Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2008 - Anul XIII, nr. 279 (3960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Intrarea trupelor române în Bucovina, reconstituită în 28 noiembrie pas cu pas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Evenimentele militare care au avut loc în ziua de 28 noiembrie 1918 în Suceava şi care au condus la Unirea Bucovinei cu România vor fi reconstituite, pas cu pas, pe tot parcursul zilei de vineri, 28 noiembrie a.c.

Ziua începe cu un pelerinaj al oficialilor la fostele vămi Cornu Luncii, Buneşti, Iţcani şi Burdujeni, unde vor fi dezvelite plăci memoriale, continuă cu un ceremonial militar, în jurul orei 11.00, în faţa Gării Burdujeni, unde un pluton de soldaţi şi o baterie de tunuri vor onora Unirea Bucovinei cu România cu 8 lovituri de tun, în 4 salve.

Corul Voces Bucovina va interpreta „Salut armatei române”, cântat în 1918 la Cernăuţi şi de atunci niciodată în România; un actor de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Botoşani va citi discursul lui Filaret Doboş, iar Proclamaţia de Unire va fi citită de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Programul mai cuprinde intrarea trupelor române în Suceava. La ora 12.45 cele 4 tunuri vor trage concomitent, în faţa Palatului Administrativ, iar ofiţerul care va comanda plutonul format din trei subofiţeri şi 21 de soldaţi va arbora Drapelul României pe Palat.

După depunerile de coroane la Monumentul Eroilor, urmează şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean Suceava, pe scena amplasată în faţa Casei Culturii.

La întrunire au confirmat participarea oficialităţi din Iaşi, Alba Iulia, Tîrgovişte şi Chişinău şi se aşteaptă răspunsul de la Cernăuţi. Ziua Bucovinei va mai fi marcată de un Concert pentru eroi şi morminte, susţinut de Grigore Leşe, la Biserica Catolică.

Accesul în biserică se va face pe bază de invitaţie, dar concertul va putea fi urmărit şi ascultat şi pe un panou amplasat în faţa aşezământului. La ora 17.00, în oraş vor fi aprinse luminile de Crăciun.

 

Cu trăsura la Cetatea de Scaun şi Cetatea Zamca

Pe lângă manifestările dedicate Zilei Bucovinei, în 28 noiembrie Consiliul Judeţean Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina vor da startul şi pentru „Crăciun în Bucovina”.

În faţa Casei Culturii, pe o scenă vor fi instalate o replică a pridvorului Mănăstirii Humorului, o clopotniţă, o casă ţărănească şi o iesle cu scena Naşterii lui Iisus, care vor fi luminate non-stop şi de unde se vor auzi colinde până la sfârşitul anului.

Zonele folclorice ale judeţului vor fi reprezentate prin standuri cu obiecte tradiţionale şi produse culinare specifice. Mocăniţa, formată din locomotivă şi două vagoane acoperite, va pleca din „Gara Cernăuţi”, din faţa Casei Culturii, va opri în „Gara Suceava” la Palatul Administrativ şi va ajunge în „Gara Bucovina”, în faţa Complexului Muzeal Bucovina.

Călătoria cu mocăniţa va fi gratuită, la fel ca şi plimbările cu cele două trăsuri comandate special la Bistriţa. Trăsurile roşu cu alb, cu birjari îmbrăcaţi în costume negre, vor circula pe două trasee: Palat Administrativ – Bibliotecă – Brădet - Muzeul Satului - Cetatea de Scaun, Casa Culturii - Cinema Modern - Cetatea Zamca.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că încă se analizează şi un al treilea traseu - Casa Culturii- Primărie, pe strada Mihai Viteazul- Complexul Muzeal Bucovina, pe strada Ana Ipătescu.

Programul după care vor circula cele două trăsuri în oraş nu a fost încă definitivat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intrarea trupelor române în Bucovina, reconstituită în 28 noiembrie pas cu pas .
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Intrarea trupelor române în Bucovina, reconstituită în 28 noiembrie pas cu pas4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de noi trimis de
(26 nov 2008, 12:08:25
e bine sa apara, din cand in cand, ceva nou in oras. dar ceea ce e nou trebuie sa fie un motiv de bucurie, nu de intristare.

mocanita, cai etc., dar, domnilor, ce alternative ati creat pentru un trafic cat de cat acceptabil de sarbatori??? ati terminat strazile si parcarile cu mocanita, iar, pe putinele variante ramase, vom sta in fundul carutelor???
2.   Parere de rau trimis de
(26 nov 2008, 16:35:11
Este pacat ca , comunistii si politicienii de dupa decembrie 1989 , au facut in asa fel incat sa regretam acel moment istoric , din 1918 , si de fapt acum sa ne simtim sub ocupatie . Acum ne gandim ca mai bine am fi fost administrati de austrieci decat de regimul mafiot de acum . De aceea , in orice discutie , sa nu mai folosim termenul de "ocupatie austro-ungara" ci de "administratie austro-ungara" pentru ca noi acum ne simtim ca sub ocupatie . Cele realizate in timpul administratiei austro-ungare dainuie si-n ziua de azi si nu pot fi egalate de ce s-a realizat dupa aceea . Acum , va intreb pe dvs. , domnilor politicieni , cum o sa fiti vazuti de istorie peste ani si ani si daca sunteti mandri si cu constiinta impacata de ceea ce ati facut ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei