Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2008 - Anul XIII, nr. 117 (3798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Cârnaţi periculoşi

21 de persoane internate în spital, din cauza trichinelozei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

21 de persoane suspecte de trichineloză au fost internate până acum în spitalele din judeţ, după ce au consumat carne de vânat, ultimele două în cursul zilei de ieri.

Anunţul a fost făcut ieri, de directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr Odette Nicolae, care a precizat că în două cazuri boala a fost deja confirmată.

Potrivit medicului, în perioada 12-19 mai, în secţiile de boli infecţioase a trei spitale din judeţ s-au internat 19 cazuri suspecte de trichineloză, respectiv unul în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, patru în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc şi 14 în Spitalul Municipal Vatra Dornei.

Doi dintre pacienţii internaţi iniţial în spitalul dornean, din care unul în stare gravă, cu miocardită, pneumonie trichinelozică şi hepatită reacţională, au fost transferaţi luni în Clinica de Boli Infecţioase Iaşi.

Ieri, celor 19 bolnavi luaţi deja în evidenţă li s-au mai adăugat alţi doi, mamă şi fiu, care au fost internaţi în spitalul din Vatra Dornei, numărul pacienţilor ajungând astfel la 21.

 

Un copil de 2 ani, printre bolnavi

Dr. Odette Nicolae a arătat că în acest caz a fost declanşată o investigaţie epidemiologică, iar tuturor pacienţilor spitalizaţi până la această oră, care la internare prezentau febră, dureri musculare şi stare generală alterată, le-au fost recoltate probe biologice, boala fiind confirmată, prin analize de laborator, în cazul celor două persoane transferate la Iaşi.

Şeful ASP a arătat că în urma investigaţiilor s-a stabilit că alimentul incriminat a fost cârnatul de vânat insuficient preparat termic, pe care toţi pacienţii au declarat că l-au consumat, fie la domiciliul a două familii, una din municipiul Vatra Dornei şi o alta din Dorna Candreni, fie la o masă festivă la care au participat circa 17 oameni, şi care a avut loc la domiciliul unei persoane din municipiul Vatra Dornei. 

Printre cei care au consumat carne de vânat şi au ajuns la spital se regăsesc inclusiv copii şi vârstnici, distribuţia cazurilor pe grupe de vârstă fiind următoarea: 1 caz la vârsta de 2 ani, 1 la 10-14 ani, 1 la 20-24 ani, 9 la 25-34 ani, 6 la 35-44 ani, 2 la 45-54 ani, 1 la 75-84 ani.

 

Amendă şi dosar penal pentru vânător

„Data îmbolnăvirii primei persoane a fost 5 mai, alimentul incriminat fiind cârnatul crud afumat de mistreţ. S-a reuşit contactarea vânătorului, care a declarat că a preparat cârnaţii din carnea de mistreţ ce i-a fost repartizată oficial prin Filiala de vânătoare Vatra Dornei, lui şi altor trei vânători. La carnea de mistreţ s-a mai adăugat slănină cu costiţă de porc cumpărată de la Kaufland Bistriţa, dar probabilitatea ca aceasta să fie incriminată în producerea îmbolnăvirilor este aproape nulă, atâta timp cât nu au fost semnalate cazuri de trichineloză decât în teritoriul Vatra Dornei. Poliţia Vatra Dornei a confirmat faptul că s-au recoltat probe de aliment de la un pacient internat şi de la unul din cei 4 vânători, probe care au fost trimise pentru investigaţii de laborator la DSVSA Suceava”, a arătat ieri directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.

Medicul a adăugat că boala se manifestă cu febră, dureri musculare, erupţii şi edeme la nivelul feţei şi al toracelui, iar cu excepţia unei persoane, care a făcut o formă gravă, restul bolnavilor au făcut forme uşoare şi medii.

Ieri, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a organizat o conferinţă de presă pe această temă, a anunţat că cel care a pus în consum cârnaţii din vânat, respectiv Marcel Hânceanu, vânător la AJVPS Vatra Dornei şi paznic de vânătoare pe fondul de vânătoare Negrişoara, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 10 şi 20000 lei şi se va alege cu dosar penal.

 

O boală care lasă sechele pentru toată viaţa

Directorul instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, a precizat că, în perioada 23 – 24 aprilie, Marcel Hânceanu a împărţit unor persoane apropiate cârnaţii incriminaţi, pe care i-a preparat împreună cu un paznic de vânătoare din localitatea Dorna Candreni. Şeful DSVSA a arătat că în mod sigur carnea pusă în consum nu era verificată sanitar veterinar şi a precizat că din informaţiile pe care le deţine circa 35 de oameni ar fi gustat din ea. El a explicat că persoanele care nu s-au îmbolnăvit au prăjit carnea înainte de a o consuma, ajungând la spital doar cei care au mâncat cârnaţii preparaţi din carne crudă şi afumată.

Şeful DSVSA a specificat că au fost recoltate probe din alimentele bănuite că ar fi determinat îmbolnăvirile, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili provenienţa cărnii, care ar putea fi de la un animal braconat.

În judeţ, ultimul caz de acest gen a fost înregistrat înainte de ’89, când 40 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de mistreţ.

Trichineloza este o boală care nu se vindecă în totalitate, lăsând sechele pentru o viaţă întreagă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 21 de persoane internate în spital, din cauza trichinelozei.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
21 de persoane internate în spital, din cauza trichinelozei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa nu se bucure trimis de
(21 mai 2008, 15:34:24
d-l dulgheru este dusmanul vinatorilor cinstiti si vrea sa se razbune pe dl Goicea pentu-ca nu l-a lasat sa braconeze in zona Dornelor.Nu este de vina decit tot el alaturi de lacomii medici veterinari pentru modul greoi si costisitor in care se poate face o analiza trychinologica.
2.   BANII trimis de
(21 mai 2008, 22:42:13
De ce nu ni se spune exact de care firma este vorba ? sunt din Vatra Dornei si aflu cu stupoare ca putem cumpara inghetata expirata sau preparate cu trichineloza. De ce nu se dau nume?este vorba de "o mica cumparare a domnilor ziaristi ?
2.1  RE: BANII trimis de
(22 mai 2008, 00:09:32
Ce bine-ar fi fost dac-ar fi fost o facatura din partea ziaristilor!!! Dar suferinta si sechelele aceste tampite boli sunt reale. Aveti grija ce mancati!
3.   Asa le trebuie trimis de
(23 mai 2008, 13:28:51
dar dumneavoastra stiti cati mistreti su braconat in iarna trecuta dar ghinionul a fost k abia acum sa descoperit si a iesit la iveala ;';

'';dak ar avea si saracile capre trichineloza la cate s-au braconat ar fi fost bazinul dornelor acum in carantina hgdfssssssssssssssssssss

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei