Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 oct 2008 - Anul XIII, nr. 254 (3935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Colegiul Medicilor, pro şi contra externării muribunzilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii Publice care selectează pacienţii ce au nevoie de îngrijire în secţiile de anestezie şi terapie intensivă ale spitalelor, catalogat de unii medici din ţară drept cinic, extremist şi inacceptabil, în condiţiile în care ar externa forţat, din Reanimări, muribunzii şi bătrânii, este susţinut parţial de reprezentantul doctorilor suceveni, ginecologul Cristian Irimie.

Ieri, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a arătat că, în opinia sa, respectivul proiect, afişat pe site-ul MSP şi supus dezbaterii publice până pe 20 noiembrie, şi-ar demonstra utilitatea dacă ar veni cu nişte reglementări ferme referitoare la condiţiile în care se impune internarea într-un astfel de sector şi nu ar impune restricţii pentru anumiţi pacienţi, caz în care s-ar putea vorbi într-adevăr de o lipsă de etică.

 

Abuzuri din partea medicilor

Medicul a explicat că, la această oră, în foarte multe secţii ATI din ţară, inclusiv în cele de la Suceava, se găsesc bolnavi a căror prezenţă nu se justifică, întrucât ar putea fi foarte bine îngrijiţi în secţiile de specialitate ale spitalelor, cu costuri mai reduse, dar care sunt orientaţi spre acest sector fie din cauza supraaglomerării din spital, fie din cauza comodităţii medicilor, care nu vor să aibă bătăi de cap în gardă. 

„Este un proiect care este supus dezbaterii publice şi ca atare poate fi modificat, de aceea nu vreau să acuz pe nimeni apriori de rea intenţie, mai ales că ştiu că serviciile de ATI nu sunt folosite doar pentru bolnavii care efectiv au nevoie de ele. Cred, totuşi, că ar fi fost mai nimerit ca MSP să transmită acest proiect către spitale, prin Autorităţile de Sănătate Publică, şi să aştepte părerile medicilor pe aceeaşi filieră, în loc să se limiteze la a-l posta pe site”, a precizat Irimie.

 

Economii la buget

Medicul a adăugat că s-ar putea vorbi de o economie reală la buget şi dacă pe lângă spitalele judeţene ar exista servicii de îngrijiri paleative, care să se ocupe de bolnavii aflaţi deasupra resurselor terapeutice, cum ar fi cei cu cancer în stadiu terminal, care să nu îşi mai aştepte sfârşitul într-o secţie de ATI, aşa cum se întâmplă frecvent în momentul de faţă.

„În toate ţările care urmăresc în mod corect gestionarea banului acordat Sănătăţii durata  medie de spitalizare în secţiile de ATI se calculează în ore şi nu în zile. Din acest motiv, nici nu există atât de multe paturi ca în România şi implicit în Suceava. La noi, durata medie de spitalizare este de până la 5 zile, ceea ce este excesiv”, a mai spus Irimie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Medicilor, pro şi contra externării muribunzilor .
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Colegiul Medicilor, pro şi contra externării muribunzilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei