Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2007 - Anul XII, nr. 271 (3644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Indolenţă

Mizerie şi frig în toaletele de la Spitalul Judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Absenţa oricărei urme de igienă şi frigul sunt numitorul comun care caracterizează mare parte din toaletele de la Spitalul Judeţean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, unde bolnavii internaţi riscă să facă hepatită sau diverse afecţiuni respiratorii. Majoritatea grupurilor sanitare de aici, deşi renovate de curând, arată vechi şi uzate, iar mizeria şi mirosul greu de urină şi materii fecale îi aduce pe cei mai sensibili la un pas de a vomita.  

Un periplu prin toaletele din două sectoare cu un specific aparte, ce comportă un risc crescut de îmbolnăvire dată fiind activitatea pe care o desfăşoară, Chirurgie Generală şi Unitatea de Primire a Urgenţelor, a demonstrat lipsa de interes a personalului desemnat să se ocupe de curăţenie, precum şi a cadrelor care ar trebui să le monitorizeze  munca. Nici vorbă de imaginea decentă a unui grup sanitar care se vrea modern, având în vedere investiţiile făcute de puţină vreme, şi igiena corespunzătoare pe care te-ai aştepta să le găseşti într-o unitate sanitară.

 

Bazinete şi irigatoare puse la păstrat în toalete

 

La etajul III, pe palierul rezervat secţiei de Chirurgie Generală, există trei toalete - două pentru bolnavi şi una pentru personal - şi o baie. În cea destinată femeilor internate, cu două încăperi, la intrare dai direct peste un pat de spital acoperit cu un cearşaf. Chiuveta lipseşte, iar sub locul în care aceasta ar trebui să se afle tronează o oală mare de email, plină cu apă, în care a fost aruncat un lighean şi un bazinet. Deasupra, pe perete, se află o oglindă în stare bună. Evident, nici urmă de şerveţele de şters pe mâini, prosoape sau dezinfectanţi. Camera în care se află WC-ul este foarte îngustă, fără calorifer, tronul mânjit cu fecale şi urină nu are colac şi capac, peretele este spart şi lasă instalaţia sanitară ruginită la vedere. Hârtia igienică lipseşte cu desăvârşire. Grupul sanitar destinat bărbaţilor are tot două spaţii, în primul întâmpinându-te un dulap scorojit, umplut cu câteva materiale de dezinfecţie. Lângă el, o cutie de carton, plină cu nişte pungi în care prudenţa te îndeamnă să eviţi să te uiţi. Chiuveta există, dar nu poate fi folosită pentru că nu are robineţi. Evident, nu se găseşte nici săpun pentru mâini. În schimb, oglinda nu are nici o fisură.

În a doua încăpere, în care se fumează mult, după cum indică mirosul de tutun care te izbeşte când intri înăuntru, caloriferul extrem de jegos este doar amorţit, iar wc-ul tot fără colac şi capac este murdar. Peretele de lângă el are două găuri mari, una dintre ele care este folosită pe post de scrumieră, fiind plină cu beţe de chibrituri arse şi mucuri de ţigări. Uşa nu se închide, iar dacă vrei ca intimitatea să-ţi fie respectată trebuie să o ţii cu mâna. În baia de la acest nivel, de pe jumătatea de palier în care funcţionează Chirurgia Generală, dai peste un pat de consultaţii pe care a fost pus un mop îmbâcsit.

Cele două cabine de duş par curăţele, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre wc-ul aflat după ele. Şi acesta este murdar, fără colac şi capac. Pe pervazul geamului, într-o cutie de carton, a fost pus un irigator, iar lângă el un castron de plastic şi o bucată de burlan. Încăperea unde se presupune că oamenii se dezbracă şi se spală pe întreg corpul este slab încălzită şi nu respectă nici intimitatea, având în vedere că uşile nu se închid cum trebuie.

În timp ce igiena bolnavului este lăsată la voia întâmplării, cea a personalului pare să fie foarte importantă. Cadrele sanitare se respectă, dacă ţinem cont de faptul că în toaleta lor, de obicei încuiată, este cald, curat şi tot ce trebuie: hârtie igienică, săpun (două bucăţi chiar), prosop de şters, dezinfectant pentru mâini, produse de curăţat, chiar şi un odorizant de cameră.

 

Canapele şi paturi ginecologice alături de wc-uri

 

La UPU, toate grupurile sanitare au pe uşi inscripţia “baie”. Destinaţia nu este însă nici pe departe asta. Încăperile pot fi orice, numai spaţii de îmbăiat nu. Ele pot fi uşor confundate cu magazia femeilor de serviciu, cu o sală de aşteptare sau una de tratamente, dacă s-ar face excepţie de wc-urile îngălbenite.

Aceste aşa-zise băi sunt folosite cu precădere de pacienţii care trebuie să se schimbe pentru internare sau să-şi recolteze urina pentru analize. În cea a bărbaţilor dai de un wc de la care lipseşte până şi capacul de la bazinul de apă, ca să nu mai vorbim de banala hârtie igienică. Lângă chiuveta soioasă, nici urmă de şerveţele sau prosoape de şters pe mâini, doar o bucată infimă de săpun ieftin. În cuva căzii, o găleată de plastic plină cu apă, în care pluteşte un irigator. Încăperea este rece. Aceeaşi imagine dezolantă, un pic mai contrariantă, şi la grupul sanitar destinat femeilor. Încăperea a fost transformată parţial în depozit pentru ustensilele de curăţat ale îngrijitoarelor, dacă te iei după găleata pentru spălat duşumeaua, plasată sub chiuvetă, chiar lângă un bazinet.

Patul ginecologic pe care îţi cade privirea încă de la intrare te duce cu gândul la sălile de investigaţii şi tratament, iar canapeaua de lângă el îţi redă imaginea de pe holurile de aşteptare. În partea dreaptă, lipit de perete, un dulap mare şi vechi. Wc-ul aflat în acelaşi spaţiu este vai de capul lui, iar chiuveta la fel. Cu săpunul, povestea se repetă: lipseşte. Şi asta, chiar dacă, înainte de toate, acesta este o încăpere în care oamenii îşi colectează urina, în nişte eprubete mici.

 

Promisiuni că grupurile sanitare vor fi salubrizate

 

Neajunsurile întâlnite la grupurile sanitare aparţinând celor două sectoare sensibile ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost confirmate ieri de administraţie.

Din declaraţiile făcute de oficiali ne-am ales cu promisiunea că lucrurile se vor schimba rapid şi că cei care se fac vinovaţi de dezastrul de la toaletele vor fi traşi la răspundere. Explicaţiile persoanelor din conducerea spitalului le-au indicat drept vinovate de situaţie pe asistentele şefe care nu-şi responsabilizează oamenii din subordine şi care nu fac aprovizionarea aşa cum trebuie.

„Materiale de dezinfecţie şi curăţenie există în cantităţi suficiente. Fiecare asistentă şefă îşi ia pe secţie de toate, inclusiv hârtie igienică şi săpun, conform necesarului întocmit. Îngrijitoarele şi infirmierele trebuie să se ocupe de curăţenie, dar asistentele şefe sunt cele care împart atribuţiile şi au grijă ca totul să fie aşa cum trebuie”, spun surse din conducerea celei mai mari unităţi sanitare sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mizerie şi frig în toaletele de la Spitalul Judeţean.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mizerie şi frig în toaletele de la Spitalul Judeţean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei