Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Altfel de copilărie

Premiantă printre maidanezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Copilăria Domnicăi Huţan, o fetiţă firavă, cu ochi ageri şi părul negru ca abanosul, se împarte între şcoală, unde este elevă în clasa a III a, şi „domeniul” pe care locuieşte împreună cu mama, fratele şi bunicul său, un loc sărăcăcios din Burdujeni, unde s-au aciuat vreo şase, şapte câini maidanezi.

 

Bolnavi şi fără bani

La doar nouă ani, Domnica ştie ce înseamnă lipsurile şi sărăcia. Deşi nu s-a născut într-o familie numeroasă, i-a lipsit prezenţa tatălui, iar eforturile mamei de a-i oferi cele necesare mai mult au maturizat-o pe fetiţă, decât să o bucure.

Elena Nesteriuc, mama copilei, are 44 de ani, şi mai are un băiat în vârstă de 21 de ani. Din păcate, fiul ei a terminat o şcoală specială, dar nu este primit nicăieri să se angajeze pentru că este persoană cu handicap. Mama fetiţei are şi ea o pensie de boală, în valoare de 210 lei, bani cu care îşi întreţine familia. Împreună cu ei locuieşte şi bunicul fetiţei, tatăl vitreg al mamei, şi el om bolnav, cu arterită la un picior.

Câinii îi apără

Între atâţia oameni suferinzi, te şi miri cum un înger de fetiţă, cum este Domnica, face performanţă. Fetiţa ne-a povestit că este premiantă. Când am ajuns la ea acasă, s-a strecurat printre plasa de sârmă care are rol de poartă şi a fugit în cameră (veche, dărăpănată, înconjurată de tot felul de lucruri inutile, stricate, acareturi, fier vechi, lemne, ca şi cum ar fi un depozit de vechituri), să ne aducă diplomele obţinute la şcoală.

Până să ajungă în casă, a trecut pe lângă câinii care s-au aciuat în jurul acestor oameni amărâţi, oameni care le mai aruncă şi lor firimituri. În schimb, animalele îi apără de cei răi, spune mama Domnicăi, de persoanele care râd, sau, mai mult, încearcă să le tulbure liniştea.

 

Micul dejun: cireşe cu pâine

Pe lângă faptul că Domnica este o elevă silitoare, este şi foarte talentată la desen. Îi lipsesc, din păcate, obiectele care ar putea să o ajute să facă performanţă. Mama Domnicăi nu îşi permite să-i cumpere fetiţei rechizite, uniformă, dar nici medicamente, vitamine, de care fetiţa are mare nevoie.

„Este cea mai mică din clasa ei. Ar trebuie să-i dau vitamine, pentru că este în creştere, învaţă, dar de unde.... Aducem zilnic ceva de mâncare de la cantina de ajutor social, dar mai mult nu am”, ne-a povestit femeia.

În ziua în care noi am fost să o cunoaştem pe Domnica, aceasta deja luase masa: un compot de cireşe (pe care mama ei le culesese din curtea unei vecine) cu pâine. Atât. Acesta a fost micul dejun pentru un copil de nouă ani. Din păcate, alimentaţia proastă îi afectează sănătatea.

 

Visează să aibă un calculator

Pentru că a avut probleme de sănătate încă de la naştere, mama Domnicăi a urmat doar două clase primare. Domnica îşi face lecţiile singură, ştiind că nimeni din casă nu o poate ajuta.

Fetiţa îşi doreşte mult să ajungă „mare”. În ochii ei străluceşte acea speranţă că va putea, prin învăţătură, să părăsească casa sărăcăcioasă „păzită” de maidanezi şi să aibă un alt viitor.

Fetiţa îşi doreşte foarte mult un calculator, pentru că, spune ea, toţi colegii ei au aşa ceva. Ar vrea să înveţe să lucreze pe computer, să deseneze, să se joace, ca şi colegii ei.

Ar mai vrea să citească în vacanţă, dar îi lipsesc cărţile cu poveşti. Nu are hăinuţe cu care să iasă la plimbare, dar nu se plânge. Este un suflet liber, care aleargă printre mărăcinii din jurul casei, şi care visează.

 

O bucurie pentru Domnica

Mama ei o însoţeşte zilnic la şcoală şi cu ea discută toate necazurile şi bucuriile de peste zi.  Elena Nesteriuc se chinuieşte lună de lună să plătească telefonul fix, „pentru că la o nenorocire, Domne fereşte, cine ne găseşte aici? Măcar să sunăm la Salvare”, a povestit femeia.

Cu greu achită şi factura de energie electrică. Domnica nu are nici televizor, nici radio. Cei care pot să-i aducă o bucurie acestei fetiţe, care-şi trăieşte copilăria printre maidanezi, dar cu diploma în mână, cu rezultate foarte bune la învăţătură, pot să ne contacteze la redacţie.

Dacă ştiţi şi alte cazuri de copii care vor să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale, vă rugăm să ni le semnalaţi la telefonul redacţiei  0230/ 522 993 sau pe adresa redactie@monitorulsv.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiantă printre maidanezi.
 Vizualizări articol: 1786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Premiantă printre maidanezi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 9 iul 2008, 18:00:42
mai ca mi-au dat lacrimile,

cu ce a gresit acest copilas de are asa o copilarie cruda...

ar trebui sa ne mobilizam.

2.   Regret trimis de
( 9 iul 2008, 23:25:56
am vrea sa aflam adresa acestei fetite ,ca s-o ajutam .este o situatie deosebita care trebuie ajutata
3.   Un nr.de tel.... trimis de
(10 iul 2008, 02:32:09
Nu inteleg de ce nu ati trecut un nr.de telefon la care ar putea fi contactata aceasta familie....cum ii putem gasi unde ii putem gasi??
3.1  RE: Un nr.de tel.... trimis de
(10 iul 2008, 13:18:33
e simplu....il contactezi pe autorul articolului si s-a rezolvat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei