Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2008 - Anul XIII, nr. 20 (3701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Nici un sucevean nu a primit „paşaport” pentru a se trata în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un sucevean nu a beneficiat în 2007, an din care a fost introdus formularul E112, echivalentul unui paşaport pentru tratament şi intervenţii chirurgicale în străinătate, de această facilitate. Cauza o reprezintă teama medicilor din judeţ de a-şi asuma răspunderea pentru astfel de recomandări.

Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, dr. Cristina Iordăchel, afirmă că pe tot parcursul anului trecut, instituţia pe care o conduce nu a aprobat nici unul din dosarele în care pacienţii au solicitat tratament sau intervenţii chirurgicale peste hotare.

Şi asta, deoarece documentaţia depusă era incompletă, neexistând şi înscrisul medicului care să specifice faptul că serviciul solicitat face parte din pachetul de bază de servicii acordate în sistemul de asigurări de sănătate din România, dar nu poate fi efectuat în timp util în nici o unitate sanitară din ţară.

 

Zeci de solicitări

„Cei mai mulţi medici s-au limitat la a completa înscrisuri de tipul că serviciul respectiv nu poate fi prestat în unitatea sanitară în care îşi desfăşoară el activitatea şi atât. CAS nu analizează din punct de vedere medical oportunitatea acordării acestui formular, ci doar verifică prin serviciul juridic şi medical dacă acest dosar prezintă toate înscrisurile medicale pentru acordarea finanţării.

Anul trecut s-au primit câteva zeci de dosare pentru formularul E112, iar anul acesta deja două. În mod sigur vor exista în continuare dificultăţi în acordarea acestui document din cauza faptului că, în general, medicii evită să-şi asume răspunderea pentru aceste înscrisuri”, a spus dr. Cristina Iordăchel.

Sursa citată a precizat că, în cazul acordării formularelor E112, CAS nu plăteşte serviciile direct unităţii medicale din străinătate care le-a efectuat, ci le plăteşte casei de asigurări de sănătate din străinătate care se află în contract cu respectiva unitate medicală.

Ea a adăugat că diversele servicii medicale efectuate de pacienţii suceveni în clinici particulare de peste hotare care nu au contract cu o casă de asigurări din străinătate nu vor fi decontate.

 

Tăcere în jurul formularului E112

„Noi am primit câteva cereri imperative din partea unor persoane de a depune bani în contul unor clinici private din străinătate, dar acest lucru nu este legal admis. De asemenea, nu putem onora cereri de la asiguraţi care au plătit diverse servicii medicale sau dispozitive medicale în ţară. Ei vin la noi, prezintă factura şi ne cer să le decontăm suma, dar nu avem cum fiindcă nu există reglementări în acest sens. Casa de Asigurări de Sănătate din România nu decontează servicii medicale persoanelor fizice, ci numai furnizorilor cu care se află în contract”, a punctat dr. Cristina Iordăchel.

La nivel naţional, anul trecut, în jurul formularului E112 s-a iscat un adevărat scandal după ce reprezentanţi ai presei au dezvăluit importanţa lui.

Documentul a fost ţinut mai mult la secret, deşi ar fi putut salva vieţi prin popularizarea condiţiilor în care poate fi solicitat. Totuşi, autorităţile sanitare care ar fi putut să dea mai multe detalii despre el au preferat să păstreze tăcerea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un sucevean nu a primit „paşaport” pentru a se trata în străinătate.
 Vizualizări articol: 1414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Nici un sucevean nu a primit „paşaport” pentru a se trata în străinătate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dati voie bolnavilor sa se trateze n alte tari trimis de
(25 ian 2008, 13:52:38
Doctorii din Suceava nustiu ce scuze sa mai scoata,ptr a nu se trata omul in afara tarii,nici in alta parte din tara nu te-ar lasa ptr.ca sa nu se zica despre ei cat de incompetenti sunt si plus de asta raman ei in pierdere ca nu mai primesc spaja,daca bolnavul merge in alta parte sa se trateze.
2.   Mafia trimis de
(26 ian 2008, 08:03:01
De ce nu se autosesizeaza parchetul in asrfel de situatii in care acest sector institutional public comite acest abuz grav prin care INGRADESTE dreptul la viata si sanatate ! De ce ?

De ce nu se autosesizeaza parchetul cu privire la averile colosale ale unor medici ? Sunt si medici cu suflet de "mama" , dar mai putin la numar , medici care se multumesc cu mai putin sau chiar deloc pt ca nu tot omul de rand are de unde sa dea o mica atentie . Sunt bieti bolnavi care nu au bani pentru a se deplasa in cautarea sanatatii dar stie cineva ?

Aici trebuie lucrat , la raspunderea penala a unui cadru medical care refuza nejustificat sa trateze corespunzator un pacient pt ca vezi doamne nu a platit spaga . Asta se intampla , daca nu dai dijma te trateaza necorespunzator sau primesti o reteta de rasul curcilor . Nu in toate cazurile dar sunt si exceptii .

O sa vina vremea ca nemultumitilor sa li se "salte" darul , adica intreaga avere faurita cu truda si frica pt a nu le raman

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pere în aluat 4 porţii – 30 minute 4 pere200g aluat de foitaj1/2 pahar vin1/2 pahar apă4 bucăţi cuişoare1 baton scorţişoară1/2 linguriţă coajă de lămâie200g frişcă1 ou bătut1 linguriţă seminţe de coriandru Spălaţi perele,... Citeşte