Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 aug 2008 - Anul XIII, nr. 180 (3861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Greu cu tehnologia

Examinarea computerizată i-a încurcat pe sucevenii care vor să obţină permise de conducere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Touch-screen-urile şi tehnologia modernă le-a dat mari bătăi de cap sucevenilor care au avut de susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Procentul celor care au trecut de proba teoretică de ieri a fost extrem de redus, de numai 20%, dar reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava cred că după ce candidaţii se vor obişnui cu noul sistem va creşte şi promovabilitatea.

 

Începând de ieri, Suceava a devenit primul judeţ din Moldova unde examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se face electronic. Din cei 220 de candidaţi programaţi ieri, în faţa touch-screen-urilor au ajuns  numai 169 de persoane.

„Primii care au intrat au fost doar tineri, cei mai în vârstă s-au lăsat mai greu convinşi, dar până la urmă nu au de ales, vechiul sistem de examinare cu pixul şi chestionare fiind deja istorie”, a declarat comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

La finalul probei susţinute în faţa calculatorului, numărul candidaţilor respinşi a fost extrem de mare. 132 de persoane din cele prezente, adică 80%, au picat testul.

„Întrebările sunt mai uşoare decât în chestionarele vechi, aşa că principalul motiv pentru acest procent scăzut de promovabilitate este pregătirea slabă a candidaţilor. Mulţi dintre ei ne-au întrebat de ce au avut de răspuns şi la o întrebare de mecanică, ceea ce denotă că nu au citit legea care prevede şi astfel de răspunsuri”, a spus comisarul Chiaptanaru.

Până la introducerea acestui nou sistem de examinare, în judeţul Suceava rata de promovabilitate era, în medie, de 36%.

 

Perioada de examinare, scurtată

Şefii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava spun că timpul de examinare a scăzut considerabil, în medie cu două ore pentru fiecare zi.

Examinarea se face pe un număr de 14 touch-screen-uri, iar pentru cei care doresc să obţină categoria B a permisului de conducere timpul alocat este de 30 de minute.

Candidaţii bifează şi trimit răspunsurile pe care le cred corecte, iar dacă acumulează cinci greşeli, din totalul de 26 de întrebări, sunt eliminaţi automat, chiar dacă timpul de examinare nu a expirat.

„Această modalitate de examinare elimină orice suspiciune cu privire la colaborarea dintre candidat şi examinator. Totul este transparent, iar cetăţenii pot vedea de la cap la coadă cum se derulează examenul”, a opinat comisarul Florin Chiaptanaru.

 

Coadă la programări şi preluare imagini

Dacă examinarea propriu-zisă a fost scurtată ca durată, situaţia este total opusă la programări şi preluarea imaginilor candidaţilor. Zilnic, sute de persoane din toate colţurile judeţului se înghesuie la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava. Din cauza spaţiului neadecvat, oamenii sunt obligaţi să stea la cozi parcă interminabile, iar despre o sală de aşteptare nici nu poate fi vorba.

 

Sala de examinare, afectată de inundaţii

Spaţiul şi aşa prea mic şi totul impropriu unui serviciu care se adresează unui număr atât de mare de persoane a mai primit o lovitură. Sala de examinare, unde sunt montate touch-screen-urile, a fost afectată de inundaţiile din ultimele zile, astfel încât un colţ de perete, pe o suprafaţă de mai mulţi metri pătraţi, trebuie refăcut.

„Vom aştepta să se usuce şi apoi vom repara locul unde s-a infiltrat apa. Norocul nostru e că apa nu a afectat tavanul, care ar fi putut să cadă peste aparatură”, a conchis comisarul Florin Chiaptanaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Examinarea computerizată i-a încurcat pe sucevenii care vor să obţină permise de conducere.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Examinarea computerizată i-a încurcat pe sucevenii care vor să obţină permise de conducere2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   N-ai cu cine trimis de
( 2 aug 2008, 12:17:56
adu-l pe badea Gheorghe din coada sapii si arata-i Touchscreenu'! norocul militienilor afost ca nu si-au luat un par in cap! la pariu ca mare parte dintre examinatori habar nu aveau cum functiona sistemul...
2.   Adevarul k e naspa trimis de
( 2 aug 2008, 13:06:11
Nu pot sa zic decat k este putin cam greu si na ii compatimesc pe cei ce vor da examen insa in modul asta nu se va mai obtine atat de usor permisul k pana acuma ,si nu vor mai avea mai toti.

Eu am permis insa mi-as dori sa mai dau odata ,in modul acesta imi testez calitatea de conducator auto.

Parerea mea k la inceput va fii mai greu insa dupa aia nu vor mai fii probleme si degeaba se introduc tot felul de lucruri fiindca tot se va face smecherii.

Adevarul k la noi traficul e o mare probleme, cam lasa de nedorit, se conduce din ce in ce mai prost.

BAFTA , MULTA BAFTA PENTRU CEI CARE DAU SAU VOR DA EXAMEN
2.1  RE: Adevarul k e naspa trimis de
( 2 aug 2008, 13:55:43
Nu e greu, e suficient sa fii bine pregatit...
3.   E bine trimis de
( 2 aug 2008, 18:28:15
permisul de conducere nu e obligatoriu in tara asta...iar daca in 2008 nu stii sa atingi un ecran de calculator,e mai bine sa pleci in italia la atletism cu sacul de ciment pe scari...
3.1  RE: E bine trimis de
( 2 aug 2008, 19:56:31
beta ai zis mai bine ca mine...
3.2  RE: E bine trimis de
( 3 aug 2008, 01:50:25
mai bine taceati ca va faceti de ************************* am�ndoi cica "sa atingi un ecran"pai nu trebuie sa il atingi numai din c�te stiu eu dar.........................ce sa ceri daca sunteti,din italia la atletism cu sacu de ciment pe scari:):)::):):):)):):):)::):)
4.   Era si timpul trimis de
( 2 aug 2008, 22:44:00
era si timpul sa mai avansam si noi odata cu lumea,doar nu ne-om intoarce la vechile obiceiuri;toate au un inceput
5.   Mai informeazate trimis de
( 3 aug 2008, 01:42:02
bai tu asta ce ai scris articolu mai informeazate,la Botosani se da din Februarei ex pe electronic asa ca taci daca nu stii bine

numai bine si........................vezi ce faci bayyyyyyyyyyyyyyyyy:):):):):):
6.   Te trebuie sa te informezi trimis de
( 3 aug 2008, 10:41:07
La Botosani incepe saptamina viitoare,daca nu stii,inchide gura...
7.   Permise trimis de
( 3 aug 2008, 12:40:12
f bine ca procentul e mai slab, de s-ar inaspri si traseul si conditiile de promovare ar fi lux. in ziua de azi pe langa respectarea regulilor si indicatoarelor trebuie sa te feresti si sa nu dea altu in tine, te face varza cu prioritatea in mana. oricum multa bafta, mi se pare o idee buna treaba cu touch screen-ul.. incet incet dupa ce pici de 2-3 ori te acomodezi.. cred ca va scadea usor procentul de candidati promovati cu combinatii si pile. oricum..e clar.. daca politistu nu mai poate castiga la sala, se vor mari tarifele la traseuhappy
7.1  RE: Permise trimis de
( 3 aug 2008, 16:31:01
Rata scazuta de promovabilitate la proba teoretica, se datoareaza urmatorilor factori:

1.necunoasterea Codului rutier;

2.neefectuarea in totalitate a orelor de legislatie;

3.instructorii nu-si indeplinesc in totalitate obligatiile fata de elev ;

4.nu sunt efectuate testele psihologice-desi sunt platite(in urma unui test facut corect, se pot face anumite recomandari pentru elevii care inteleg mai greu anumite probleme);

5.stoparea temporara a smenului la proba teoretica.

7.2  RE: Permise trimis de
( 3 aug 2008, 21:33:00
Ba eu zic nu nu ai dreptate.

Rata de promovare e f mica fiindca s-au eliminat modalitatile de fraudare a acestui examen. Spagi de 500-100 EURO = PERMIS. Ceva de genul asta e la Pitesti si cred ca multi de-ai nostri din zona se lauda cu astfdel de realizari.

Daca ar fi si bacalaureatul fara spaga si fara copiute, cred ca tot pe aici s-ar ajunge, nu la 99% in SUCEVA.

7.3  RE: Permise trimis de
( 4 aug 2008, 05:21:32
De ce nu am dreptate?

Punctul 5 scoate in evidenta exact ceea ce a-ti evidentiat dvs, dar dupa cum se vede examenul este promovat de cei care invata(procentul este mic).

Rata scazuta de promovabilitate se datoreaza asa cum am mentionat, mai multor factori.
8.   Examinare trimis de
( 3 aug 2008, 16:39:43
este adevarat ca sunt 4 variante de raspuns? doar una corecta?
8.1  RE: Examinare trimis de
( 4 aug 2008, 01:00:40
e la fel ca inainte adica 3 variante. poate fi corecta o varianta doua sau toate. s a scos faza cu "fara nici o varianta de raspuns".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei