Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 mai 2008 - Anul XIII, nr. 126 (3807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De mâine

Uşile medicilor de familie, închise pentru sutele de salariaţi de la STAR MOD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de luni, toţi cei 575 salariaţi de la firma suceveană STAR MOD vor fi refuzaţi de medicii de familie atunci când se prezintă la cabinetele acestora, în urma unui avertisment transmis de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cum că angajatorul nu a virat banii la Sănătate.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, a arătat că respectivii salariaţi vor fi scoşi de pe liste, ceea ce înseamnă că nu li se va oferi asistenţă sanitară în eventualitatea în care ajung să bată la uşile cabinetelor de medicină primară. Şi asta, până când societatea pentru care lucrează va face dovada plăţilor la fondul de Sănătate.

Legat de acest aspect, şeful CAS Suceava, Michaela Pelepco, a explicat că SC STAR MOD trimite lunar, prin poştă, la sediul instituţiei, respectivele liste, dar fără ca acestea să fie însoţite de dovada plăţii contribuţiilor. În aceste condiţii, declaraţiile sunt returnate societăţii, însoţite de  o adresă a CAS Suceava prin care se avertizează asupra lipsei dovezii plăţii contribuţiei la Fondul de asigurări sociale de sănătate, ceea ce duce la neînregistrarea angajaţilor societăţii în baza de date cu persoanele asigurate.

„Din datele pe care le deţinem rezultă că SC STAR MOD a eliberat adeverinţe angajaţilor necesare pentru prezentarea la medic, în care se precizează că societatea a virat contribuţia la fond”, arată Michaela Pelepco.

 

Lidia Sfarti, acuzată că foloseşte ilegal banii angajaţilor

După ce au început să apară sesizări potrivit cărora conducerea STAR MOD îşi jecmăneşte pe faţă angajaţii, cărora le reţine banii pentru plata asigurărilor de sănătate, dar nu-i virează către stat, directoarea Lidia Sfarti a venit cu propriile opinii.

În stilu-i caracteristic, directorul Lidia Sfarti s-a apărat aruncând vina pe Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, despre care spune care ar deturna fondurile încălcând legislaţia în vigoare.

Şeful de la STAR MOD a recunoscut că opreşte oamenilor în fiecare lună bani la salariu pentru Sănătate, dar susţine că DGFP nu-i virează acolo unde trebuie, lipsindu-i în acest mod pe angajaţi de drepturile acordate prin statutul de asigurat.

“Până în 2008, noi am plătit către DGFP taxe şi impozite în valoare de peste 17 milioane de lei, sumă în care intră şi contribuţiile la Sănătate, însă fondurile au fost deturnate. Am cerut o expertiză juridică pentru toate abuzurile comise împotriva noastră şi pregătim chiar o acţiune la CEDO pentru prejudiciile de imagine create”, a spus Lidia Sfarti.

De menţionat că datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice indică faptul că societatea STAR MOD nu a mai făcut de foarte mult timp nici o plată, acumulând restanţe totale de 6 milioane de lei, din care 1,6 milioane la Sănătate, aspect pe care Lidia Sfarti a omis să-l precizeze.

“Datoriile se sting în ordinea vechimii lor. Până când societatea STAR MOD nu achită restanţele la zi, angajaţii ei nu pot beneficia de servicii medicale gratuite”, au explicat reprezentanţii DGFP Suceava.

 

Ce spune legea

În conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ,,obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane pe bază de contract individual de muncă ori în baza unui statut special prevăzut de lege, precum şi persoanelor fizice, după caz. Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii sunt obligate să depună lunar la casele de asigurări alese în mod liber de asiguraţi declaraţii nominale privind obligaţiile ce le revin faţă de fond şi dovada plăţii contribuţiilor”.

Ordinul CNAS nr.617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, modificat şi completat cu Ordinul nr.903/2007, specifică faptul că ,,listele privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către fond, semnate şi stampilate, se vor depune la casele de asigurări de sănătate pe suport hârtie şi în format electronic, însoţite de dovada plăţii contribuţiilor”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uşile medicilor de familie, închise pentru sutele de salariaţi de la STAR MOD.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Uşile medicilor de familie, închise pentru sutele de salariaţi de la STAR MOD3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine trimis de
(31 mai 2008, 19:18:54
cine este aceasta sfarti care acuza pe toti si nu da socoteala la nimeni? nu se teme ca o vor linsa oamenii pe care i-a pacalit si inselat atatia ani??? Si sotul ei a facut la fel si multi salariati de la Mefitex si-au platit singuri cotizatiile pe cate doi ani ca sa poata beneficia de pensii. De ce nu-i aresteaza nimeni??
2.   Salariatii trimis de
(31 mai 2008, 20:15:16
salariatii de la starmod isi merita soarta. Sunt un actionar pagubit de sfarti , ma judec cu ea de luni de zile , impreuna cu alti multi actionari, fosti salariati ai starmodului, iar cand am mers la societate sa intrebam de soarta actiunilor noastre , salariati ai societatii si actionari ca si noi au iesit la poarta si ne-au amenintat. Acum sa taca chitic si sa o mangaie pe madam pe cocul ei grotesc iar daca din cartea lor de munca dispar cativa ani de munca sau daca nu se pot pensiona ,sa isi aduca aminte ca noi le-am tras semnalul de alarma dar ei nu erau atunci acasa.Stau de ani de zile cu o lidera de sindicat incapabila si care s-a ales ea singura.De ce nu o intreaba pe ea ,ca pe madam stim ca nu o mai poate intreba nimeni nimic , ea este patrunsa pana in varful cocului de cultul personalitatiiAsa va trebuie!!!!!
3.   Bataie de joc trimis de
(31 mai 2008, 20:26:22
pe langa toate astea d-na sfarty a dat mana libera la maistri carora le-a facut salarii f mari iar acestia se poarta cu muncitorii precum se purtau expluatatorii de sclavi cu sclavii. Se lucreaza in conditii de stres si umilita pentru salarii facute dupa bunavointa maistrilor.
4.   Pt. actionarul trimis de
(31 mai 2008, 20:38:54
toti cei ce au iesit la poarta sunt tot oameni de-ai doamnei cu mot care sunt stimulati financiar din interior pt. ai face jocul si de a o scoate pe cat posibil nepatata . F. multi din fabrica nici nu stiau ce se intampla la poarta ca sa poata reactiona in vreun fel.
5.   Revolta! trimis de
(31 mai 2008, 20:45:13
De ce nu va revoltati fratilor ce mai asteptati? ceretiva drepturile!!!!!!!!!!!! hai curaj ca fara voi oricum nu pot face prodictie .......... iar cu toparlanii de maistrii purtativa ca atare! ..hai succes!
6.   ACTIUNI trimis de
( 1 iun 2008, 08:06:31
Madame Sfarti sa ne dea actiunile si sa convoace adunarea generala a actionarilor ca nu a tinut niciodata asa ceva.Ea vroia sa vanda fabrica bucata cu bucata fara stirea noastra si sa faca ce vrea ea si acolitii ei cu banii. Cu noi nu le mai merge insa .Vom merge pana in panzele albe sa ne recuperam Paguba pe care ne-au facut-o.Sa-si justifice averile cei din jurul ei!!!Vrea la Cedo pentru prejudicii de imagine! Nu mai are rusine de loc! Improasca de noroi finantele pentru a debusola lumea! NU A PLATIT IMPOZITELE PENTRU CA SE CREDE MAI PRESUS DE LEGE, ceea ce este foarte grav!!!!!!!!
7.   CEDO trimis de
( 1 iun 2008, 21:41:45
Cand s-o duce sfarti la CEDO sa nu uite sa pomeneasca si de actiunile sutite si dosite de ea de vreo zece ani de la actionari,ca la Cedo vrem noi s-o dam in vileag si sa ne cautam dreptatea,si nu ea care s-a facut de cacao atat fata de actionarii pe care trebuia sa ii reprezinte , cat si fata de salariatii de care si-a batut joc mintindu-i de ani de zile. Ca sa nu mai vorbim de societatea romaneasca si de legile statului in care traieste si huzureste ea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei