Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie dificilă

Beneficiarii SAPARD, puşi în dificultate de întârzierea banilor europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care au accesat un program SAPARD, iar în această perioadă au lucrarea în execuţie, au fost puşi, în ultimele luni, în dificultate după ce tranşele de bani pe care urmau să le primească au fost blocate, în timp ce termenele de încheiere a lucrării au rămas aceleaşi. Mulţi au făcut împrumuturi la bănci pentru a putea plăti ratele constructorilor aşa cum prevedeau contractele, calculele iniţiale fiindu-le date peste cap.

Pe 11 septembrie, Guvernul României a decis ca termenele pentru finalizarea proiectelor să fie prelungite până pe 31 decembrie 2009, beneficiarii SAPARD. Pentru unii însă, această decizie vine cam târziu.  

 

Împrumut de urgenţă, cu dobândă de 16%

Mulţi dintre sucevenii care îşi ridică în momentul de faţă ferme sau pensiuni prin programe SAPARD au apelat la împrumuturi de urgenţă pentru a putea continua lucrările.

„Am de primit, de la SAPARD, 1,8 miliarde de lei vechi. Din această sumă, prima tranşă, de 1 miliard, o aştept de la începutul lui august. Termenul de finalizare a fermei este 30 septembrie, aşa că am fost nevoit să fac un împrumut în bancă, să pot continua lucrările”, ne-a declarat Dorinel Roşu, care îşi deschide o fermă de animale în comuna Vadu Moldovei.

Şi Ioan Taşcă, beneficiar al unui proiect SAPARD care vizează ridicarea unei pensiuni în comuna Mănăstirea Humorului, este în aceeaşi situaţie.

„Trebuia să finalizez pensiunea în luna octombrie, iar o tranşă de la SAPARD, de 1,6 miliarde, nu a venit încă, deşi am depus dosarul de plată din luna iulie. Am primit garanţii că banii vor veni, numai că este o întârziere. Ca să îmi pot respecta angajamentele am făcut un împrumut de urgenţă, cu dobândă de 16%”, ne-a spus Ioan Taşcă.

Hotărârea Guvernului care reprezintă o scăpare pentru cei care au lucrări întârziate urmează să intre în vigoare după apariţia normelor metodologice, detaliile despre modul de aplicare nefiind încă stabilite.  

Autorităţile din România au oprit temporar plăţile către beneficiarii programului SAPARD, după ce Comisia Europeană a stopat decontarea cheltuielilor, în urma deficienţelor găsite după un audit din luna iunie a acestui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beneficiarii SAPARD, puşi în dificultate de întârzierea banilor europeni.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Beneficiarii SAPARD, puşi în dificultate de întârzierea banilor europeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Informatii oarecum eronate trimis de
(16 sep 2008, 12:51:38
Este adevarat ca s-au sistat TEMPORAR platile insa termenul de plata de la depunerea dosarelor este de 90 zile, deci toti sunt in termen. Agentia nu este responsabila pentru faptul ca beneficiarii nu au bani sa continue investitiile. Acestia si-au asumat la semnarea contractului de finantare faptul ca AU bani sa faca investitia. Sprijinul prin SAPARD vine ulterior, ca decontare a cheltuielilor. Atentie !! Prelungirea pana la 31 dec 2009 este pentru SAPARD-ul Romanesc si nu cel Comunitar. Asa ca aveti grija ce informatii dati pe piata ca induceti lumea in eroare. Dl. Florin Paiu ar fi bine sa se si documenteze din susrse oficiale. Sau... sa se documenteze pur si simplu.
2.   .. trimis de
(16 sep 2008, 14:07:56
Fonduri SAPARD sau FEADR?

3.   Strasnic reporter trimis de
(16 sep 2008, 17:08:55
AUZI BOIERULE (IN ATENTIA D-LUI PAIU), TU CITESTI COMENTARIILE LA ADRESA TA, COMENTARIILE SUNT MAI BINE DOCUMENTATE DECAT ARTICOLUL TAU. TRABUIE S VORBESC CU TIBI AVRAM!!!! IERI AI SCRIS UN ARTICOL DE TOT C..TUL, AZI LA FEL ( ai incurcat numele victimei, ai incurcat modul in care a fost ucisa aceea persoana). CATE CLASE AI TERMINAT..... AM IMRESIA CA SI GIGI BECALII E MAI DESTEPT.

SUNT CU OCHII PE TINE........

INFORMEAZA-TE!!! AI VAZUT CATA COMPETENTA SE REGASESTE IN COMENTARIUL DE MAI SUS!!! CE SA MA FAC CU TINE PAIULE. CRED CA AR TREBUI SA-TI SCHIMBI MESERIA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei