Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 nov 2007 - Anul XII, nr. 258 (3633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe clădirea Palatului Administrativ

Placă-basorelief cu efigia lui Franz cavaler Des Loges

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, a depus la Consiliul Judeţean un „Memoriu” întocmit de sculptorul Cezar Popescu, prin care acesta propune realizarea şi amplasarea pe clădirea Palatului Administrativ a unei plăci-basorelief comemorative cu efigia primarului Franz cavaler Des Loges, care a condus urbea între anii 1891-1913.

Cezar Popescu este sculptorul care a realizat recent, la intrarea în comuna Stroieşti, monumentul eroului cărturar Ion Grămadă, monument pentru care scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul a purtat o intensă campanie pentru strângerea banilor necesari.

Memoriul, care cuprinde date tehnice cu privire la amplasare, rezolvarea plastică a lucrării, textul care va însoţi medalionul cu portretul în basorelief al edilului, precum şi devizul general al lucrării, sugerează şi alte edificii legate de numele lui Des Loges, pe care ar putea fi amplasate basoreliefuri identice.

 

Placa va costa 3033 lei

 

Placa, din ciment marmorat alb, care va conţine discul cu portretul în basorelief, va purta inscripţia „Datorăm acest edificiu lui Franz cavaler Des Loges, primar al Sucevei 1891-1913”.

Memoriul propune realizarea plăcii în 3 exemplare care să fie montate atât la intrarea principală a Palatului Administrativ, cât şi la cele două intrări laterale, care asigură accesul la Consiliul Judeţean şi la Prefectură.

Costurile anticipate ale proiectării, realizării şi montării acestei plăci se ridică la suma de 3033 lei, cu menţiunea că, în cazul multiplicării lucrării în mai mult de trei exemplare, costul unei plăci va fi redus cu 10%.

Propunerea de amplasare pe clădirea Palatului Administrativ este justificată prin faptul că aceasta a fost construită între anii 1903-1904 de către Franz cavaler Des Loges, ca sediu pentru  Primăria Suceava.

 

Mai puţin spitalul vechi

 

Clădirea Primăriei (Rathaus), cu 72 de încăperi, construită după planurile arhitectului Peter Paul Brang, adăpostea administraţia oraşului, poliţia, remiza de pompieri, dar şi o casă de economii şi muzeul de istorie al oraşului.

Între încăperile imobilului se remarcă marea sală de consiliu de la primul etaj, cu ferestrele decorate cu vitralii. Turnul cu ceas, înalt de 52 de m, conferă zvelteţe şi echilibru clădirii.

În succesivele sale mandate de primar, care îl înscriu pe Franz cavaler Des Loges ca cel mai longeviv edil al urbei, Suceava şi-a sporit zestrea edilitară şi cu alte imobile impozante, care i-au conferit demnitatea unei adevărate capitale de district. În 1891, chiar în anul în care Franz cavaler Des Loges devenea primar al urbei, a început construcţia Spitalului vechi sau, cum i se spunea atunci, „Casa publică generală a bolnavilor din Suceava”. Începută în anul 1893 şi încheiată în 1895 s-a construit, pe locul vechii Pieţe de lemne, clădirea Gimnaziului greco-oriental, instituţie de învăţământ care, după Marea Unire din anul 1918, a primit numele voievodului Ştefan cel Mare. Între anii 1902-1903 a fost ridicată, de către antreprenorul şi constructorul J. Bochnner, sediul Căpităniei Districtuale (actualul Muzeu de Istorie). Şi pe  aceste clădiri ar putea fi amplasate basoreliefuri identice, mai puţin pe vechea instituţie de sănătate a urbei (Spitalul vechi), care este propusă spre demolare pentru a ceda locul unui nou Spital de Urgenţă.

 

„În numele cetăţenilor recunoscători”.

 

Franz Ritter von Des Loges, de origine franco-eleveţiană, s-a născut la Viena în anul 1846 şi s-a stabilit în Bucovina, „ca pensionar al statului român”, după ce lucrase ca inginer la societatea care a construit linia ferată Lemberg-Cernăuţi-Iaşi. Înnobilat cu titlul de cavaler, el s-a stabilit la Suceava şi s-a căsătorit cu Lola Isopescu, fiica avocatului Samuil Isopescu.

Spre cinstirea memoriei primarului Franz cavaler Des Loges, care a decedat la data de 10 mai în anul 1914, sucevenii au ridicat deasupra criptei din cimitirul oraşului, în anul 1931, un monument funerar „în numele cetăţenilor recunoscători”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Placă-basorelief cu efigia lui Franz cavaler Des Loges.
 Vizualizări articol: 932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Placă-basorelief cu efigia lui Franz cavaler Des Loges5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei