Tratamentele persoanelor obeze şi al femeilor infertile din cauze hormonale sunt suportate parţial din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate, potrivit unui Ordin intrat în vigoare în această vară.
Jumătate din costuri, preluate de CAS
Astfel, cei diagnosticaţi cu obezitate şi femeile cu probleme de fertilitate vor plăti doar jumătate din costul tratamentelor, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a arătat că pentru a beneficia de compensarea de 50%, pacienţii trebuie să se adreseze medicilor endocrinologi sau diabetologi, respectiv ginecologi, care le vor evalua starea de sănătate. În cazul în care un bolnav întruneşte condiţiile necesare, medicul specialist îi întocmeşte un dosar de evaluare, care va fi depus la CAS Suceava, de unde va fi transmis la Bucureşti, în vederea aprobării.
„Pacienţii supraponderali vor primi, timp de trei luni, unul dintre cele trei medicamente care îi ajută să slăbească şi vor fi evaluaţi de medicul endocrinolog sau diabetolog la finalul acestei perioade. În cazul în care medicaţia nu a dat rezultate, doctorii vor decide dacă tratamentul trebuie prelungit sau oprit”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa al instituţiei, adăugând că persoanele supraponderale care vor să intre în program trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani şi un indice de masă corporală, adică un raport înălţime-greutate, mai mare de 35.
În ce condiţii se acordă subvenţionarea
Pe de altă parte, vor fi aleşi şi cei care, pe lângă obezitate, suferă de diabet sau au boli de inimă. Totuşi, bolnavii trebuie să demonstreze că timp de 12 săptămâni au urmat o dietă care nu a avut efect.
Reprezentantul CAS a subliniat că tratamentul aprobat de comisia de specialitate poate dura un an, dar trimestrial trebuie făcută evaluarea sănătăţii de către medicul specialist. În cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigaţiile trebuie să arate că nu au afecţiuni organice, de exemplu trompe înfundate, dar nici malformaţii. Tratamentul de stimulare hormonală decontat de CAS durează trei luni, iar pacienta trebuie să aibă între 18 şi 45 de ani. De asemenea, ea trebuie să semneze un angajament prin care se obligă să anunţe medicul dacă rămâne însărcinată.