Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură

Din toamnă, produsele de tip fast-food nu se vor mai vinde în şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli va schimba meniul elevilor, începând cu anul şcolar viitor. Adoptată pe 13 mai în Parlament, promulgată pe 26 mai de preşedintele Traian Băsescu şi publicată pe 3 iunie în Monitorul Oficial, teoretic, legea va intra în vigoare după 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial. Practic însă, prevederile legii vor putea fi aplicate începând cu anul şcolar viitor, când elevii vor reveni la cursuri.

Adio produse fast-food, biscuiţi, napolitane, chipsuri sau pufuleţi comercializate în incinta instituţiilor de învăţământ. În cel mai scurt timp, Ministerul Sănătăţii va elabora o listă cu produsele alimentare admise în şcoli, iar în chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ se vor vinde doar produsele avizate de minister.

Din toamnă, chioşcurile vor trebui să scoată la comercializare fructe proaspete, apă plată, salate la caserolă sau iaurturi naturale.

 

Chioşcuri în aproape toate şcolile

Şcolile sucevene sunt „împânzite” de chioşcuri, şi practic, puţine mai sunt unităţile de învăţământ în care nu s-a deschis un magazin cu răcoritoare şi chipsuri.

Unităţile de învăţământ au pus la dispoziţia comercianţilor spaţii în care să-şi amenajeze magazinele cu produse de patiserie sau de tip fast-food, iar directorii susţin că s-a luat această măsură pentru a evita ieşirile elevilor din şcoală, în pauze, şi întârzierea la ore.

Legea de curând promulgată va da peste cap planurile comercianţilor din şcolile sucevene, care vor trebui ca în cel mai scurt timp să se aprovizioneze doar cu produsele de pe lista pe care o va întocmi Ministerul Sănătăţii.

„Am auzit, dar nu ştiu cum va fi. Copiii oricum preferă mâncărurile de acest fel, şi probabil că vor merge la magazinele din afara şcolilor şi tot le vor cumpăra, iar noi vom rămâne fără clienţi”, a spus o vânzătoare dintr-un magazin alimentar din şcoală.

 

Magazinele din afara şcolilor, soluţia elevilor

De aceeaşi părere sunt şi elevii, care spun că au nenumărate alternative, şi că nu pot fi obligaţi să-şi cumpere gustarea obligatoriu de la chioşcurile din şcoală. Bogdan Onu este elev în clasa a şaptea şi spune că nu a auzit de această lege. „Nu ne-a anunţat nimeni nimic, dar nu-mi fac probleme, pentru că pot să-mi cumpăr ce vreau de la orice magazin, şi să nu mai iau de aici, din şcoală”, a spus Bogdan.

Directorii de şcoli nu au primit încă nimic oficial privind legea pentru o alimentaţie sănătoasă în instituţiile de învăţământ, însă susţin că au auzit de existenţa ei şi aşteaptă acum informaţii suplimentare.

Dumitru Bernicu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Suceava a spus că „în jurul şcolii sunt atât de multe magazine cu produse fast-food, încât nu cred că desfiinţarea celui din şcoală ar fi un impediment în calea elevilor în a consuma acest gen de alimente”. În opinia directorului Bernicu, elevilor le plac aceste produse şi foarte greu vor putea fi învăţaţi să consume alt gen de alimente.

„Unde-i lege nu-i tocmeală, când vom primi dispoziţii în acest sens, vom aplica legea şi vom cere proprietarului magazinului să aducă produsele corespunzătoare, însă nu cred că această măsură va schimba preferinţele alimentare ale copiilor”, a mai spus Dumitru Bernicu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din toamnă, produsele de tip fast-food nu se vor mai vinde în şcoli.
 Vizualizări articol: 1579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Din toamnă, produsele de tip fast-food nu se vor mai vinde în şcoli5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   GROZAV DE BINE trimis de
(10 iun 2008, 14:57:52
Daca se pune in aplicare acest proiect e minunat! Chiar daca vor putea sa-si cumpere aceste produse din alta parte o vor face, asta asa e. Dar macar se elimina ispita din interiorul scolii si incet-incet isi vor cumpara toti o mancare mai sanatoasa daca o vor gasi la indemana.
2.   ..o tampenie trimis de
(10 iun 2008, 19:56:22
Fiecare mananca ce vrea..nu mi se pare corect..deloc
3.   Ce mai veste..... trimis de
(11 iun 2008, 08:50:21
bine ca o dat dumnezeu sa scoateti mizeria...poate ca acum nu o sa mai fie atatea intoxicatii cu mancarea aia rahitica si intoxicanta.Nu stiu decat sa vanda toate stracaciunile numai sa faca bani si nu se mai gandesc la sanataatea omului si in primuk rand al copilului...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei