Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2007 - Anul XII, nr. 253 (3628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de proiect

Revitalizarea activităţilor artizanale specifice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

În sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a avut loc, ieri, lansarea proiectului cu genericul „Femeia: între Trecut şi Viitor” („Donna: Tra Passato e Futuro”). Proiectul, cu durata de un an, care se circumscrie Protocolului de colaborare între Judeţul Suceava şi Regiunea Abruzzo, îşi propune revitalizarea activităţilor artizanale specifice prin crearea unei companii publice, care să asigure administrarea filierei produselor de creaţie manufacturieră, de la realizare până la comercializare şi distribuire pe piaţa internaţională.

Prezentarea proiectului în prezenţa oficialităţilor sucevene şi a delegaţiei italiene s-a făcut într-un obiectiv al CMB întrucât, aşa cum a precizat directorul general Constantin-Emil Ursu, instituţia muzeală suceveană este direct implicată în derularea şi dezvoltarea proiectului. Proiectul va fi implementat cu ajutorul CMB, care va pune la dispoziţie atât spaţiile în care se vor desfăşura activităţile, cât şi specialiştii care vor acorda asistenţa.

Obiectivul general al acestui proiect constă în desfăşurarea unor acţiuni destinate reevaluării culturii artizanale din judeţul Suceava. Implicarea va fi majoritar feminină şi vizează recrutarea femeilor şomere şi iniţierea lor în practicarea unor meşteşuguri tradiţionale.

Proiectul presupune realizarea unui atelier de lucru destinat creării obiectelor de artizanat, înfiinţarea unei şcoli de formare şi realizarea unui prim curs pentru iniţierea şi mobilizarea antreprenoriatului feminin, precum şi organizarea unui han, în care să poată fi degustate produse specifice ale bucătăriei tradiţionale locale şi în care să fie scoase la vânzare obiecte artizanale, realizate manual.

 

„Casa Ostra”, „Casa Roşu” şi „Crâşma lui Moş Iordache”

 

Toate acestea se vor înfăptui în Muzeul Satului Bucovinean. Atelierul de lucru va funcţiona în interiorul „Casei Ostra”, şcoala de formare va funcţiona în „Casa Roşu”, care va fi dotată cu echipament informatic şi multimedia de ultimă generaţie, iar hanul va avea ca locaţie „Casa din Şarul Dornei” sau, aşa cum i se mai spune, „Crâşma lui Moş Iordache”.

Complexul care se va realiza va avea, printre altele, şi o menire turistic-formatoare, oferind vizitatorilor ocazia de a frecventa seminarii şi de a crea obiecte împreună cu artizanii. Rezultatele aşteptate ale derulării proiectului ar fi redescoperirea zonei prin reevaluarea activităţilor artizanale aflate în strânsă legătură cu meseriile străvechi pe cale de dispariţie, deschiderea către pieţe, inclusiv a celor internaţionale, a produselor artizanale, identificarea unor soluţii privind oferta de locuri de muncă prin care să se confere continuitate şi statornicie femeilor din zonă, crearea unor pachete turistico-formatoare şi iniţierea unor schimburi de experienţă la nivel internaţional.

 

„Noi iubim România”

 

Partenerul italian va furniza sprijinul tehnic în vederea realizării activităţilor, va asigura difuzarea şi comercializarea produselor de artizanat pe teritoriul italian şi va asigura strategia de marketing, care va înlesni continuitatea activităţilor, inclusiv după finalizarea proiectului.

În cuvântul său de salut adresat către oaspeţi, preşedintele Gavril Mîrza a spus, cu bună dispoziţie: „Abia aştept să ajungem la Crâşma lui Moş Iordache, să vedem obiectele tradiţionale realizate şi să bem şi câte-o ţuică la ţoi”.

Aşa cum a subliniat unul dintre delegaţii italieni, „Judeţul Suceava este ca şi casa noastră; noi nu ne simţim aici numai ca între prieteni, ci ca între fraţi. Avem deja un prieten în Comunitatea Europeană, un prieten pe care putem conta” şi a încheiat rostind româneşte „Noi iubim România”."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revitalizarea activităţilor artizanale specifice.
 Vizualizări articol: 842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revitalizarea activităţilor artizanale specifice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei