Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2008 - Anul XIII, nr. 228 (3909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preluare

Municipiul Suceava, păgubit de aproape 900.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După patru ani în care municipiul Suceava a beneficiat doar pe hârtie de fondurile obţinute prin proiectul „Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene”, creditul făcut de Consiliul Judeţean va fi transferat la Primărie, dar cu o sumă mai mică.

Printr-o decizie a Consiliului Local Suceava, în şedinţa de joi a fost aprobat transferul sumei de 9,641 milioane de euro, dintr-un credit extern de 86,3 milioane de euro contractat de CJ împreună cu 61 de localităţi.

Din împrumutul contractat în 2004 de la Deutsche Bank AG Luxemburg, Primăriei Suceava i-a fost alocată atunci suma de 10,83 milioane de euro, bani din care ar fi trebuit să fie reabilitate reţelele de termoficare din municipiu.

Mai exact, proiectul prevedea reabilitarea circuitului primar al reţelelor de transport a energiei termice, pe o lungime de 5,2 km, precum şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie la patru puncte termice (circa 32 de kilometri de conducte): PT Obcini 1, PT George Enescu 4/3/1, PT A4 Tipografie şi PT Cuza Vodă 6.

De asemenea, era prevăzută modernizarea instalaţiilor interioare ale punctelor termice menţionate, precum şi lucrări de contorizare şi automatizare ale acestora.

 

În fiecare zi se pierd bani din creditul acordat

Problema e că în cei patru ani în care banii au rămas blocaţi prin conturile băncilor, din cauza unui litigiu între consultant, proiectant şi administratorul proiectului, Bucovina Ecotermgaz, a trecut şi perioada de graţie acordată, începând să fie achitate dobânzi, penalităţi şi alte taxe bancare, care au făcut ca din cele 10,83 de milioane de euro, în prezent să mai fie disponibile 9,64 milioane de euro.

Deşi diferenţa dintre banii de la început şi cei din prezent este de 1,19 milioane de euro, primarul Ion Lungu a spus că în calcul trebuie luaţi doar banii rezultaţi din diferenţa existentă între dobânzile acordate de băncile în contul cărora au stat banii şi taxele şi banii returnaţi din credit în decursul celor patru ani.

“Din păcate, Primăria nu a putut folosi aceşti bani şi prin urmare municipiul Suceava a pierdut suma de 878.000 de euro. Este clar că e vorba de un proiect care nu avantajează Primăria municipiului Suceava, dar din păcate nu mai avem ce face. E necesar un act de curaj, de preluare a acestui proiect, pentru că fiecare zi care trece aduce noi pagube. Soluţia ar fi una singura – să ne judecăm în justiţie cu Consiliul Judeţean, dar nu se ştie niciodată cât va dura şi ce se va întâmpla în acest caz, încât în cele din urmă, paguba ar putea fi şi mai mare”, a declarat primarul Sucevei.

Odată cu banii rămaşi în cont, Primăriei îi vor fi transferate şi contractele în derulare, încheiate în anii 2006 şi 2007, care au rămas blocate şi neexecutate.

O parte din firmele contractante vor deja să se retragă din proiect, din cauza scumpirilor care nu mai justifică sumele licitate, încât Primăria va trebui să reia fiecare contract în parte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Suceava, păgubit de aproape 900.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Municipiul Suceava, păgubit de aproape 900.000 de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jos mafia psd trimis de
(27 sep 2008, 11:03:46
huuuuuuo
1.1  RE: Jos mafia psd trimis de
(28 sep 2008, 05:08:32
Shi uite asha un director de banca shi-a luat 200000 de euroni in patru ani iar restu au fost impartzitzi de marza lungu shi etc!
2.   Asa cap , asa caciula. trimis de
(27 sep 2008, 13:08:08
Domnul Lungu trebuie sa stie si alti martafoi ajunsi ajunsi mari gobai, ca una este sa bati din gura verzi si uscate si alta este sa gestionezi corespunzator un patrimoniu. Orice banca care acorda credite isi ia masura de eliminare a oricarui risc in recuperarea banilor. Natangii in loc sa se ocupe de proiecte si alte lucrari pregatitoare, au tinut banii in cont si in ,od normal banca si-a scos comisionul privind neutilizarea creditelor acordate. Cine plateste? Pulimea din Suceava. Niste taraie izmene
3.   Bravo! trimis de
(27 sep 2008, 13:57:41
O intrebare:cu banii personali , procedati la fel , domnilor primar si presedinte al C.J.?Daca da , sunteti pe cale sa va puneti averile in pericol , daca nu aceasta se numeste neglijenta in serviciu sau proasta administrare si gestionare a fondurilor , intr-un cuvant prost management , aspecte incompatibile cu functiile pe care le detineti. In alte situatii ati fi demisi urgent pentru aceste lucruri.Dumneavoastra insiva ati demis oameni care au dovedit cele mentionate mai sus.
4.   Un fleac trimis de
(28 sep 2008, 10:45:58
1. primaria a pierdut 100000 euro cu studiul de fezabiliate pentru Cetatea de Scaun.

de ce nu s-a plins lungu.

2 pentru cunoscatori: pierderea acestor bani este efectul direct al actiunilor flutur-lungu.

3. am mari indoieli in privinta utilizarii acestor fonduri. scopul si destinatia lor initiale erau cu totul diferite de cele aparute in declaratiile recente.
5.   NIMIC FARA COTA PARTE trimis de
(29 sep 2008, 08:27:00
TOTI ACESTI BANI TREBUIE SA FIE IMPUTATII D-LUI PRESEDINTE AL P.S.D. MARZA SI CELOR DE LA BUCOVINA ECOTERMGAZ CARE PRIN FEL DE FEL DE TERTIPURI AU BLOCAT ACEST PROIECT SI AU LASAT SI CAPULUNGENII FARA COLDURA ATATIA ANI DE ZILE. PRIN VOT SA LA MULTUMIM ACESTORA, IAR D.N.A SA SE OCUPE DE PARTEA LEGALA, CHIAR DACA EI FUG ACUM SA SE ACOPERE DE IMUNITATE PARTICIPAND SA CANDIDEZE PENTRU PARLAMENT. TOV. PRESEDINTE VOIA SA-L SCHIMBE PE ROPOTA DE LA FINANTE CACI NU-I DA T.V.A.-UL INCALCAND LEGEA. D-L PRESEDINTE AL P.S.D. NU MISCA UN DEGET FARA COTA PARTE, PRECUM: LICITATII 20% DIN VALOARE TREBUIA SA I SE DEA COMISION SI ACUM APARE ISPASIT LA TV. CA EL ESTE UN OM FOARTE BUN SI VREA BINELE OAMENILOR, GARGARITE CACI EL ESYTE PENTRU EL , FAMILIA SA SI ACOLITII SAI, SAU MAI BINE ZIS PRIN ACOLITII SAI. LEGEA SA-SI SPUNA CUVANTUL, PRIN INSTITUTIILE STATULUI. NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei