Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2009 - Anul XIV, nr. 1 (3987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

Urători puţini şi Revelion în stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Autorităţile locale din Fălticeni le-au pregătit, de Anul Nou, locuitorilor care au stat acasă, un Revelion în aer liber. Pe 31 decembrie fălticenenii şi administraţia locală au fost uraţi de vecinii de peste deal, rădăşenenii, veniţi cu caii împodobiţi de sărbătoare şi cu plugul la primăria din Fălticeni, dar şi cu compasul pentru a măsura teritoriul comunei până la scările de la intrarea în sediul administraţiei locale. Pentru ca anul 2009 să fie unul rodnic pentru primarul Vasile Tofan şi pentru ca drumul ce leagă cele două localităţi să fie asfaltat, rădăşenenii au oferit gazdelor un buchet de spice de grâu.

Nici locuitorii comunei Preuteşti nu s-au lăsat mai prejos, şi la orele amiezei o formaţie de datini şi obiceiuri de Anul Nou, cu dame, cavaleri, irozi, ofiţeri, mirese sau fete de măritat, cu mulţi mascaţi, dar şi cu fanfară de alămuri le-a urat un an mai bun fălticenenilor.

 

Tradiţii care se pierd

Faţă de anii precedenţi, numărul urătorilor din urbea de pe Şomuz a scăzut simţitor. Renumita formaţie de căiuţi şi dame din Şoldăneşti, care cu ani în urmă cucerea publicul spectator din Bucureşti şi telespectator din toată ţara, nu a mai practicat în acest an obiceiurile care i-au consacrat. Ultima apariţie a Şoldăneştenilor, într-o formaţie mult mai restrânsă, a fost la spectacolul de datini şi obiceiuri care a avut loc pe data de 27 decembrie la Fălticeni. Cu această ocazie, am aflat de la membrii formaţiei că „este foarte greu să mai organizeze ce era cu ani în urmă, pentru că nu mai avem muzică, mulţi din cei care erau dame, căiuţi, dansau caprele şi alte personaje ale alaiului sunt plecaţi în străinătate, iar tânăra generaţie nu este interesată”.

“Damele şi căiuţii din Şoldăneşti au revenit anul trecut în forţă pe scena Festivalului de datini şi obiceiuri într-o costumaţie nouă, deosebită, pentru fiecare costum cheltuindu-se milioane de lei, pe materiale de calitate, cumpărate din Ucraina. Anul acesta, cu regret, nu prea mai avem cu cine face acest obicei, pe 27 decembrie am evoluat într-o formă mai restrânsă, cu „dame şi căiuţi” care sunt şi bunici. Atunci am reuşit să găsim instrumentişti, dar pentru 31 decembrie nu am avut nici o şansă”, ne-a spus Danuţ Gaman, unul din organizatorii acestor obiceiuri din Şoldăneşti, venit din Olanda special pentru acest eveniment.

Printre absenţi s-a numărat şi formaţia de obiceiuri din suburbia Ţarna Mare, damele din Oprişeni au venit într-o formulă „de criză”, iar „Urşii lui Stelică” din cartierul Maior Ioan au rămas, din peste 40 în anii precedenţi, la mai puţin de 10.

 

Copiii au resimţit cel mai tare criza financiară

Nici copiii plecaţi cu Pluguşorul, cu ursul sau capra nu s-au îngrămădit pe la casele fălticenenilor. Singurii care s-au mai gândit la măşti au fost câţiva copii, colegi de şcoală sau vecini de scară, din cartierele Maior Ioan, Republicii şi 2 Grăniceri, care, grupaţi în cete de câte trei – un „ţigan”, un „doctor” şi un „urs” sau „capră” – au pornit la urat.

Cei mai mulţi erau foarte supăraţi pentru că generozitatea şi amabilitatea fălticenenilor a cam dispărut, iar urăturile şi jocurile caprei sau ursului, pentru care copiii se pregătiseră îndelung, nu prea aveau ascultare.

Şi formaţiile din mediul rural, care au venit să ure cunoscuţii şi prietenii de la oraş, nu prea au avut succes, aşa că, spre ora 14, au început să se îndrepte spre gară sau autogară, sperând că urăturile lor vor avea „audienţă” în locurile natale.

Cât despre sorcovit, se pare că aproape s-a pierdut acest obicei, ca şi dorinţa gazdelor de a primi urări în prima zi a anului.

 

Muzică şi artificii

Pentru a petrece la cumpăna dintre ani împreună, în Piaţa „Nada Florilor” autorităţile au pregătit un spectacol în aer liber de muzică populară şi uşoară, dar şi un foc de artificii. După ce „încălzirea” pentru cei care nu şi-au programat petreceri cu prietenii ori sejururi la munte a fost făcută de formaţiile Intensiv şi Desperado, ultimele 10 secunde din anul 2008 au fost numărate de viceprimarul Gheorghe Aldea şi de cei peste 7000 de oameni prezenţi în Piaţă.  Trecerea dintre ani a fost marcată cu un foc de artificii care a durat 15 de minute, iar prima oră din 2009 a  fost petrecută de fălticeneni pe ritmuri de muzică populară în compania lui Eusebiu Gafiţa, Valentin Bertea şi Alexandru Recolciuc, în cadrul unui spectacol care l-a avut ca prezentator pe Bebe Pop.

Spectacole ad – hoc au avut loc şi în preajma scenei, de această dată artiştii fiind formaţiile de urşi şi capre veniţi cu uratul pe la revelioanele organizate la restaurantele din Fălticeni.

Poliţiştilor veniţi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice le-au venit în ajutor mascaţii îmbrăcaţi în uniformă de poliţişti, care erau neputincioşi în faţa traficului pietonal intens şi a celor dornici să vadă obiceiurile.

 

Desperado a sărbătorit trecerea dintre ani la Fălticeni

După o evoluţie aplaudată de miile de spectatori, membrii formaţiei Desperado au coborât de pe scenă cu 20 de secunde înainte de trecerea dintre ani. De la o admiratoare care i-a întâmpinat, componenţii Desperado au primit o sticlă de şampanie, şi s-au bucurat alături de fălticeneni, dorindu-şi concerte cât mai multe şi vânzări de albume cât mai mari.  

În recitalul de la Fălticeni, grupul a avut un succes deosebit, datorat genului muzical abordat, cu texte preluate din viaţa de zi cu zi a românilor, cu aluzii hazlii privind consumul de alcool, care s-au regăsit în melodii cum ar fi „Am cazanul meu”, „Beţivan ratat”, „Nu le dau carnetul”, „Promit că nu mai beau”, „Lenea”, „La fel ca tata”, „Nu-ţi fie frică de vaccin”.

După terminarea spectacolului folcloric, a fost rândul celor de la salubritate să „invadeze” Piaţa „Nada Florilor”, în urma petrecăreţilor rămânând mii de sticle goale, pahare, cioburi, ambalaje, până la ora 5 fiind transportate la groapa de gunoi a oraşului trei remorci de gunoi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urători puţini şi Revelion în stradă.
 Vizualizări articol: 1998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Urători puţini şi Revelion în stradă4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei