Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2008 - Anul XIII, nr. 59 (3740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De două ori victime

Peste 70 de accidentaţi şi agresaţi trebuie să-şi plătească spitalizarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Victimele accidentelor rutiere şi ale agresiunilor nu beneficiază, conform legii, de servicii medicale gratuite nici măcar în spitale.

Dacă accidentul sau agresiunea s-a produs din vina altcuiva, după ce achită, la externare, costul îngrijirii medicale primite şi al spitalizării, victima accidentului îşi poate recupera banii cheltuiţi acţionând în judecată persoana vinovată.

Dacă nu există înţelegere amiabilă între agresat şi agresor, indiferent dacă este vorba de accident rutier sau agresiune fizică proprizisă, serviciile medicale sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, după care începe un lung şir de procese pentru recuperarea banilor de la cel vinovat.

Numai în prima lună a acestui an, spitalele din judeţ au raportat Casei de Asigurări de Sănătate Suceava un număr de 71 cazuri de persoane agresate, pentru care s-au decontat 56.256,01 lei din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Factura care se eliberează unui pacient aflat în nefericita situaţie de victimă include costul zilei de spitalizare, la care se adaugă costul analizelor, investigaţiilor la care a fost supus şi al medicamentelor primite.

La Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" de la Suceava, de exemplu, costul unei zile de spitalizare se ridică la 222 de lei în secţia neurochirurgie, 149 de lei la chirurgie, 84 de lei la medicală şi 125 de lei la ORL sau BMF. Deci, pentru o spitalizare de două săptămâni la neurochirurgie, un accidentat va avea de plătit, fără medicamente şi analize, 3.108 lei. Această sumă creşte cu fiecare injecţie sau pastilă primită de pacient.

 

Banii se recuperează de la cel vinovat

Anul trecut, în 2007, spitalele au raportat un număr de 1.076 cazuri persoane agresate, valoarea decontată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru aceste cazuri fiind de aproape 900.000 de lei.

Din valoarea decontată de CAS Suceava anul trecut, spitalele au recuperat de la persoanele care, prin faptele lor, au adus daune sănătăţii altei persoane suma de 171.309,65 lei, deci nici măcar un sfert.

Până în 2006, „recuperatori” erau Casele de Asigurări de Sănătate, dar în urmă cu doi ani s-a modificat legislaţia şi această sarcină a fost preluată de spitale, împreună cu procesele cu cei care nu au plătit spitalizarea până la acea dată.

Spitalele sunt obligate să aibă o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi să comunice lunar Casei de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 70 de accidentaţi şi agresaţi trebuie să-şi plătească spitalizarea.
 Vizualizări articol: 1684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Peste 70 de accidentaţi şi agresaţi trebuie să-şi plătească spitalizarea4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sarmani...... trimis de
(11 mar 2008, 13:04:43
nu e corect saracul om necajit sasi plateasca acum si spitalizarea nu e corect
2.   Aha trimis de
(11 mar 2008, 14:17:30
si batut si ****t si cu banii luati..... pai e bine asa?
3.   Pret de pret trimis de
(11 mar 2008, 17:37:36
La medicala e numai 84 de lei ca-i puneti 2 intr-un pat,nu? Luav-ar dracu de banditi,cate stele are spitalul,e cumva cu all-inclusive???
4.   O lege mai proasta ca asta ....mai greu gasesti !! trimis de
(11 mar 2008, 20:00:46
ma intreb : CHIAR NOI RAMANII ,SANTEM ASA DE...PROSTI CA SA "NASTEM" ASA LEGI ????

cum altfel poti numi asa lege : " Victimele accidentelor rutiere si ale agresiunilor nu beneficiaza, conform legii, de servicii medicale gratuite nici macar �n spitale. "

cum era , era , dar tot mai ...DESTEPTI erau cei din sistemul trecut !!

astia de acum sant mai rai ca....DIAREEA .

5.   DREPTATEA DIN ....ROMANIA !! trimis de
(11 mar 2008, 20:59:08
BETIVII SI FUMATORII AU DREPTUL LA SPITALIZARE.... GRATUITA !!!

cu toate ca pe pachetul de tigari scrie ca fumatul e daunator si cu toate ca exista programul de informare a populatiei ca alcoolul este de asemenea ...daunator , acestia au dreptul le servicii medicale....GRATUITE !!!

chiar romaniI sant asa de...PROSTI ???

DA , ESTE O TARA UNDE ....PROSTIA ESTE PUSA LA LOC DE...ONOARE SI DE FRUNTE !!!
6.   O tara de rahat trimis de
(11 mar 2008, 21:51:06
fratilor in ce tara europeana sa mai vazut ca........ un accidentat auto sau unul ciomagit sasi platesca spitalizarea , sunteti de rasul curcilor
7.   Mda trimis de
(11 mar 2008, 23:14:25
ADICA nici cei care platesc de ani de zile asigurare medicala CAS (care nu e deloc ieftina) nu sunt acoperiti in astfel de situatii? Dar un ministru oare e asigurat la un glonte in tampla? sau un medic ce refuza sa trateze un bolnav o avea acoperire daca primeste o bara de metal la ceafa?
8.   Observatie trimis de
(12 mar 2008, 07:04:32
222 lei=hotel de 5 stele

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe cu pesmet 24 bucăţi - 60 minute 500ml lapte3 ouă1 lămâie6 linguri zahăr25g drojdie proaspătă3 linguri pesmet dulce300g prunefăinăun vârf de cuţit sareulei pentru prăjit Bateţi ouăle puţin şi turnaţi peste ele laptele... Citeşte