Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2008 - Anul XIII, nr. 188 (3869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La mila Domnului

Atentat la siguranţa rutieră pe podul dintre Gura Humorului şi Frasin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ignoranţă vecină cu nesimţirea. De asta au parte şoferii care tranzitează drumul european 576 de ani buni. Pe lângă faptul că lucrările de modernizare a acestei artere de circulaţie trenează de ani buni, o parte din podurile care traversează diferite cursuri de apă au perioada de viaţă expirată. Şi nu de o lună-două, ci de mai mulţi ani, fapt care prezintă pericol în exploatare şi un risc suplimentar pentru şoferii care le traversează.

 

Cel mai elocvent exemplu este podul de peste râul Moldova, dintre localităţile Gura Humorului şi Frasin. Dat în exploatare în 1955, podul este tranzitat zilnic de mii de autovehicule, o bună parte dintre acestea fiind de tonaj greu.

Expus şi viiturilor care au lovit tot mai des judeţul Suceava în ultimii ani, podul a ieşit din garanţia de exploatare în urmă cu trei ani. Aspectul nu pare să-i preocupe câtuşi de puţin pe reprezentanţii locali ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care s-au spălat pe mâini şi spun că de administrarea podului se ocupă acum firma care reabilitează drumul european 576 pe tronsonul Suceava – Câmpulung Moldovenesc, respectiv SCCF Group Colas Suceava.

 

Podul „expirat”, aruncat de la Drumuri Naţionale la SCCF

Conştienţi că reabilitarea podului ar necesita investiţii enorme pentru a garanta siguranţa traficului auto, cei de la CNADNR au aşteptat ca obiectivul să fie preluat de constructor pentru a scăpa de o grijă în plus.  

„Podul a fost preluat de constructor în vederea consolidării. În acest moment, podul se află în grija firmei care se ocupă de aceste lucrări”, a explicat Liliana Dranca, şefa Secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc.

Ce se uită însă este faptul că până a fi predat către SCCF Group Colas, podul s-a aflat în administrarea Secţiei de Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc încă un an din momentul expirării duratei de viaţă.

Cele două contracte încheiate de CNADN din România şi SCCF Group Colas Suceava datează din 21 aprilie 2006, adică la un an după ce podul nu mai prezenta siguranţă pentru traficul rutier.  

 

Trambulinele de la poduri şi podeţe

Podurile şi podeţele s-au dovedit o adevărată piatră de încercare pentru aproape toate firmele care au efectuat lucrări de modernizare pe drumul european 576.

În cele mai multe cazuri, soluţiile tehnice oferite de proiectanţi au fost fanteziste, fără a ţine cont de anumiţi parametri. Nici constructorii nu au excelat în a face treabă de calitate, iar acest lucru este simţit de fiecare şofer care circulă pe acest drum.

De exemplu, stratul de asfalt turnat pe porţiunile de drum drept se termină brusc înainte sau după fiecare pod reabilitate. Practic, fără nici un avertisment, şoferii sar trambuline care puteau fi „îndulcite” fără costuri prea mari.

Un alt proiect deficitar, care a avut repercusiuni directe şi vizibile asupra conducătorilor auto, a fost cel al podului din comuna Vama, care traversează râul Moldoviţa.

Din cauza viiturilor din august 2008, podul a cedat, unul dintre piloni înclinându-se după ce apa a săpat la baza acestuia. Rezultatul a fost întreruperea circulaţiei rutiere pe acest pod şi devierea pe rute ocolitoare pentru o perioadă de câteva săptămâni, neglijenţă care i-a costat pe cei care aveau drum prin zonă timp şi bani pierduţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atentat la siguranţa rutieră pe podul dintre Gura Humorului şi Frasin.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Atentat la siguranţa rutieră pe podul dintre Gura Humorului şi Frasin2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poduri trimis de
(12 aug 2008, 12:38:24
podul de la Vama a fost rupt in 2007 nu in 2008 ATENTIE!
2.   Solca trimis de
(12 aug 2008, 12:46:28
podul de la solca a fost contruit de germani si anul trecut primaria din solca a primit o scrisoare din germania si acolo scria ca podul a iesit din garantie si cei de la primarie nu stiau si au distrus podul si au facut altul.La noi este o magarie majoritatea podurilor care sunt construite au fost construite in bataie de joc la fel si podul de la marginea asa si la podul dintre humor si frasin aici trebuie sa se darame podul si altul solid
2.1  RE: Solca trimis de
(12 aug 2008, 21:24:52
Da, intamplarea e reala doar ca firma era din Austria. In 2006 au trimis austiecii scrisoare la primarie ca podul si-a terminat durata de utilizare de 100 de ani. Ala da pod... din 1906 nu a patit nimic desi a trecut prin vreo 30 de viituri. Aceeasi firma a executat prin 1890 un pod pe drumul comunal dintre Ilisesti si Cacica, pod care exista bine mersi si acuma. Ca fapt divers prin 1990 Romsilva a mai construit un pod langa cel vechi in ideea de a scurta distanta cu vreo suta de metri, pod care a fost luat de apa in '93 si iar in '98 - lucru romanesc vorba aia...
3.   Nesimtitilor de politicieni,treziti-va trimis de
(12 aug 2008, 12:50:29
As dori ca toti politicienii impreuna cu specialistii de la drumuri si poduri sa mearga in Grecia sa vada cum se fac autostrazi cu 5 benzi de circulatie pe sens in zona de munte,unde se sapa numai in stinca si inca ceva la costuri de 2-3 ori mai mici.Au sute de tunele sapate in munte si noi nu avem nici unul.A,da,unul la cheile bicazului de circa 25 m cu o singura banda pentru masini mici.In Italia,Austria si Elvetia sunt sute de tunele sapate in Muntii Alpi.La noi ar trebui sa se faca autostrazi toata Romania pentru a avea turisti,cu eforturi foarte mici d.p.d.v. economic si ca termeni de executie.
3.1  RE: Nesimtitilor de politicieni,treziti-va trimis de
(12 aug 2008, 14:40:05
Are 155 de metri tunelul de la Cheile Bicazului, mintitule! Ia calea autostrazilor vestice si nu ne mai invata atata...
4.   Cirpeala pe azi ,pe miine! trimis de
(12 aug 2008, 13:46:22
De ce numai in Ro se face treaba de mintuiala, pe azi pe miine!? Uitati-va in Austria cum s-au gindit la viitor si au proiecatat acum 300 ani magistralele lor si cu metrouri, etc!
5.   CARTODROMUL cu spatiul plin de verdeata dispare!! trimis de
(12 aug 2008, 13:49:22
CARTODROMUL cu spatiul plin de verdeata dispare, de ce? Nu se putea face in locul grajelo de jeg si sa fi ramas un parc!?
6.   Hmm trimis de
(12 aug 2008, 14:38:57
Mai lasati-ne, fratilor cu austriile, elvetiile, italiile si greciile voastre! Nu ne intereseaza ce au aia. Lasati`ne naibii in pace, nu ne mai povestiti ce frumos e acolo, cum au aia grija si ce au facut si fac in tara lor, ma si mira cum de ati avut timp sa vedeti de dupa gardurile santierelor. NU NE INTERESEAZA ce e "acolo" si ce si-au mai tras aia, ce afaceri ati mai facut si cati bani aveti. Urcati inapoi in masini si duceti`va inapoi acolo mai repede, ca aici nu faceti decat draci si accidente rutiere! Eu unul sunt satul de laudele astora!
6.1  RE: Hmm trimis de
(12 aug 2008, 16:02:05
kkk, foarte simplu: esti un BOU!
6.2  RE: Hmm trimis de
(12 aug 2008, 17:34:25
KKK, esti cel mai mare tampit peste care am dat in ultimii 10 ani! Du-te in Ceceina sau in Afganistan, ca acolo ti-e locul.
6.3  RE: Hmm trimis de
(12 aug 2008, 21:40:56
Mersi, vasi si toxic... cand mai stati prin tara, mai aveti concediu?
6.4  RE: Hmm trimis de
(14 aug 2008, 14:22:16
KKK, sper mult si bine prin tara, merci pentru grija; concediul l-am petrecut in Bratislava. Ma intreb, tu ai trecut de granitele tarii sa vezi ce-i pe la vecini!? Bine, inafara de atunci cand ai fost la cules ciuperci si ai trecut din greseala granita cu Ukraina..
7.   ,,Lasati`ne naibii in pace, nu ne mai povestiti''. trimis de
(12 aug 2008, 16:08:25
N-ar trebui sa ma bag, ca doar vad ca am de aface cu un prostalau, un ignoarant, un ceusit sadea, un coada vacii, unul care sta in birlog si-si mininca de sub fund!.... Cum poti spune asa!?+++, lumea umbla, progreseaza, tindem spre tarile civilizate nu invers!

Dumneata cred ca esti singurul involuat, esti un psihopat, inchistat, un....

Sper ca nu te-am suparat si daca esti cumva nu-mi pasa!
8.   ,,Lasati`ne naibii in pace, nu ne mai povestiti'' trimis de
(12 aug 2008, 16:14:45
,, Mai lasati-ne, fratilor cu austriile, elvetiile, italiile si greciile voastre! Nu ne intereseaza ce au aia. Lasati`ne naibii in pace, nu ne mai povestiti ce frumos e acolo, cum au aia grija si ce au facut si fac in tara lor, ma si mira cum de ati avut timp sa vedeti de dupa gardurile santierelor. NU NE INTERESEAZA ce e "acolo" ''....

CE OM!?....

N-ar trebui sa ma bag, ca doar vad ca am de aface cu un prostalau, un ignoarant, un ceusit sadea, un coada vacii, unul care sta in birlog si-si mininca de sub fund!.... Cum poti spune asa!?... lumea umbla, progreseaza, tindem spre tarile civilizate, nu invers!

Dumneata cred ca esti singurul involuat, esti un psihopat, inchistat, un....

Sper ca nu te-am suparat si daca esti cumva, nu-mi pasa!
9.   1955 trimis de
(12 aug 2008, 16:35:15
Pod construit in anul 1955, adica dupa 53 de ani, da semne de oboseala. Si carcotasii spun ca nu se faceau lucruri trainice. Sa vedeti fundatiile noilor blocuri ochioase si doar atat. Fara structura de rezistenta , fara proiecte geo, fara avize de garantie. Vezi si construirea mansardelor pe blocurile de 4 nivele. Niste iresponsabili.
10.   Avertisment trimis de
(12 aug 2008, 16:45:31
Pentru ca este un semafor imediat dupa pod,cum vii de la Clg.Moldovenesc se formeaza coada si astfel am ajuns sa stau pe pod cam la 2/3 din el si atunci cind treceau masini grele podul vibra de credeam ca se prabuseste,mai ales daca ar fi trecut mai multe masini grele odata,nu stiu zau ce nenorocire s-ar putea intimpla(sau bucurie pentru cei care ma injura).
11.   Poduri trimis de
(12 aug 2008, 18:05:44
Acu un an multi blamau SCCF-ul cind a cazut podul provizoriu de la Vama. A-ti vazut podul nou de la Vama? Ase se fac podurile.

Atunci nimeni nu i-a intrebat pe cei de la SDN Campulung Moldovenesc carei firme i-au platit miliarde pentru picioarele care au cazut (construite prin 2003)!

Cat despre drum, cred ca in 2004 erau altii la guvernare. Se chinuie si acum DNA-ul sa-i ancheteze.

Pe ei ar trebui sa-i intrebati cum au castigat grecii contractele de la Sadova la Bistrita si cum si-au permis vile de schi in Alpi.
12.   Drumuri mishto trimis de
(12 aug 2008, 18:06:29
Care plateste rovigneta mare greseala face. Sa faca mai intai drumurile si apoi sa ceara taxa pe ele. Ar trebui sa nu mai plateasca nimeni nici o taxa ca tot aia e!!!!
13.   KKKesti un mare fraier trimis de
(12 aug 2008, 19:19:19
KKK .Dupa nume chiar esti KK ,pentru ca mintea ta sta in loc ,tu esti probabil unul care ****de pe urma acestor lucrari ,nu te mai baga in seama ,pt. ca esti ridicol. DUMNEZEU SA-TI LUMINEZE MINTEA !
13.1  RE: KKKesti un mare fraier trimis de
(12 aug 2008, 21:43:43
la tine e mai intuneric...
14.   Pt kkk trimis de
(12 aug 2008, 22:17:01
Ai ales numele corect: esti un **** de k.
15.   Adi trimis de
(12 aug 2008, 22:30:08
Domnilor chiar va badeti joc de noi cu drumurile astea din jud Suceava.Domnule Flutur,domnule Prefect Baisan chir sunteti fara vedere,nu stiti ce se intipla cu drumurile ,podurile din jud.Inteleg ca sunteti ocupati cu sinistrati dar interveniti si pt drumurile din jud Suceava.A stat destul Mirza si na facut nimic faceti macar Dumneavostra.CU STIMA

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei