Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Surprize neplăcute

Lacăte şi lanţuri pe poarta grădiniţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Mai mulţi copii şi părinţi din Rădăuţi au fost puşi ieri dimineaţă într-o situaţie jenantă, după ce grădiniţa unde micuţii învaţă a fost ferecată cu lanţuri şi lacăte de proprietarul clădirii. După două ore de stat în vânt şi frig, situaţia a revenit la normal, dar s-ar putea repeta în orice moment, deoarece proprietarul a notificat Primăria Rădăuţi că doreşte să execute lucrări la clădire.

 

Grădiniţa unde învaţă 50 de copii cu vârste cuprinse în 3 şi 6 ani a fost blocată de actualul proprietar începând de sâmbătă. Ieri dimineaţă, părinţii care au venit să-şi lase micuţii la grădiniţă au avut surpriza să constate că pe poartă erau lacăte şi lanţuri, iar pe uşa de la intrare o hârtie ştampilată, care reprezenta un fel de sigiliu.

„Este o situaţie total aberantă şi în care sunt prinşi fără nici o vină aceşti copii. Dacă se ştia că această clădire nu va mai funcţiona ca grădiniţă, de ce nu am fost anunţaţi din vară şi astfel am fi avut timp să căutăm alte locuri pentru copii? Ce am putea face noi cu copiii acum, după trei săptămâni de la începerea anului de învăţământ. Să-i ţinem acasă?”, s-a întrebat Florin Rădăcină, unul dintre părinţii prezenţi ieri dimineaţă în faţa Grădiniţei Nr. 9 Arlechino din Rădăuţi.

La fel de surprinşi de blocarea accesului în grădiniţă au fost şi educatorii.

„Eu am aflat despre aceste lacăte şi lanţuri sâmbătă, de la un părinte care a trecut întâmplător prin zonă. Am avut câteva discuţii cu proprietarul, care m-a întrebat dacă am rezolvat problema legată de acest spaţiu, dar nu s-a pus problema să ne anunţe că vom fi evacuaţi. Au fost discuţii pe această temă în vară, dar noi nu am primit nici o hârtie şi am considerat că nu avem motive de îngrijorare”, a spus Tamara Manole, directoarea Grădiniţei Nr. 9 din Rădăuţi.

Ea a adăugat că ştia despre faptul că spaţiul are un alt proprietar, motiv pentru care a înaintat adrese atât către Primăria Rădăuţi, cât şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, solicitând găsirea unei alte clădiri pentru activitatea preşcolarilor.

 

Primarul Olărean se jură că nu ştia nimic

Chemat la faţa locului de părinţii nemulţumiţi că vor fi obligaţi să-şi ţină copiii acasă, Aurel Olărean, primarul din Rădăuţi, a declarat că nu are la cunoştinţă despre modul în care grădiniţa a fost închisă peste noapte.

„Nu am primit la Primărie nici o notificare din partea proprietarului spaţiului, dar vreau să-i asigur pe părinţi că de mâine (n.r. – astăzi) cursurile grădiniţei se vor ţine tot aici”, a spus Olărean.

La scurt timp după sosirea primarului şi a şefului Poliţiei Rădăuţi, în faţa sediului grădiniţei a apărut şi proprietarul, care a permis accesul copiilor şi cadrelor didactice în interior. Nu a dorit să facă nici un comentariu, dar a anunţat că va da un comunicat în scurt timp.  

 

Primăria Rădăuţi, notificată pe 17 septembrie să elibereze spaţiul

În schimb, secretarul municipiului Rădăuţi a precizat că între Primăria locală şi SC „Farmarom” SRL, firma care deţine acest spaţiu, a existat un contract de închiriere, contract care a expirat la 1 iulie 2008, însă de la acea dată administraţia locală nu a mai fost contactată de către reprezentanţii firmei pentru reglarea situaţiei decât cu „un telefon”.

De partea cealaltă, reprezentantul „Farmarom”, Vasile Popa, a întocmit un comunicat în care se arată că de la data expirării contractului de închiriere dintre firmă şi Primăria Rădăuţi, 1 iulie 2008, administraţia locală nu a solicitat prelungirea înţelegerii.

Mai mult, Vasile Popa a pus la dispoziţie copii după o notificare remisă Primăriei Rădăuţi la data de 17 septembrie 2008, în care se punea în vedere evacuarea spaţiului în termen de opt zile, întrucât de la data de 1 octombrie 2008 imobilul urma să fie supus unor reparaţii capitale.

 

Conducerea Primăriei Rădăuţi, acuzată de rea-credinţă

Alături de notificarea nr. 64 din 16 septembrie 2008, reprezentantul firmei a anexat şi o copie după comunicare, dovadă de primire şi procesul verbal de predare.

„Nu înţelegem lipsa de interes manifestată de conducerea Primăriei municipiului Rădăuţi, în condiţiile în care noi am dat dovadă de bună-credinţă. Chiria lunară de 1.000 lei, fără TVA, nu acoperă nici măcar contravaloarea impozitelor ce le achităm pentru imobil. Mai mult decât atât, toate utilităţile au fost achitate de către SC „Farmarom” SRL Rădăuţi”, se mai arată în comunicat.

Vasile Popa a mai arătat că „reprezentanţii Farmarom împărtăşesc suferinţa părinţilor copiilor din această grădiniţă, cât şi a cadrelor didactice şi numai pentru acest lucru au fost de acord să deblocheze situaţia”.

Situaţia este departe de rezolvare, mai ales că negocierile între proprietar şi conducerea Primăriei Rădăuţi nu se anunţă prea simple.

 

Istoria spaţiului aflat în litigiu

Clădirea în litigiu a fost construită la începutul secolului trecut, cu sprijinul Reginei Maria. Ulterior, în acest spaţiu a funcţionat şcoala de fete din Rădăuţi, a doua instituţie de învăţământ din oraş. În clădire a mai funcţionat şi Casa de Cultură a Rădăuţiului, iar după 1990, prin manevre dubioase, a ajuns în proprietatea unui localnic, care a vândut-o către SC "Farmarom" SRL.  Şi pentru ca nebunia să fie şi mai mare, clădirea a fost renovată cu bani din bugetul administraţiei locale, deşi se afla în proprietate privată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacăte şi lanţuri pe poarta grădiniţei.
 Vizualizări articol: 2098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lacăte şi lanţuri pe poarta grădiniţei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
( 7 oct 2008, 11:57:59
Care este numele acestui localnic care a obtinut proprietatea acestei cladiri ?

Cite spatii mai detine ,cum au fost obtinute si cine mijlocit obtinerea acestor spatii ?

2.   Competentii trimis de
( 7 oct 2008, 13:58:19
ce mai intrebati amanunte ? nu se vede ca e un articol scris de luigi si sandrino trebuie doi savanti sa scrie un articol de 2 lei evaziv si ambiguu documentat la restaurant ...
3.   De cand? trimis de
( 7 oct 2008, 19:24:39
Cand va arata interes inspectoratul scolar pentru ceea ce se intampla in teritoriu va rog sa ma anuntati si pe mine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei