor de la IML Iaşi”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procuror Luminiţa Hurjui.

 

Poliţistul a recunoscut

Pentru a-şi scoate clientul basma curată, poliţistul Ivan, susţin anchetatorii, a sustras şi falsificat documente din dosar şi l-a învăţat pe şoferul din Vereşti ce anume să declare pentru a scăpa de răspunderea penală.

„Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul (Constantin Ivan) nu a recunoscut pretinderea şi primirea nici unei sume de bani, apreciind că şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, însă, reaudiat după punerea în mişcare a acţiunii penale de către procuror şi de către instanţa de judecată, a recunoscut că a pretins şi primit suma de 1.200 euro, pe care şi-a însuşit-o”, a precizat procurorul Hurjui.

Ieri, subofiţerul Ivan a cerut instanţelor de judecată înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligativitatea de a nu părăsi ţara, însă magistraţii i-au respins cererea.  

 

Cine urmează după Ivan?

La câteva zile după arestarea poliţistului Ivan, şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a declarat că a dispus ofiţerilor de la Inspecţie Internă verificarea tuturor dosarelor pe linie de circulaţie rutieră, în special cele în care s-au făcut recalculări de alcoolemii.

Din informaţiile noastre, cel puţin încă un poliţist sucevean va fi pus sub acuzare pentru că ar fi ajutat un şofer prins băut la volan să scape de răspunderea penală.

Verificările încă nu s-au terminat, astfel încât lista oamenilor în uniformă corupţi ar putea cuprinde şi alte nume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţistul acuzat că a luat şpagă a fost trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 1619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţistul acuzat că a luat şpagă a fost trimis în judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei