Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2007 - Anul XII, nr. 257 (3632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers recuperator

Petru Drişcu sau “Prezentul sub lentile”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc ieri lansarea volumului postum de studii, articole şi eseuri intitulat „Prezentul sub lentile”, purtând semnătura regretatului Petru Drişcu (1952-2004).

Volumul, tipărit cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Suceava, îngrijit şi prefaţat de scriitorul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, a constituit un prilej pentru evocarea, cu numai câteva zile înaintea momentului comemorativ, care va marca pe data de 5 noiembrie împlinirea a 3 ani de la decesul celui căruia prietenii îi spuneau fie Pierre, fie Petrache, unui intelectual rafinat.

În prezenţa celor care l-au cunoscut, i-au fost profesori, colegi sau prieteni, şi bineînţeles a Gabrielei Drişcu, cea care, aşa cum a remarcat cineva, şi-a continuat efortul „de-al înţelege şi dincolo de mormânt” prin acest demers recuperator, s-a conturat din amintiri, din fragmente decupate din diverse segmente de timp şi de viaţă, portretul celui despre care prefaţatorul scrie că reprezintă „un caz tipic de ratare a omului superior căruia destinul i-a hărăzit un context, dacă nu ostil, atunci cel puţin inadecvat pentru a se realiza la nivelul potenţelor reale cu care fusese înzestrat şi pe care le cultivase prin alese acumulări”.

Un om înzestrat cu o inteligenţă specială, cu mult bun simţ şi decenţă, discret, cultivat dar pe care viaţa provincială l-a sufocat, l-a marginalizat, un om care a plecat în lumea celor drepţi prea devreme lăsându-ne doar nişte pagini de manuscris.

 

Prietenii lui Petru Drişcu

 

Gestul recuperării şi publicării parţiale a acestor pagini şi l-a asumat Gabriela Drişcu, cea care s-a îngrijit cu un an în urmă şi de scrierile fratelui acestuia, readucându-l în memoria celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe criticul de artă Mihai Drişcu prin volumul „Oglinda cu memorie”. Petru Drişcu ar fi putut, aşa cum subliniază Nicolae Cârlan, „să atingă câteva performanţe notabile, detectabile şi în substanţa acestei cărţi: autor de studii literare de anvergură, critic de artă plastică şi de artă teatrală (a fost în anii 1986-1987 instructor principal la Teatrul <Vasile Alecsandri> din Iaşi), analist politic avizat (prin profesia de sociolog), publicist atent la esenţa fenomenelor cotidiene”. „Ar fi putut - scrie Nicolae Cârlan - dacă un mediu mai ales microsocial, favorizat de cel macrosocial, nu i-ar fi fost şi lui atât de nefavorabil, ori dacă el însuşi ar fi dispus de <parşivenia> necesară de a înşela stihiile sociale pe care nu le admitea. Ori condiţia lui de intelectual fin şi delicat nu-i îngăduia un astfel de comportament ambiguu, duplicitar”. O carte pe care cei care îi va determina pe cei ce o vor citi  să devină deveni prietenii lui Petru Drişcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petru Drişcu sau “Prezentul sub lentile”.
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petru Drişcu sau “Prezentul sub lentile”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei