Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 oct 2008 - Anul XIII, nr. 255 (3936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acţiune ecologică

Preşedintele Băsescu a plantat câte un salcâm pentru fiecare membru al familiei sale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Dealurile Udeştiului au fost invadate ieri dimineaţă de o armată de voluntari, mai bine de o mie la număr, veniţi să planteze arbori în cadrul campaniei „România prinde rădăcini”, iniţiată de Realitatea TV.

Împărţiţi pe grupe numerotate, fiecare cu plăcuţe inscripţionate cu numele lor şi cu eşarfe verzi la gât, voluntarii au fost îndrumaţi apoi spre parcelele de plantare, numerotate şi marcate cu benzi colorate.

Parcela vedetelor – politicieni, candidaţi la posturile de deputaţi şi senatori, şefi din administraţie şi artişti, a fost una situată chiar la baza dealului, unde reprezentanţii partidelor politice care se înfruntă electoral au colaborat chiar foarte bine la plantarea puieţilor de salcâmi, meniţi să consolideze dealul transformat în păşune după defrişarea sa, între cele două războaie mondiale.

Chiar dacă PSD-iştii s-au aşezat în partea stângă, iar cei din PD-L în partea dreaptă, la mijloc, între ei, fiind câteva personaje neutre, precum îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca şi maestrul Alexandru Arşinel, din când în când, cele două grupări politice se întâlneau, muncind cot la cot pentru a planta arbori.

Printre aceştia se regăseau şi cei care au susţinut foarte mult acţiunea de împădurire, atât cu puieţi, cât şi cu unelte şi personal de specialitate – şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, şi directorul general al RNP Romsilva, Dorel Oros.

După ce o vreme a plantat salcâmi alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, Sofia Vicoveanca a insistat să fie lăsată să facă singură toate operaţiunile, pentru a-şi asuma meritele în întregime.

De altfel, fiecare dintre cei prezenţi a avut posibilitatea de a-şi pune numele lui sau ale celor dragi pe copacii plantaţi, folosind cartoane inscripţionate, încât, pe parcela respectivă se găsesc nume din familia Băsescu, alăturate celor ale lui Arşinel, ale Sofiei Vicoveanca sau ale lui Gheorghe Flutur sau cel al lui Dragoş Bucurenci, unul din iniţiatorii proiectului de împădurire.

 

Preşedintele României, primit cu pâine şi sare, pe ritm de trompetă

Sosirea preşedintelui României a entuziasmat o mulţime de săteni din Udeşti, care, deşi nu au participat la plantat, s-au adunat cu sutele, pentru a-l întâmpina.

Şeful statului a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi de primarul comunei Udeşti, Săvel  Botezatu, cu pâine şi sare, după tradiţie, dar şi cu o ploscă de lemn, care i-a fost făcută cadou, ca un simbol al renumitului rachiu de Udeşti.

Un sătean a ţinut să-l întâmpine pe preşedinte în felul să propriu, cântând la trompetă ritmurile melodiei „Trandafir de la Moldova”.

Traian Băsescu s-a bucurat de vederea celor doi artişti îndrăgiţi – Arşinel şi Vicoveanca, ca la revederea unor dragi prieteni, oprindu-se pentru a vorbi cu fiecare în parte şi pentru a-i întreba despre ce au mai făcut în ultima vreme.

Apoi s-a apucat de plantat, cu gândul să pună cel puţin trei puieţi de salcâm, nu unul, cum îi pregătiseră organizatorii.

“Aş vrea sa fie minim 2-3 copaci plantaţi, mai ales că eu susţin că trebuie să avem 2-3 copii.

De ce să nu avem 2-3 copaci plantaţi?”, a spus Băsescu, care a precizat că ar dori să aibă câte un copac plantat pentru fiecare membru al familiei sale.

Nu s-a lăsat până nu a plantat patru arbori – “Unul pentru mine, unul pentru soţie - pentru Maria, unul pentru Elena şi unul pentru Ioana”, a precizat Băsescu, după ce a terminat treaba.

Preşedintele a promis că va reveni şi la primăvară, când va fi continuată acţiunea de plantare, pe un deal din apropiere, pe o suprafaţă de 10 hectare.

Acţiunea de ieri s-a desfăşurat pe o suprafaţă de 5 hectare de teren, pe care au fost plantaţi aproximativ 25.000 de puieţi de salcâm.

 

Sarmale în foi de varză şi plăcinte „poale-n brâu”, pentru preşedinte

După plantarea celor patru puieţi de salcâm, preşedintele Traian Băsescu a fost invitat să semneze în cartea de onoare – Cartea Verde, unde acesta a lăsat următorul mesaj: „Pădure sănătoasă, popor sănătos”.

Gazdele acţiunii l-au invitat apoi să servească câteva preparate tradiţionale din Bucovina – de la sarmale în foi de varză, muşchiuleţ de porc şi cârnaţi, până la delicioasele plăcinte „poale-n brâu”.

Încadrat de Gheorghe Flutur şi de primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele României a gustat încântat din bucatele servite, îndemnând pe toţi cei de faţă să facă la fel.

De aceleaşi bunătăţi s-au bucurat şi oamenii din comună, care s-au apropiat, dornici să îl atingă pe preşedinte, să dea mâna cu el sau să îi dea bineţe.

Băsescu nu s-a dat în lături de la o nouă baie de mulţime, spre disperarea SPP-iştilor care nu ştiau cum să se mai poziţioneze, din toate părţile fiind asaltaţi de persoane dornice să ajungă la preşedinte.

Efortul oamenilor a fost răsplătit nu doar prin vorbe şi strângeri de mână, ci şi prin sute de autografe date pe eşarfele verzi oferite în cadrul campaniei.

După câteva zeci de minute petrecute în mijlocul mulţimii, preşedintele României şi-a luat rămas bun, tot pe acordurile trompetei, care de data aceasta i-a cântat „Noi suntem români”.

De la Suceava, preşedintele şi-a continuat călătoria cu elicopterul, spre Vaslui, unde era aşteptat să participe şi la alte acţiuni.

 

“Am plantat peste 200 de pomi la viaţa mea”

“Peste câţiva ani aici va fi un superb verde, mulţi salcâmi, albinele mele de la Dolhasca vor zbura peste deal şi vor veni aici să se hrănească, oamenii se vor bucura primăvara, atunci când înfloresc salcâmii. Să sperăm că aşa mult mai mulţi vor iubi viaţa, natura şi pădurea. Unii o iubesc şi acum, dar alţii o jefuiesc cu cruzime”, a declarat Alexandru Arşinel.

“Am plantat peste 200 de pomi la viaţa mea şi nu mă dau înapoi nici acuma, deşi mă cam dor şalele. Pădurea mea de la Dolhasca a fost toată tăiată şi furată. Măcar aşa contribui şi eu la înverzirea acestei ţări”, a spus actorul Alexandru Arşinel, amărât că hoţii de lemne au tăiat din pădurea sa peste 120 de fagi bătrâni, la care mergea cu încântare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu a plantat câte un salcâm pentru fiecare membru al familiei sale.
 Vizualizări articol: 4445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 7 voturi
Preşedintele Băsescu a plantat câte un salcâm pentru fiecare membru al familiei sale4.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei