Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2008 - Anul XIII, nr. 296 (3977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Abateri sancţionate

Plângeri penale împotriva şefului Curţii de Conturi Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au întocmit un adevărat rechizitoriu la adresa lui Ioan Hurjui, directorul Curţii de Conturi Suceava. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

Plângerile penale întocmite de angajaţii DGFP Suceava au fost trimise atât către Curtea de Conturi a României, cât şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În afara directorului Curţii de Conturi Suceava, Ioan Hurjui, vor fi chemaţi să dea cu subsemnatul şi alţi angajaţi ai instituţiei. Este vorba de un număr de şase controlori financiari, Carmen Crişu, Iuliana Serediuc, Florin Nimigean, Doru Hainal, Camelia Obreja şi Victor Maruseac, toţi acuzaţi de mai multe infracţiuni.

Faptele de care sunt incriminaţi şeful Curţii de Conturi Suceava şi subalternii săi care au fost în control la DGFP Suceava vizează mai multe aspecte, toate tratate în defavoarea angajaţilor de la Fisc, fără nici un fel de justificare.

„Controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi care au atribuţii principale verificarea modului de utilizare a fondurilor publice au acţionat în sens invers, contrar intereselor statului român, luând decizia rambursării de la bugetul de stat a unei sume colosale de bani, respectiv 24.363.364 de lei (n.r. – 243 de miliarde de lei vechi), către SC Bucovina Ecoterm Gaz SA Suceava, neţinând cont de argumentele inspectorilor fiscali, de punctele de vedere ale ANAF şi MEF, de faptul că între cele două autorităţi există un litigiu pe rolul instanţelor de judecată”, se arată în plângerea înaintată către procurorii suceveni.

Un alt aspect care li se impută controlorilor financiari este comportamentul abuziv şi tendenţios în privinţa calculului dobânzilor stabilit în sarcina personalului implicat în soluţionarea deconturilor de TVA. Aşa se face că suma totală imputată angajaţilor DGFP Suceava este de peste 40 de milioane de lei (n.r. – 400 de miliarde de lei vechi).

„Considerăm că toţi controlorii financiari care au fost în control la DGFP Suceava sau care au avut legături cu aceste acţiuni au săvârşit abateri extrem de grave care denigrează imaginea noastră şi a instituţiei”, se arată în plângerile inspectorilor de la Fisc, în frunte cu directorul executiv Petrică Ropotă.

 

Ioan Hurjui ţine capul listei de acuzaţii

Cele mai multe acuzaţii au fost formulate împotriva directorului Curţii de Conturi Suceava, Ioan Hurjui. Sunt acuzaţii extrem de grave, la care Ioan Hurjui va trebui să găsească răspunsuri coerente şi credibile când va fi audiat de procurori şi de şefii săi de la Bucureşti.

„În exercitarea funcţiei deţinute, acesta a încălcat dispoziţiile legale în vigoare referitoare la activitatea şi competenţa Curţii de Conturi, Camera de Conturi Judeţeană Suceava. Totodată, acesta şi-a determinat subalternii, controlorii financiari care au verificat în anul 2008 activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava să adopte aceeaşi conduită de încălcare a prevederilor legale pe parcursul controlului desfăşurat”, se menţionează în plângerea depusă împotriva directorului Curţii de Conturi Suceava.

Ca o concluzie, „atitudinea domnului Ioan Hurjui întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, precum şi forma participaţiei sub forma instigării la săvârşirea acestei infracţiuni”.

Plângerile trimise către Curtea de Conturi a României şi către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava sunt semnate de 13 persoane, în frunte cu directorul executiv al DGFP Suceava, Petrică Ropotă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plângeri penale împotriva şefului Curţii de Conturi Suceava.
 Vizualizări articol: 2297 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Plângeri penale împotriva şefului Curţii de Conturi Suceava3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei