Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 nov 2008 - Anul XIII, nr. 271 (3952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Succes

A doua grupare de traficanţi de ţigări din zona de munte, anihilată în numai două luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Structurile de combatere a crimei organizate au mai dat o lovitură traficanţilor de ţigări din zona de munte a judeţului Suceava. După ce în septembrie a fost anihilată o reţea puternică, în care au fost implicate zeci de persoane, la finele săptămânii trecute, o altă reţea, la fel de numeroasă, a fost neutralizată.

După o acţiune fulger, demarată în zorii zilei de vineri, s-au efectuat 16 percheziţii domiciliare şi au fost ridicaţi 17 indivizi, bănuiţi că fac parte din reţea. Judecătorii au emis mandate de arestare pe numele a şase bărbaţi, consideraţi membrii importanţi ai reţelei, în timp ce două femei, şi ele cu rol important în reţea, au primit interdicţie de a părăsi ţara. În total, procurorii au început urmărirea penală împotriva a 28 de persoane.

Şi această grupare are şi membri ucraineni, aceştia aducând marfa până la frontieră, foarte probabil şi cu complicitatea unor grăniceri ucraineni.   

Prejudiciul creat de reţea a fost estimat la 700.000 de lei (7 miliarde de lei vechi).

 

Gruparea, monitorizată din aprilie

Încă din aprilie 2008, lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, Inspectoratului de Poliţie de Frontieră, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean au început să adune informaţii despre existenţa unei reţele de contrabandişti cu ţigări, plasată în zona localităţilor Straja, Brodina, Falcău şi Vicovu de Sus.

Colectivul de lucru, coordonat de procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Suceava, Marius Cazac, a început să adune informaţii şi să documenteze activitatea infracţională a grupării, actele de contrabandă interceptate desfăşurându-se în zona frontierei verzi, pe raza localităţilor Brodina-Straja, prin puncte dinainte pregătite. 

 

Şapte indivizi nu au fost de găsit

Vineri, 14 noiembrie, coordonatorii anchetei au desfăşurat o acţiune în forţă. Nu mai puţin de 200 de oameni ai legii, poliţişti de la structurile de combatere a crimei organizate, de la IPJ Suceava şi de la Poliţia de Frontieră, dar şi jandarmi de la Inspectoratele din Suceava şi Botoşani, au descins în cele 16 locuinţe şi au încercat să pună în executare un număr de 24 de mandate de aducere. Doar 17 au putut fi duse la îndeplinire, restul indivizilor fiind plecaţi în străinătate.

Din casele contrabandiştilor, oamenii legii au ridicat peste 11.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, 48.000 de lei, 32 de telefoane mobile, cartele telefonice (folosite exclusiv pentru purtarea de discuţii referitoare la activitatea infracţională), 62 de sticle de whisky, un pistol cu gaz şi şase cartuşe etc..

 

Cum acţiona gruparea

Capii reţelei, au stabilit procurorii, sunt Dorel Cârciu, din comuna Straja, şi Vasile Răilean, din Vicovu de Sus. Aceştia organizau şi deţineau controlul activităţilor infracţionale, ţineau legătura cu membrii ucraineni ai reţelei, organizau preluarea ţigărilor de către „cărăuşi”, care se deplasau în locaţii stabilite de partea ucraineană a reţelei.

Tot aceşti doi indivizi, susţin anchetatorii, asigurau spaţiile intermediare de depozitare a ţigărilor, în vederea valorificării lor ulterioare, achitau sumele în valută furnizorilor de peste graniţă şi încheiau înţelegerile cu cei care preluau ţigările din depozitele intermediare, pentru a le valorifica apoi pe piaţa din judeţ şi nu numai. Din structură mai făceau parte intermediarii, care ridicau ţigările de la cei care organizau trecerile peste frontiera verde şi comercianţii angro şi en-detail. 

 

Partea ucraineană a refuzat să colaboreze

Procurorul şef Marius Cazac a precizat că membrii acestei grupări au făcut parte, până în urmă cu câteva luni, dintr-o altă grupare foarte puternică din zona de munte, cea coordonată de Petru Gheţău, din Straja (anihilată de procurori în luna septembrie a acestui an). Ulterior, Dorel Cârciu şi Vasile Răilean s-au desprins de cei cu care lucrau, punând pe picioare propria lor reţea. 

Ambele grupări acţionau în zone cu relief extrem de accidentat şi acoperite de pădure densă, astfel că orice activităţi de supraveghere erau extrem de dificil de realizat. Pentru a nu fi reperaţi, traficanţii îşi schimbau foarte des traseele de deplasare, atât în zona frontierei, cât şi pe drumul până la depozitele intermediare.

Marius Cazac a precizat că la acţiunea de dezmembrare a acestei grupări nu a existat nici un fel de sprijin de la autorităţile din Ucraina. Cazac a precizat că acestea au refuzat să colaboreze, grănicerii permiţându-le chiar traficanţilor din ţara lor să dispară din zona frontierei, motivul fiind că nu au nici o dispoziţie pentru a-i reţine.

 

Un poliţist şi un pompier, printre membrii reţelei

În urma probelor administrate, procurorii au dispus, vineri dimineaţă, reţinerea pentru 24 de ore a opt presupuşi membri importanţi ai reţelei, şase bărbaţi şi două femei.

Este vorba despre Dorel şi Vasile Cârciu, din Straja, Mihai Bres, şi el din Straja, Vasile Ionesi, Vasile Răilean şi Ion Piron, din Vicovu de Sus, precum şi Floarea Cucervan, din Iaslovăţ, şi Ionela Axinte, din municipiul Suceava, aceasta din urmă având, susţin procurorii, un depozit la Udeşti, unde aducea o mare parte din ţigările de contrabandă şi le valorifica ulterior pe piaţă.

Vineri seară, cei opt au fost duşi la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Dacă cei şase bărbaţi au primit mandate, fiind încarceraţi imediat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, femeile au rămas în libertate, primind doar interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.    

În funcţie de rolul pe care l-au avut în grupare, cele 28 de persoane aflate sub urmărire penală în acest dosar sunt cercetate pentru „constituire, sprijinire, aderare la grup infracţional organizat”, „contrabandă”, „trecere ilegală a frontierei de stat a României” sau „tăinuire”.

Printre cele 28 de persoane urmărite penal se găsesc şi un angajat la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi un poliţist de la IPJ Botoşani.

 

Profit substanţial pentru toată reţeaua

Ţigările aduse din Ucraina se vând în România la un preţ de trei ori mari mare. În aceste condiţii, fiecare membru al reţelei pune mâna pe sume importante. Pentru fiecare bax transportat, un „cărăuş” încasa 100 de lei, în timp ce unui cap al reţelei îi revenea 100 de euro pentru fiecare bax trecut peste graniţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A doua grupare de traficanţi de ţigări din zona de munte, anihilată în numai două luni .
 Vizualizări articol: 5641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
A doua grupare de traficanţi de ţigări din zona de munte, anihilată în numai două luni4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei